Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Όλιβ ήταν πάντα άτυχη… Στα επαγγελματικά, στον έρωτα… σε όλα!
Από την άλλη, η δίδυμη αδελφή της Άμι είναι το άκρως αντίθετο.
Η ζωή της μοιάζει βγαλμένη από ρομαντική ταινία: ετοιμάζεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της και κατάφερε να οργανώσει τον γάμο των ονείρων της κερδίζοντας διαγωνισμούς στο ίντερνετ.
Το κερασάκι στην τούρτα; Ο ένας από τους κουμπάρους του ζευγαριού είναι ο αντιπαθέστατος Ίθαν.
Και ποια θα μπορούσε να είναι τόσο άτυχη, ώστε να είναι η άλλη κουμπάρα; Σωστά το μαντέψατε.
Η Όλιβ για χάρη της αδελφής της θα θυσιάσει μια ολόκληρη μέρα δίπλα του.
Στόχος; Η επιβίωση και η επιστροφή στη ρουτίνα της.
Όμως τότε η ατυχία χτυπά κόκκινο και όλοι οι καλεσμένοι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, εκτός από την Όλιβ και τον Ίθαν.
Και τώρα υπάρχει η ευκαιρία για ένα πληρωμένο ταξίδι στη Χαβάη για δύο άτομα.
Συμφωνούν να αφήσουν κατά μέρος τις διαφωνίες τους για χάρη των δωρεάν διακοπών, αποφασισμένοι να αποφύγουν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με κάθε κόστος.
Όμως μια σειρά παρεξηγήσεων τους αναγκάζει να υποδυθούν πράγματι τους ερωτευμένους νεόνυμφους.
Ξαφνικά η Όλιβ διαπιστώνει ότι ίσως δεν την πειράζει να προσποιείται.
Στην πραγματικότητα, έχει αρχίσει να νιώθει κάπως… τυχερή!

Προσωπική άποψη:
Το συγγραφικό δίδυμο που βρίσκεται πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Christina Lauren το γνωρίσαμε σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Κεστός, το πρώτο βιβλίο της σειράς τους "Beautiful bastard" η οποία, ακολουθώντας τα τότε πρότυπα της εποχής, άνηκε στην erotica λογοτεχνία και μας προσέφερε, η αλήθεια να λέγεται, απολαυστικές αναγνωστικές στιγμές, με μια πιο kinky διάθεση μεν, πολύ πιο σωστά δομημένη και καλογραμμένη από άλλες του είδους, που είχαν κατακλύσει τότε τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Και το να ξεχωρίσεις σε μια κατηγορία όπως η συγκεκριμένη, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Σήμερα, οι εκδόσεις Διόπτρα εντάσσουν το δίδυμο στο δυναμικό τους, φέρνοντας το βιβλίο τους "Σχεδόν μήνας του μέλιτος", που είναι πολύ διαφορετικό απ' όλα όσα μας είχαν συνηθίσει.

Η Όλιβ είναι αυτό που με μία λέξη θα χαρακτηρίζαμε: κατσικοπόδαρη! Η ατυχία φαίνεται να αποτελεί δεύτερη φύση της, από τα επαγγελματικά μέχρι τα προσωπικά της, κάτι που δεν ισχύει για τη δίδυμη αδερφή της, που μοιάζει να έχει κληρονομήσει όλη την τύχη που αναλογούσε και στις δυο τους. Έχει μια τέλεια ζωή κι ετοιμάζεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της, κάνοντας τον τέλειο γάμο, για τον οποίο δεν έχει βάλει καν το χέρι στην τσέπη, αφού κατάφερε να τον διοργανώσει κερδίζοντας μια σειρά διαγωνισμών στο διαδίκτυο -εγώ!- κι έχει ζητήσει από την αδερφή της να είναι κουμπάρα της, κάτι που φυσικά δεν μπόρεσε να της αρνηθεί, παρά που κουμπάρος θα είναι και ο Ίθαν, με τον οποίο τρέφουν μια αμοιβαία αντιπάθεια. Έχει στο μυαλό της πως είναι απλά μια μέρα και πως όταν αυτή περάσει θα επιστρέψει στη ζωή και στη ρουτίνα της, ωστόσο, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός τα βλέπει και γελά.

