Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάποια μυστικά είναι... δολοφονικά.
Η Πιπ δεν είναι πλέον ντετέκτιβ.
Το πόντκαστ για την υπόθεση δολοφονίας που εξιχνίασε πέρυσι έχει γίνει πια viral.
Παρ’ όλα αυτά, θέλει να συνεχίσει τη ζωή της και να αφήσει πίσω τις έρευνες.
Όταν όμως εξαφανίζεται ο Τζέιμι, ο αδελφός ενός φίλου της, και η αστυνομία του Λιτλ Κίλτον δεν κάνει τίποτε για αυτό αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση.
Η τελευταία φορά που είδαν τον Τζέιμι ήταν σε ένα πάρτι.
Τότε η Πιπ δημιουργεί έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Tinder, για να εντοπίσει ένα μυστηριώδες πρόσωπο που λέγεται Λέιλα.
Στην πορεία, η Πιπ θα αποκαλύψει και άλλα σκοτεινά μυστικά της πόλης της, αλλά ο χρόνος της τελειώνει…

Προσωπική άποψη:
Το "Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια", το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης σειράς, ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για μένα, αλλά και για μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, αφού η Holly Jackson απέδειξε πως μπορείς να έχεις ένα πολύ καλό μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής, ακόμα κι όταν οι πρωταγωνιστές αυτής είναι έφηβοι και όχι καταξιωμένοι επιθεωρητές με πολύ μεγάλο βιογραφικό και με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Παράλληλα, απέδειξε πως ένα μυθιστόρημα αυτής της κατηγορίας, εκτός από ενδιαφέρον, μπορεί να είναι και διασκεδαστικό συνάμα, δίνοντάς μας έτσι κάτι το διαφορετικό και έξω από τα τετριμμένα, χωρίς ν' ακολουθεί αυστηρά καλούπια -έστω κι αν δεν πρωτοτυπεί σε μεγάλο βαθμό.

Ξεκινώντας έναν χρόνο αργότερα από εκεί που μας είχε αφήσει, λοιπόν, το "Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια" βρίσκει την Πιπ να έχει εγκαταλείψει... την ενεργό δράση, έχοντας αποφασίσει να ζήσει μια φυσιολογική, για την ηλικία της, ζωή, χωρίς να ερευνά υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, μένοντας στο ν' απολαμβάνει τα καλά της επιτυχίας που είχε το podcast της, αναφορικά με την επίλυση της δολοφονίας που συνέβη χάρη σ' εκείνη. Όμως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει, και κάπως έτσι η Πιπ θα πιάσει και πάλι δουλειά, όταν ο Τζέιμι, αδερφός ενός φίλου της, εξαφανίζεται κάτι από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και μην μπορώντας ν' αντισταθεί σ' αυτό το νέο κάλεσμα, θα προσπαθήσει ν' ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί.

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι κι αυτό το μυθιστόρημα είναι άκρως απολαυστικό από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, γεμάτο μυστήριο, εντάσεις και σκιώδη μυστικά, τα οποία, η συγγραφέας, έχει καταφέρει να "δέσει" εξαιρετικά αρμονικά με δεδομένα που αφορούν το παρόν, καθιστώντας το σύνολο του κειμένου σύγχρονο και ρεαλιστικό την ίδια στιγμή. Οι νέες τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διάφορες πλατφόρμες γνωριμιών μπαίνουν στο προσκήνιο και αναδεικνύουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι νέοι -και όχι μόνο- άνθρωποι στις μέρες μας: τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, είτε βρίσκονται στη μεριά του δέκτη είτε σε εκείνη του λήπτη, γιατί κάθε μία απ' αυτές μπορεί να έχει τη δική της σκοτεινή οπτική.

Κάτι που κάνει η Jackson σε αυτό το βιβλίο, είναι το να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον χαρακτήρα της Πιπ, επιτρέποντάς μας να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά και να αναλύσουμε την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της σε ένα δεύτερο επίπεδο. Πραγματικά, η Πιπ είναι μια προσωπικότητα που αξίζει της προσοχής σου και αν μη τι άλλο καταφέρνει να την κερδίσει χωρίς καν να το προσπαθήσει, απλά συμβαίνει, άμεσα, αβίαστα και με ουσία. Επιπλέον, η Jackson επιλέγει να αναλύσει ακόμα περισσότερο και τον χαρακτήρα του Ράβι, που δεν είναι απλά ένα συμπληρωματικό πρόσωπο της αφήγησης, αλλά ένα πραγματικό στήριγμα για την πρωταγωνίστριά μας, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στον ώριμο και τον εφηβικό εαυτό του, χωρίς να υιοθετεί μικρομέγαλες τάσεις -και στάσεις- κι αυτό τον ανεβάζει ακόμα περισσότερο στα μάτια μας και του δίνει ακόμα περισσότερο χώρο στην καρδιά μας.

Αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, η πλοκή του πρώτου βιβλίο της σειράς μού άρεσε λίγο περισσότερο, ωστόσο, πρέπει να παραδεχθώ πως σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας έχει κάνει καλύτερα δουλειά σε ό,τι αφορά την απόδοση αυτής, τόσο ως προς την εκτέλεση της ιδέας όσο και ως προς το πως αυτή αποδόθηκε στο χαρτί. Εξαιρετικά ψυχογραφήματα, πολύ καλό χτίσιμο του μυστηρίου, το οποίο μας προσφέρει και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ανατροπές που μας θυμίζουν πως κανείς δεν είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και πως δεν μπορείς να καταλογίσεις ευθύνες και υπαιτιότητες χωρίς να έχεις την βεβαιότητα γι' αυτές, γιατί δεν ξέρεις τι συνέπειες μπορούν να φέρουν. Το δίχως άλλο, ένα άκρως απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι, που αναμένω με μεγάλη αγωνία να δω πως θα ολοκληρωθεί στο επόμενο -και τελευταίο, εξ όσων γνωρίζω- βιβλίο της σειράς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Holly Jackson
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-220-216-6