Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Γκρεγκ Χέφλι ανακαλύπτει ότι ο δρόμος προς τη δόξα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Όταν αποφασίζει να ακολουθήσει τις Ξερατοπάνες, δηλαδή το συγκρότημα του έφηβου αδελφού του, του Ρόντρικ, ο Γκρεγκ δεν έχει καταλάβει σε τι φάση μπαίνει. Αλλά δεν αργεί να μάθει ότι τα ξενύχτια, τα απλήρωτα λάιβ, οι καβγάδες με άλλα συγκροτήματα και οι αφραγκίες πάνε πακέτο με το ροκ εν ρολ.
Μπορεί ο Γκρεγκ να βοηθήσει τις Ξερατοπάνες να γίνουν οι θρύλοι που νομίζουν ότι είναι; Ή ο πολύς χρόνος που περνάει με το συγκρότημα του Ρόντρικ θα κάνει τις Ξερατοπάνες να… ξεχειλίσουν;

Προσωπική άποψη:
Το λογοτεχνικό "ταξίδι" του Σπασίκλα, κατά κόσμος Γκρεγκ, ξεκίνησε το 2007 και δεν άργησε να εξελιχθεί σε φαινόμενο, με τους μικρούς αναγνώστες να τρελαίνονται μαζί του, και με τις ξεκαρδιστικές του περιπέτειες, μέσα στις οποίες μπορούσαν να εντοπίσουν κομμάτια του εαυτού τους και ν' αναγνωρίσουν μικρές και μεγάλες στιγμές της δικής τους καθημερινότητας, και κατά περιπτώσεις, γιατί όχι, να βρουν και λύσεις στα προβλήματά τους κι απαντήσεις στα "μικρά" μεγάλα ερωτήματα της ζωής, που μόνο ένα παιδί μπορεί να έχει. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Γκρεγκ έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, 16 ολόκληρων χρόνων, πράγμα που σημαίνει πως έχει αλλάξει, όπως ακριβώς έχει αλλάξει και το αναγνωστικό του κοινό. Άραγε, οι αλλαγές αυτές είναι μοιραίες για την πορεία της σειράς; Και ναι και όχι!

Στην 17η κατά σειρά περιπέτεια του πρωταγωνιστή μας, τον βλέπουμε να έχει αποφασίσει ν' ακολουθήσει το μονοπάτι της ροκ σκηνής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται -που όπως αντιλαμβάνεστε, δεν πρόκειται μόνο για όμορφα πράγματα και στιγμές μεγάλης δόξας. Άλλωστε, ο δρόμος προς την επιτυχία, ποτέ δεν υπήρξε εύκολος για κανέναν. Αντίθετα, ήταν γεμάτος προβλήματα και δυσκολίες τις οποίες κι έπρεπε να ξεπεράσει, είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια κάποιων άλλων. Σε ακριβώς αυτή τη συνειδητοποίηση έρχεται και ο Γκρεγκ, με την κρυφή αλήθεια του κόσμου της ροκ να τον χτυπάει κατακέφαλα και με τον ίδιο να αναρωτιέται αν μπορεί να βοηθήσει το συγκρότημα του αδερφού του να φτάσει στην κορυφή ή αν στην πραγματικότητα, το ότι εμπλέκεται τόσο πολύ μαζί τους, μόνο κακά μπορεί να προκαλέσει στο τέλος.

Σίγουρα, το βιβλίο αυτό δεν είναι τόσο αστείο όσο τα προηγούμενα της σειράς, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι εγώ έχω μεγαλώσει αρκετά για να βρίσκω ορισμένα πράγματα ξεκαρδιστικά, αλλά και στο ότι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μας μεγαλώνει, αλλάζει, ωριμάζει και κατά συνέπεια διαφοροποιείται και το δικό του χιούμορ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το βιβλίο δεν αποτελεί μια ευχάριστη ανάπαυλα και πως δεν είναι διασκεδαστικό με τον δικό του τρόπο. Σαφέστατα και θα ήθελα οι δεύτεροι χαρακτήρες να έχουν περισσότερο χώρο και χρόνο, καθώς ο συγγραφέας επικεντρώνεται υπερβολικά στον Γκρεγκ -αν και κατά έναν παράδοξο τρόπο, παρά που η δική του φωνή αφηγείται τα γεγονότα, μοιάζει σαν να είναι κάποιου άλλου, ειδικά σε ορισμένες στιγμές-, αλλά παρ' όλα ταύτα πιστεύω πως οποιοδήποτε βιβλίο κάνει ένα παιδί να το πάρει στα χέρια του, μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jeff Kinney
Μεταφραστής: Γαβρηιλίδου Πετρούλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-618-01-4749-0