Μια σειρά κακών καταστάσεων, θα οδηγήσει όλους όσοι βρίσκονται στον γάμο σε τροφική δηλητηρίαση. Όλους εκτός από την Όλιβ και τον Ίθαν, στους οποίος δίνεται μια μοναδική ευκαιρία. Να αξιοποιήσουν εκείνοι το ταξίδι του μέλιτος, προκειμένου αυτό να μην πάει χαμένο. Και όσο κι αν αντιπαθείς τον άλλον, πόσο εύκολο είναι να πεις όχι σε ένα ονειρικό ταξίδι στη Χαβάη, όπου δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τίποτα για να το πραγματοποιήσεις; Κάπως έτσι, οι δυο τους αποφασίζουν ν' αποδεχθούν το ταξίδι, συμφωνώντας να μείνουν όσο περισσότερο μακριά γίνεται ο ένας από τον άλλον, κάτι που στην πράξη αποδεικνύεται αδύνατον, αφού μια σειρά παρεξηγήσεων θα τους αναγκάσει να υποδυθούν τους νιόπαντρους, με εκείνους να έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που φέρνει μαζί της περισσότερα απ' όσο περίμεναν και σε εμάς αντιμέτωπους με μια σειρά ξεκαρδιστικών γεγονότων.

Δεδομένου ότι οι Christina Lauren μάς συστήθηκαν μέσω ενός εντελώς διαφορετικού είδους, όπως προαναφέραμε, ίσως οι περισσότεροι αναγνώστες να μην περίμεναν μια τέτοια λογοτεχνική στροφή. Ωστόσο, όσοι διαβάζαμε και αγαπούσαμε τα βιβλία τους, τελικά, δεν νιώθουμε τόσο ξαφνιασμένοι όσο ίσως να περιμέναμε, κι αυτό γιατί μας είχαν ήδη αποδείξει ότι διαθέτουν μια υψηλή αίσθηση του χιούμορ και την ικανότητα να χτίζουν πολύ έξυπνους κι ενδιαφέροντες διαλόγους. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, έχουν συνδυάσει τα δύο αυτά στοιχεία, τοποθετώντας τα στον πυρήνα μιας ιστορίας που έχει ως κεντρικό της άξονα μια σχέση μίσους-αγάπης, μέσα στην οποία καταφέρνουν να λειτουργήσουν σχεδόν απόλυτα, προσφέροντάς μας ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό απ' όλες τις απόψεις.

Σε ό,τι αφορά το πρωταγωνιστικό ζεύγος, ξεκινάνε την πορεία τους μην έχοντας ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους, όμως, όσο η σχέση τους προχωρά και εξελίσσεται, τόσο βλέπουμε τη χημεία αυτή ν' αρχίζει να δημιουργείται, να χτίζεται και εν τέλει να φτάνει σε ένα σημείο όπου πράγματι σε πείθει η ιδέα του ότι ο ένας είναι φτιαγμένος για τον άλλον, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς με μια πρώτη ματιά. Και ναι, μπορεί να μην είναι μια ιστορία που κρύβει μέσα της βαθύτερα νοήματα και να μην έχει μηνύματα που θέλει να περάσει, υπογείως ή μη, αλλά ξέρετε κάτι; Δεν είναι ανάγκη όλα τα βιβλία να είναι έτσι και το συγκεκριμένο σίγουρα δεν προσπαθεί να παραστήσει κάτι που δεν είναι. Αντιθέτως, είναι μια fun to read ιστορία, που σε κάνει να γελάς πάμπολλες στιγμές και που σου προσφέρει χαλαρές στιγμές, όπως ακριβώς υπόσχεται κι αν μη τι άλλο αυτό είναι κάτι παραπάνω από τίμιο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christina Lauren
Μεταφραστής: Τουτουνζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-220-278-4