Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το Σημείο Ωμέγα έχει καταστραφεί. Η Τζούλιετ βρίσκεται ακόμα μια φορά στο σκοτάδι, δίχως να ξέρει αν οι φίλοι της ή ο Άνταμ κατάφεραν να επιβιώσουν.
Τίποτα όμως δεν πρόκειται να τη σταματήσει από το να ανατρέψει το καθεστώς της Νέας Διακυβέρνησης.
Θα πρέπει να συνεργαστεί με τον διαβόητο Γουόρνερ, τον όμορφο επικεφαλής του Τομέα 45.
Τον άνθρωπο που της φαινόταν αδιανόητο να εμπιστευτεί. Τον άνθρωπο που της έσωσε τη ζωή.
Της υπόσχεται ότι θα τη βοηθήσει να ελέγξει τις δυνάμεις της ώστε να σώσει τον διαλυμένο κόσμο τους…
Όμως ο Γουόρνερ δεν θέλει μόνο αυτό από εκείνη.

Προσωπική άποψη:
Μετά τα "Διάλυσέ με" και "Ανακάλυψέ με", ήρθε η ώρα για το τρίτο βιβλίο της σειράς "Shatter me" της Tahereh Mafi, που όταν κυκλοφόρησε το 2014 σκοπός ήταν να είναι και το τελευταίο αυτής, άσχετα απ' το γεγονός πως τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αυτής, ο οποίος ολοκληρώθηκε έπειτα από τρία ακόμα βιβλία -τα οποία ελπίζω κι εύχομαι να δούμε να κυκλοφορούν σύντομα από τις εκδόσεις Elxis, όπως και τα προηγούμενα. Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο αυτό έχει τη διπλή ιδιότητα του ν' αποτελεί μέρος ενός λογοτεχνικού σύμπαντος και την ίδια στιγμή ένα φινάλε αυτού, χωρίς να είναι το οριστικό του, και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο καταφέρνει τελικά να λειτουργήσει και στα δύο αυτά επίπεδα.

Το Σημείο Ωμέγα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και η Τζούλιετ βρίσκεται σε συναισθηματική κατάρρευση, αφού δεν έχει ιδέα για το αν οι σύντροφοι και φίλοι της, ανάμεσά τους και ο Άνταμ, έχουν καταφέρει να διασωθούν με κάποιον τρόπο και τι μπορεί να κάνει για να το ανακαλύψει. Την ίδια στιγμή, στη ζωή της έχει εισβάλλει ξανά ο Γουόνερ, ο άνθρωπος τον οποίο μέχρι χθες δεν μπορούσα να εμπιστευτεί, όχι μετά απ' όσα της έκανε της παρελθόν, που όμως της έσωσε της ζωή και τώρα της προσφέρει μια ευκαιρία να τη βοηθήσει να ελέγξει τις δυνάμεις της και έτσι να συμβάλλει στη σωτηρία του κόσμου τους, αρκεί να πιστέψει σε εκείνον, μα πάνω απ' όλα στον ίδιο της τον εαυτό. Κι ενώ ξέρει πως ίσως αυτή της η απόφαση είναι λάθος, η οργή που νιώθει για όλους εκείνους που έχουν οδηγήσει στη διάλυση των πάντων γύρω της την ωθεί να πάρει την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα. Εκείνο το βήμα που θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, και ειδικά το δεύτερο αυτής, η Mafi επιλέγει αυτή τη φορά να εστιάσει περισσότερο στους χαρακτήρες της, κάτι που μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στον ψυχισμό τους, να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχοσύνθεσή τους, και μέσα από την εξελικτική πορεία των ψυχογραφημάτων τους, να ερμηνεύσουμε καλύτερα τα κίνητρα, τα προσωπικά τους τραύματα από το παρελθόν, τις ανάγκες και τις πιο κρυφές τους επιθυμίες, όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που διαμορφώνουν κάθε άνθρωπο και του δίνουν ώθηση να προχωρά στη ζωή του, όχι απαραίτητα ακολουθώντας πάντοτε το σωστό μονοπάτι, αλλά εκείνο που στα μάτια τους φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή μια δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους να αλλάξουν, να αναδιαμορφώσουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους και κατ' επέκτασιν το ίδιο το εγώ τους.

Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει στο βιβλίο αυτό, τόσο στο αφηγηματικό σκέλος αλλά και στο σύνολο των χαρακτήρων μας, κάτι που έχει δραστικές επιπτώσεις, άλλοτε θετικές κι άλλοτε αρνητικές, στις μεταξύ τους ισορροπίες αλλά και στη διάδραση που έχουν ο ένας με τον άλλον. Πολλές φορές ακροβατούν στα όρια διακινδυνεύοντας να τα ξεπεράσουν, όμως δίνουν συνεχώς αγώνες προκειμένου να κρατηθούν από εκείνα που πιστεύουν, που αγαπούν, που παλεύουν για να διεκδικήσουν, όχι απαραίτητα και πάντοτε με τον ιδανικό τρόπο, αλλά αναδεικνύοντας την πιο ειλικρινή εκδοχή του εαυτού τους -χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή είναι σε κάθε περίπτωση και η καλύτερη. Ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι γοητευτικό ν' ανακαλύπτεις νέες πτυχές σε ήρωες που πίστευες πως δεν είχαν τίποτα άλλο να επιδείξουν.

Συνοψίζοντας, το "Πυρπόλησέ με" είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μην έχει πολλή δράση, όση υπάρχει όμως είναι ικανοποιητική για να οδηγήσει σε ένα πρώτο κλείσιμο της ιστορίας, ακόμα κι αν το φινάλε μοιάζει, αν όχι βεβιασμένο, κάπως απότομο, τουλάχιστον ως προς μια πολύ συγκεκριμένη εξέλιξή του, η οποία παρ' όλα ταύτα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως είναι έξω από τον χαρακτήρα που οδηγεί την δραματουργική πορεία αυτής, όχι έτσι όπως εξελίσσεται στη διάρκεια της αφήγησης. Είναι ένα βιβλίο περισσότερο εσωτερικό, που εστιάζει στους χαρακτήρες του και τους αφήνει να επιλέξουν, όχι μόνο τα μονοπάτια της ζωής τους, αλλά το ποιοι πραγματικά θέλουν αυτοί να είναι, μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει και την ίδια στιγμή προσπαθεί να αναδημιουργεί από εκείνους που έχουν τη δύναμη και τη θέληση να παλέψουν για ένα μέλλον διαφορετικό απ' αυτό που τους κληροδοτήθηκε και στ' αλήθεια τους αξίζει να έχουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tahereh Mafi
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-219-029-6