Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Της δόθηκαν δύο επιλογές…
Η Τζορτζιάνα Μπρίτζερτον δεν είναι ενάντια στην ιδέα του γάμου.
Απλώς πίστευε ότι θα είχε κι εκείνη λόγο για τον δικό της.
Όμως με τη φήμη της να κρέμεται από μια κλωστή, μετά την απαγωγή που έγινε για την προίκα της, φαίνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια: Ή δεν θα παντρευτεί ποτέ ή θα παντρευτεί αυτόν που της κατέστρεψε τη ζωή.
Ένας από μηχανής θεός…
Ο Νίκολας Ρόκσμπι είναι ο τέταρτος γιος ενός κόμη, οπότε μπορεί να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή.
Βρίσκεται στο Εδιμβούργο, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ιατρική, και μόλις μαθαίνει ότι η παιδική του φίλη Τζόρτζι Μπρίτζερτον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, βαθιά μέσα του ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Ένας γάμος από ανάγκη…
Αναπάντεχα, η Τζόρτζι αρνείται την ιπποτική του πρόταση, καθώς δεν θέλει να θυσιάσει κανείς τη ζωή του για να τη σώσει.
Εξάλλου, βλέπει πάντα τον Νίκολας ως τον καλό παιδικό της φίλο, πώς μπορεί να τον δει για κάτι παραπάνω;
Αλλά, καθώς οι εβδομάδες περνούν, η Τζόρτζι ανακαλύπτει ότι μερικές φορές τη χειρότερη καταιγίδα ακολουθεί η ομορφότερη λιακάδα.

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα της ολοκλήρωσης της τετραλογίας "Ρόκσμπι" της Julia Quinn, με το "Ένα σκάνδαλο για μια Μπρίτζερτον" να κλείνει αυτόν τον κύκλο, όχι με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο μεν, αλλά με τον πιο γλυκό που θα μπορούσε δε. Γιατί μπορεί η ιστορία αυτή να έχει ως πυρήνα της έναν γάμο ανάγκης, μας θυμίζει, όμως, ότι καμιά φορά στη ζωή μας, η ευτυχία μάς περιμένει στο πιο εμφανές σημείο, αλλά εμείς αδυνατούμε να τη δούμε με μια πρώτη ματιά.

Η Τζορτζιάνα Μπρίτζερτον δεν υπήρξε ποτέ κατά του γάμου, αλλά όπως οι περισσότερες γυναίκες, έτσι κι εκείνη πίστευε πως όταν θα έφτανε εκείνη η στιγμή, θ' αποτελούσε δική της επιλογή. Ωστόσο, έχοντας πέσει θύμα απαγωγής, η καλή της φήμη φαίνεται να κινδυνεύει, και ή θα πρέπει να παντρευτεί τον άντρα που διέλυσε τη ζωή και τα όνειρά της ή να ξεχάσει την ιδέα του γάμου για πάντα. Τότε είναι που εμφανίζεται σαν απομηχανής θεός ο παιδικός της φίλος Νίκολας Ρόκσμπ, ο οποίος της προτείνει να τον παντρευτεί, έπειτα από παρότρυνση του πατέρα του, βγάζοντάς την από το αδιέξοδό της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τζορτζιάνα, αν κι εκτιμάει την προσφορά του Νίκολας, αρχικά δεν δέχεται, μην επιθυμώντας να θυσιαστεί κάποιος άλλος για εκείνη, όμως, όσο οι μέρες κυλούν και περνάει περισσότερο χρόνο στο πλευρό του, τα φιλικά της συναισθήματα απέναντί του αρχίζουν να αλλάζουν, κάτι που γίνεται με πολύ όμορφο, φυσικό και οργανικό τρόπο, καθόλου βεβιασμένα και με καμία απολύτως πίεση, όπως άλλωστε πολλές φορές συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, γι' αυτό και όλη αυτή η συνθήκη φαντάζει τόσο αληθινή.

Τόσο η Τζορτζιάνα όσο και ο Νίκολας, είναι δύο αξιαγάπητοι χαρακτήρες, που αν και δεν έχουν ερωτική χημεία μεταξύ τους, έχουν πολύ ρομαντική χημεία, και σε μια ιστορία όπως η συγκεκριμένη, νομίζω πως αυτό είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Εκείνος, σοβαρός και συγκροτημένος κι εκείνη τρυφερή και με το όνειρο μιας όμορφης οικογένειας, που δεν απόλαυσε όσο ήθελε στα παιδικά της χρόνια, που μόνο εύκολα δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς.

Η ιστορία αυτή είναι από εκείνες που δεν χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις κι εντάσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της, κάτι που για ορισμένους ίσως ν' αποτελεί μειονέκτημα, όμως, αν το εξετάσουμε μέσα από ένα πρίσμα ρεαλισμού, αποτελεί μια αναζωογονητική επιλογή, όταν οι περισσότερες αφηγήσεις τείνουν ν' ακολουθούν τη θεματική μίσους-αγάπης. Οπότε, θα πρότεινα ν' απολαύσετε αυτό το χαλαρωτικό ρομαντικό ταξίδι γι' αυτό που είναι, και είμαι βέβαιη πως υπάρχουν στιγμές στις οποίες θα αναγνωρίσετε τους εαυτούς.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-219-013-5