"Ο πύργος των Ταράσωβ" του Χάρη Μπαλόγλου

Στα εξήντα στερνά χρόνια του Τσαρικού Κράτους, οι δέκα τελευταίοι κόμηδες Ταράσωβ συμπλέκουν στον Πύργο τους την ατομική τους ιστορία, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης.
Ο κόμης Ντανιήλ Ταράσωβ, γυναικάς, βίαιος, πότης και αλαζόνας αλλά ταυτόχρονα γενναίος πολεμιστής στα πεδία των μαχών, αφήνει τα γονίδιά του στους απογόνους του. Οι δράσεις του πρωτότοκου γιου, Ιγκόρ, θα κοστίσουν ακριβά στους Ταράσωβ, προκαλώντας ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων. Υπάρχει όμως κι ο αντίποδας, από τον νόθο γιο του, τον Βλαντιμίρ, συμπονετικό, δίκαιο και εκφραστή του Καλού.
Ο εγγονός, Σεργκέι, παραμελείται απ’ τους γονιούς του κι αποτραβιέται στον ασκητισμό. Μα ο Πειρασμός δεν τον ξεχνά… Ο αδερφός του, Αντρέι, τοξεύει βέλη πυρωμένα που βρίσκουν στόχο. Ενώ ο τρίτος αδερφός, ο ζωγράφος Βασίλη, ξεπέφτει, χωρίς όμως να ξέρει ποιος ευθύνεται γι’ αυτό ούτε πού θα καταλήξει ο ίδιος.
Ο Πύργος τι ήταν στ’ αλήθεια; Πεδίο δράσης ή κολαστήριο; Παθιασμένοι έρωτες, ίντριγκες, βιασμοί διαδραματίζονται, ενώ δε λείπουν κι ο αλτρουισμός και η εγκαρτέρηση. Δολοφονίες ανεξήγητες ή συνδέονται με κάποιον τρόπο; Μια γυναίκα με κόκκινη ρόμπα κινείται στους διαδρόμους του Πύργου…
Οι Ταράσωβ εγκαταλείπουν τον Πύργο τους λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση. Άλλοι μένουν στην πατρίδα κι άλλοι φεύγουν. Ποιοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μοίρα της οικογένειας των κομήτων Ταράσωβ; Κι ο Πύργος των κομήτων της Αγίας Πετρούπολης τι απέγινε;

"Οδηγός Βικτωριανής απόλαυσης ΙΙ"

Ο Οδηγός Βικτωριανής απόλαυσης (Romance of Lust) κυκλοφόρησε σε τέσσερις τόμους (1873-1876) και είναι ένα κλασικό πορνογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο έχει κατακριθεί για τις γλαφυρές περιγραφές και τις σοκαριστικές σεξουαλικές πράξεις που περιλαμβάνει. Έκτοτε έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές σε πολλές γλώσσες. Ο συγγραφέας έμεινε εξαρχής ανώνυμος, αν και εικάζεται ότι το βιβλίο μπορεί να είναι δουλειά του Γουίλιαμ Σίμπσον Πότερ ή του Έντουαρντ Σέλον, ονόματα που εκείνη την εποχή είχαν υπογράψει παρόμοιου είδους έργα. Στον Δεύτερο τόμο ο Τσάρλυ Ρόμπερτς δοκιμάζει νέες εμπειρίες και μπλέκει σε “λαχταριστές περιπέτειες”.