Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η χειρότερη μέρα της ζωής της – ή η μέρα που κερδίζει πίσω τη ζωή της;
Μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, εκεί που έχει κολλήσει στην κίνηση καθ’ οδόν προς το ζαχαροπλαστείο για να πάρει την τούρτα για τα δέκατα έκτα γενέθλια της κόρης της, η Γκρέις Άνταμς παίρνει ξαφνικά ανάποδες.
Δε βάζει τις φωνές, ούτε τα κλάματα, ούτε ξεσπάει. Απλώς βγαίνει από το αυτοκίνητό της και φεύγει.
Όχι για να ξεφύγει από τη ζωή της – αλλά για να τη διεκδικήσει και πάλι. Να δρασκελίσει αποφασιστικά προς τη ζωή. Προς την κόρη της που δε θέλει πια να ζει μαζί της και την έχει αποκλείσει από το πάρτι γενεθλίων της. Προς τον άντρα της που της έχει ζητήσει διαζύγιο. Προς το τρομακτικό γεγονός που έχει τινάξει την οικογένειά τους στον αέρα…
Σήμερα θα αποδείξει στην κόρη της ότι, όσο σκληρά κι αν πέφτουμε, μπορούμε πάντα να ξανασηκωθούμε. Γιατί η Γκρέις Ανταμς ήταν απίθανη. Έτσι πίστευαν κάποτε ο σύζυγος και η κόρη της. Μπορεί προς το παρόν να το έχουν ξεχάσει, τόσο αυτοί όσο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.
Αλλά η Γκρέις έχει βαλθεί να τους το υπενθυμίσει. . .
Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΓΚΡΕΪΣ ΑΝΤΑΜΣ αφηγείται την ιστορία μιας ζωής, ενός γάμου, μιας οικογένειας, στη διάρκεια μίας και μόνο μέρας στο βόρειο Λονδίνο. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία λύτρωσης και ανακάλυψης, ένα δυνατό εγκώμιο στη γυναίκα.

Προσωπική άποψη:

Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ πως δεν μπορεί να συμβεί και στους άντρες κάτι ανάλογο, θα θέσω στις γυναίκες αναγνώστριες μια ερώτηση: Πόσες φορές στη ζωή σας έχει έρθει εκείνη η στιγμή όπου νιώσατε να γυρίζει ένας διακόπτης μέσα στο μυαλό σας και να είστε ένα βήμα πριν απ' το να τα βροντήξετε όλα κάτω και να εξαφανιστείτε από προσώπου γης, μένοντας με τον εαυτό σας, αναθεωρώντας τη ζωή σας και προσπαθώντας να συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που έχει στραβώσει τόσο πολύ ώστε να σας κάνει να αισθάνεστε έτσι; Αν όχι περισσότερες, σίγουρα σας έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά, ειδικά αν είστε τριάντα πέντε plus κι έχετε οικογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όσες ευθύνες και βάρη μπορεί να φορτώνει στις πλάτες σας.

Μια τέτοια στιγμή... κρίσης αντιμετωπίζει και η ηρωίδα μας, η Γκρέις Άνταμς, που αν και είναι αναγνωρισμένη και βραβευμένη στο πεδίο της -μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες- στα σαράντα πέντε της χρόνια βλέπει την προσωπική της ζωή να καταρρέει, με την κόρη της να αρνείται ακόμα και να έχει μια φυσιολογική συζήτηση μαζί της, με τον άντρα της να της έχει ζητήσει διαζύγιο και με την εμμηνόπαυση να της έχει χτυπήσει την πόρτα. Έτσι, ενώ έχει κολλήσει με το αμάξι της στην κίνηση, καθώς πηγαίνει να πάρει την πανάκριβη τούρτα για τα δέκατα έκτα γενέθλια της κόρης της, γίνεται μέσα της εκείνο το κλικ που χρειάζεται προκειμένου να ανοίξει την πόρτα, να κατέβει από το αμάξι της και να φύγει, αποφασισμένη να βάλει πάλι τη ζωή της σε τροχιά, αλλά και να θυμίσει στους δικούς της, μα και στην ίδια, το πόσο απίθανη είναι.

Όλη η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται μέσα σε μία και μοναδική μέρα, όπου η Γκρέις έρχεται αντιμέτωπη με τη μία δύσκολη κατάσταση μετά την άλλη, με τα εμπόδια να κάνουν απανωτά την εμφάνισή τους δυσκολεύοντάς της ακόμα περισσότερο τη ζωή. Η αφήγηση, ωστόσο, ακολουθεί τρία διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, εκείνα του παρόντος, τεσσάρων μηνών πριν το σήμερα, όπου ένα περιστατικό άρχισε να οδηγεί τα πάντα στην κατάρρευση, και δεκαέξι χρόνια πριν, τότε που η Γκρέις γνώρισε τον άντρα της και απέκτησε την κόρη της. Αυτό μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στον χαρακτήρα της ηρωίδας μας, να εξερευνήσουμε την πολυπλοκότητά της, αλλά και να ανακαλύψουμε τους λόγους που αυτή η οικογένεια είναι τόσο διαλυμένη και τα κομμάτια της τόσο δύσκολο να μπουν και πάλι στη θέση τους. Και μπορεί κάποιες φορές η μορφή αυτής της αφήγησης να γίνεται χαοτική, όμως μας επιτρέπει, στο τέλος της ημέρας, να έχουμε μια πλήρη εικόνα της όλης συνθήκης.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, ίσως γιατί εκείνες μπορούν να ταυτιστούν περισσότερο με την Γκρέις και με τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει, όμως θα βοηθούσε πολύ και τους άντρες να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τις συντρόφους τους και την καθημερινότητά τους, η οποία δεν χρειάζεται πολλά για να εκτροχιαστεί, παρά μονάχα μία και μοναδική στιγμή, εκείνη που θα τις κάνει να νιώσουν πως πνίγονται. Η συγγραφέας εστιάζει τόσο στο συναίσθημα της απώλειας, που μπορεί να έχει χιλιάδες πρόσωπα, όσο και στον αντίκτυπο της σύγχρονης ζωής μέσα σε μία οικογένεια, αλλά κυρίως στα έφηβα παιδιά αυτής, που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν περισσότερα απ' όσα ίσως μπορούν να διαχειριστούν, στην αποξένωση και στις εσωτερικές ανάγκες που πολλές φορές τείνουμε να καταπιέζουμε, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, αλλά που ίσως να μην έπρεπε να το κάνουμε.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Fran Littlewood είναι είναι ιδιαίτερα δυνατό, βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο, ισορροπώντας πολύ καλά ανάμεσα στο δράμα και στο χιούμορ, αναδεικνύοντας το πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τις γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν με μεγάλο κόπο να επιβιώσουν κάθε μέρα, διατηρώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στους τόσο διαφορετικούς ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν, με τους γύρω τους ν' απαιτούν να είναι εξίσου καλές σε όλους, χωρίς ίσως να συνειδητοποιούν πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο -ίσως και να είναι πρακτικά αδύνατο. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει πραγματικά σημασία να μην είναι η αριστεία, αλλά η προσπάθεια του να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Ένα οικογενειακό δράμα που μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια για όλα εκείνα που γνωρίζουμε, αλλά που πολλές φορές τείνουμε να κάνουμε πως δεν τα παρατηρούμε, παίρνοντάς τα μέσα μας, ενώ θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουμε, εκφράζοντας τον εαυτό μας, ακόμα κι αυτό μας κάνει να μην βγάζουμε προς τα έξω απαραίτητα τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά σίγουρα τον πιο τίμιο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Fran Littlewood
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-5202-9