Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Έιβερι δεν είχε τίποτα. Είχε, όμως, ένα σχέδιο: Να μείνει προσηλωμένη στον στόχο της, να δουλέψει σκληρά για να κάνει τη ζωή της καλύτερη. Και τότε ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος πεθαίνει και της αφήνει σχεδόν όλη την περιουσία του. Και κανείς, ούτε καν η Έιβερι, δεν ξέρει γιατί.
Εκείνοι είχαν τα πάντα. Τώρα η Έιβερι πρέπει να εγκατασταθεί στην έπαυλη που κληρονόμησε – μια έπαυλη που κατοικείται από μυστικά, κρυφούς κωδικούς και την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου. Οι συγγενείς του ηλικιωμένου άντρα είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν γιατί η Έιβερι κληρονόμησε την περιουσία που τους ανήκε.
Τώρα υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Σε αυτό το παιχνίδι παίζονται όλα για όλα. Η Έιβερι σύντομα θα βρεθεί παγιδευμένη στο θανάσιμο παιχνίδι αυτής της παράξενης οικογένειας. Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, για να μη χάσουν την περιουσία τους;

Προσωπική άποψη:
Η Jennifer Lynn Barnes είναι μια συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή στο ξένο κοινό, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της συγγραφικής της πορείας, γνωστή κυρίως για τις young adult ιστορίες μυστηρίου της, με τις εκδόσεις Ψυχογιός ν' αποφασίζουν να την συστήσουν και στον ελληνικό κοινό μέσω μιας απ' αυτές. Ο λόγος, φυσικά, για τη σειρά "Παιχνίδια κληρονομιάς", μια σκοτεινή ιστορία πλούτου, τον οποίο, για να μπορέσει να τον πάρει τελικά κάποιος στα χέρια του, θα πρέπει ν' αποδείξει μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ώστε να πετύχει τον στόχο του, αλλά και να εκπληρώσει παράλληλα αυτό που πραγματικά του κληροδοτείται, που ίσως να μην είναι αυτό που όλα δείχνουν.

Η Έιβερι είναι ένα φτωχό ορφανό κορίτσι που κυριολεκτικά δεν έχει τίποτα, παρά μονάχα ένα σχέδιο, που δεν είναι άλλο απ' το να δουλέψει σκληρά, να μπει σε ένα καλό σχολείο και να αφήσει για πάντα πίσω της την παλιά της ζωή και να ξεκινήσει μια νέα, γεμάτη προοπτικές. Τότε, όμως, είναι που ανατρέπονται όλα, όταν ένας νεαρός κουστουμαρισμένος άντρας πηγαίνει να την συναντήσει και της λέει πως πρέπει να τον ακολουθήσει, αφού έχει κληρονομήσει σχεδόν ολόκληρη την περιουσία ενός δισεκατομμυριούχου, με τον οποίο η ίδια όχι απλά δεν έχει καμία σχέση, αλλά ούτε καν τον έχει συναντήσει. Στα παράξενα έρχονται να προστεθούν οι όροι της εν λόγω διαθήκης, όπου ο θανόντας, απαιτεί η Έιβερι πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα χρόνο στο οικογενειακό αρχοντικό, επιτρέποντας στην οικογένειά του, που έχει αποκληρώσει, να ζήσει εκεί μαζί της, έτσι ώστε η περιουσία να περάσει και τυπικά στα χέρια της.

Όπως αντιλαμβάνεστε, και όπως θα συνέβαινε σε κάθε πλούσια και κακομαθημένη οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της, οι συγγενείς δεν δέχονται αυτή την απόφαση με ελαφρά τη καρδία και είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν, με όποιο κόστος, το γιατί η περιουσία που είχαν δεδομένη και που πιστεύουν πως δικαιωματικά τους ανήκει, πρόκειται να περάσει στα χέρια αυτού του κοριτσιού που στα μάτια τους είναι ένα τίποτα. Και κάπως έτσι, ξεκινάει ένα "παιχνίδι" στο οποίο δεν υπάρχουν κανόνες και που ο καθένας μπορεί να φτάσει όπου θέλει απλά και μόνο για να πετύχει τον σκοπό του, ακόμα κι οι αποφάσεις του μπορούν να φέρουν κάποιον άλλον αντιμέτωπο ακόμα και με θανάσιμες καταστάσεις.

Αν σίγουρα κάτι στερείται αυτή η ιστορία, είναι των συμπαθητικών χαρακτήρων. Πραγματικά, από την αρχή μέχρι το τέλος, όλοι τους είναι εξαιρετικά εκνευριστικοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία στην οποία το χρήμα είναι ο βασικός πυρήνας της, αυτό δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα. Ως γνωστόν, οι άνθρωποι έχουν κάνει τέρατα στο βωμό της εξουσίας και του ελέγχου ολόκληρων περιουσιών, οπότε το να τους διαβρώνει η πληθώρα αυτού όχι απλά δεν είναι παράξενο, αλλά φυσικό επακόλουθο. Ως εκ τούτου, η συγγραφέας έχει ακολουθήσει μια αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων τους, οι οποίοι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου μοιάζει ο Τομπάιας να τους περιπαίζει ακόμα και μετά τον θάνατό του. Κι αυτό μπορεί να μην είναι καλό, αλλά είναι σίγουρα απολαυστικό στο να το βλέπεις να εξελίσσεται.

Το αρχοντικό είναι κι αυτό ένας άτυπος πρωταγωνιστής, γεμάτο μυστικά περάσματα και σκοτεινά μυστικά, που σταδιακά συνειδητοποιείς πως πίσω από τους τοίχους του κρύβονται πολλά περισσότερα απ' όσα βλέπεις και υποθέτεις. Η Barnes έχει δημιουργήσει ένα νεανικό θρίλερ μυστηρίου, που απαρτίζεται κυρίως από γρίφους και παζλ, το οποίο είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου, ακολουθώντας μια αρκετά κινηματογραφική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αφήγησή της, διατηρώντας την αίσθηση του κρυμμένου θησαυρού, που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που όλοι περιμένουν αλλά κάτι περισσότερο και πιο σημαντικό από αυτό. Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε και λίγο ρομάντζο, όχι ροζ και ονειρικό, αλλά σκοτεινό και με αντικρουόμενα συμφέροντα στη μέση, και θα έχετε ένα βιβλίο που μπορεί να είναι κάπως προβλέψιμο στα σημεία, αλλά που παρ' όλα ταύτα διαβάζεται ευχάριστα.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Lynn Barnes
Μεταφραστής: Γαλάτουλα Τατιάνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-5001-8