Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ιβ Ντάλας επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τον πιο πολυμήχανο εχθρό της: έναν «μυστικό θαυμαστή» που την περιπαίζει στέλνοντάς της σημειώματα και σκοτώνει δίχως έλεος.
Ένας άγνωστος βομβιστής βάζει στο στόχαστρο τη Νέα Υόρκη.
Η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας λαμβάνει χλευαστικές επιστολές του, με τις οποίες υπόσχεται να προκαλέσει μαζικό τρόμο και να διαλύσει ολοκληρωτικά τις «διεφθαρμένες μάζες».
Όταν πια το αμείλικτο δίκτυο εξαπάτησης και ολέθρου που εκείνος έχει στήσει απειλεί αυτούς για τους οποίους η Ιβ νοιάζεται περισσότερο, η υπαστυνόμος αντεπιτίθεται.
Είναι η πόλη της... Είναι η δουλειά της... Και πλέον ο επικίνδυνος άγνωστος «χτυπάει» πολύ κοντά στο σπίτι της.
Καθώς η αντίστροφη μέτρηση ήδη έχει αρχίσει, η Ιβ πρέπει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ πριν καταρρεύσει ολόκληρη η πόλη.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί να θεωρηθεί προκατάληψη, αλλά οι σειρές που αποτελούνται από πάρα πολλά βιβλία τείνουν να κάνουν "κοιλιά" και σε πολλές των περιπτώσεων, όπου τα βιβλία της αγγίζουν και ξεπερνούν τον διψήφιο αριθμό, περισσότερες από μία φορές. Κάπως έτσι, με κάθε νέα κυκλοφορία κάποιου βιβλίου που ανήκει στη σειρά βιβλίων της J.D. Robb, "Στον θάνατο", σκέφτομαι πως έφτασε η ώρα να βρεθώ αντιμέτωπη με αυτό το τέλμα. Και όμως, κάθε φορά, τουλάχιστον μέχρι τούτη τη στιγμή, η συγγραφέας επιστρέφει με μια νέα δυνατή ιστορία, που καταφέρνει να με καθηλώσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσφέροντάς μου, μάλιστα, αυτό το κάτι διαφορετικό που δεν μου είχε προσφέρει ως τώρα. Όπως καταλαβαίνετε, το "Αφοσίωση στον θάνατο" δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Ιβ μπλέκει σε νέες περιπέτειες, όταν καλείται να αντιμετωπίσει έναν «μυστικό θαυμαστή», ο οποίος της στέλνει επιστολές, μέσα απ' τις οποίες υπόσχεται να διαλύσει τη διαφθορά σκορπώντας τον φόβο και τον θάνατο, μέσα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Επιθέσεις που δεν προκαλούν απλά χάος στην πόλη, αλλά αφήνουν πάρα πολλούς νεκρούς πίσω τους, με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο ν' απειλεί τη ζωή εκείνων που η Ιβ νοιάζεται περισσότερο απ' τον καθένα, γεγονός που της δίνει επιπλέον κίνητρο για να δράσει όσο πιο άμεσα μπορεί και πριν να είναι αργά, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για ολόκληρη την πόλη.

Αυτό που κάνει διαφορετικό το βιβλίο αυτό από τα προηγούμενα της σειράς, είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για το σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία μας -όχι μόνο σε αυτό το βιβλίο, αλλά στο σύνολό της. Μέχρι τώρα, είχαμε μια εικόνα του φουτουριστικού κόσμου μέσα στον οποίο εξελίσσεται η δράση, όχι όμως με πάρα πολλές λεπτομέρειες, παρά μονάχα με τόσες όσες ήταν απαραίτητες προκειμένου να χτίσουμε το όλο σκηνικό στο μυαλό μας. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνικοπολιτική συνθήκη του κόσμου αυτού στο παρόν, αλλά και ορισμένα στοιχεία που συνδέονται με την ιστορία του -και το να γνωρίζεις λεπτομέρειες για το παρελθόν ενός κόσμου, σε βοηθάει σαφέστατα να κατανοήσεις καλύτερα το παρόν-, μια κίνηση που δεν είναι απλά έξυπνη, αλλά που ήταν κι απαραίτητη και που ήρθε στην καταλληλότερη στιγμή.

Όπως έχουμε ξαναπεί, και νομίζω θα επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση που θα αφορά βιβλία της εν λόγω σειράς, η Ιβ είναι μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια, αυτό ακριβώς που χρειάζεται μια σειρά που ανήκει στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, και που σε κάθε νέα της εμφάνιση καταφέρνει να σε κερδίσει με χίλιους τρόπους και σε κάνει να δεθείς μαζί της ακόμα περισσότερο. Δεν είναι απλά μια δυναμική γυναίκα που μπορεί ν' ανταπεξέλθει άψογα σε κάθε δύσκολη περίσταση, αλλά μια γυναίκα που βαθιά μέσα της έχει πολλές ευαισθησίες τις οποίες μπορεί να μην προβάλει προς τα έξω, αλλά που στιγμή δεν αμφισβητείς ότι υπάρχουν. Ευαισθησίες, όμως, που δεν την καθιστούν ευάλωτη απέναντι στους εκάστοτε κινδύνους, αλλά που της προσφέρουν μια εσωτερική ώθηση να πετύχει τον σκοπό της με απόλυτη αφοσίωση και πεποίθηση στο ότι μπορεί να το πετύχει.

Σε ό,τι αφορά τον Ρόαρκ και τη σχέση του με την Ιβ, επίσης δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, πέραν του ότι κάθε φορά επιβεβαιώνει πως είναι ο ιδανικός σύντροφος -και όχι μόνο γι' αυτήν-, δίνοντας προσοχή όχι μόνο στην ίδια, αλλά και σε όσα και όσους εκείνη αγαπά. Και το γεγονός πως τον περιβάλει μια μυστηριώδης αύρα, πράγμα που υπονοεί πως έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε γι' αυτόν στο μέλλον, τον καθιστά ακόμα πιο γοητευτικό. Εν κατακλείδι, λοιπόν, μια ακόμα περιπέτεια της Ιβ που βρίθει δράσης, έντασης κι αγωνίας, όπου ο χρόνος κυλά αντίστροφα και διακυβεύονται περισσότερα απ' όσα η συνείδησή της μπορεί ν' αντέξει αν έρθει η καταστροφή, η οποία σε καθηλώνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, καταφέρνοντας να έχει παράλληλα τις μικρές διασκεδαστικές στιγμές της, που αποφορτίζουν το κλίμα μεν, δεν διαλύουν την ένταση δε, και αν μη τι άλλο τις λατρεύουμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-219-017-3