Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΤΡΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΔΥΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Το ταξίδι με το αυτοκίνητο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους είναι πάντα το χαρμόσυνο ξεκίνημα των χειμερινών διακοπών για την Κέιτ και τον Εντ. Το κάνουν κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια που είναι ζευγάρι. Κανονικά από τα ηχεία του αυτοκινήτου ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι δυο τους φοράνε τα πιο αστεία τους εποχιακά πουλόβερ, μόνο που αυτή τη χρονιά μια παγωμένη σιωπή πλανιέται μες στ’ αμάξι…
Ένας τρομερός τσακωμός τούς οδηγεί στην απόφαση να διαλύσουν τη σχέση τους, αλλά επειδή δεν μπορούν ξαφνικά να τα τινάξουν όλα στον αέρα, βάζουν τα δυνατά τους για μια τελευταία φορά… για χάρη των οικογενειών τους.
Πρέπει να αντέξουν τρεις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, να αποκρούσουν τα πιεστικά ερωτήματα για το μέλλον της σχέσης τους αλλά και να αντιμετωπίσουν παλιούς έρωτες. Σίγουρα δεν πρόκειται για την πιο χαλαρή φάση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι γιορτές θα τους μείνουν αξέχαστες!

Προσωπική άποψη:
Με έναν τίτλο εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Chris Rea που κυκλοφόρησε το μακρινό 1986 (και μόλις συνειδητοποίησα πως το τραγούδι είναι λίγο μικρότερο από εμένα και μελαγχόλησα λιγάκι εξαιτίας του χαρακτηρισμού που έκανα στο έτος, αλλά δεν πειράζει, θα μου περάσει), η Joanna Bolouri έρχεται και μας φέρνει ένα βιβλίο που λιώνει σαν ζεστή σοκολάτα και σου φέρνει στα χείλη εκείνο το γλυκόπικρο χαμόγελο που έχεις όταν θυμάσαι κάτι όμορφο από το παρελθόν σου, που όμως το βαραίνει για διάφορους λόγους μια σκιά μελαγχολίας στο παρόν. Μια συγγραφέας που ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα κερδίζοντας ένα διαγωνισμό κωμικού σεναρίου του BBC, που εργάστηκε στην stand-up αγγλική σκηνή, και που αξιοποίησε το χιούμορ της, συνδυάζοντάς το με ρεαλισμό και τρυφερότητα, προσφέροντας ιστορίες όπως αυτή, που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη απ' τη δική μας ζωή.

Η Κέιτ και ο Εντ είναι δέκα χρόνια μαζί, ζουν πολύ ευτυχισμένοι και είναι πολύ ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Κατά παράδοση, την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, περνούν τις γιορτές με τις οικογένειές τους, φροντίζοντας να μοιράζουν ισάξια τον χρόνο τους, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις. Το ταξίδι τους είναι γεμάτο εορταστικά τραγούδια, χαρούμενη μουσική, αστεία μεταξύ τους και συνοδεύεται από τα πιο γελοία χριστουγεννιάτικα ρούχα που θα μπορούσαν να βρουν. Όμως οι φετινές γιορτές δεν θα είναι ίδιες και πιθανόν να είναι οι τελευταίες τους, αφού, έπειτα από έναν πολύ μεγάλο καβγά, το ζευγάρι παίρνει την απόφαση να χωρίσει, αλλά να μην χαλάσει τη ρουτίνα των εορτών και να μην καταστρέψουν το κλίμα για τις οικογένειές τους. Έτσι, φορούν μια μάσκα κάτω απ' την οποία κρύβουν την αλήθεια τους, ενώ πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν, τα θέλω, μα πάνω απ' όλα με τα συναισθήματά τους.

Τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά διφορούμενη εποχή. Υπάρχουν εκείνοι που τα λατρεύουν και τα περιμένουν πως και πως -με αποτέλεσμα να στολίζουν το σπίτι τους σαν την πλατεία Συντάγματος από την 28η Οκτωβρίου-, υπάρχουν εκείνοι που τα μισούν, είτε γιατί δεν υποστηρίζουν την εμπορευματοποίησή τους, είτε γιατί δεν αντέχουν τα οικογενειακά τραπέζια, είτε γιατί είναι λίγο μίζεροι εκ φύσεως οπότε τους ενοχλούν οι γιορτές όπως τους ενοχλούν σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν τα αντιπαθούν μεν, τους προκαλούν μια κάποια μελαγχολία δε, ίσως γιατί όσο πλησιάζει το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς τόσο αναλογίζεσαι τον χρόνο που έφυγε και χάθηκε και τα πράγματα εκείνα που έχασες ή που δεν μπορείς να αλλάξεις, ή αυτά που θα ήθελες να έχεις και δεν ξέρεις αν μπορείς να τ' αποκτήσεις, με πολλούς, ωστόσο, να κρύβουν τη μελαγχολία αυτή πίσω από δήθεν φωτεινά χαμόγελα. Όπως και να 'χει, ένα είναι σίγουρο, αυτές τις μέρες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να βρεθούν όλοι μαζί, και τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζει και το ίδιο το βιβλίο. Τραγελαφικά!

Μέσα απ' το ταξίδι των Κέιτ και Έντ γνωρίζουμε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλους απ' αυτούς να είναι εξαιρετικά συμπαθείς, με άλλους να είναι πολύ ή λιγότερο αντιπαθείς, με κάποιους απ' αυτούς να μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα ενώ με κάποιους άλλους όχι, μπορώντας παρ' όλα ταύτα να τους αναγνωρίσουμε σε πρόσωπα ανθρώπων που μας είναι οικεία. Αυτό είναι ένα απ' τα στοιχεία που καθιστούν την ιστορία αυτή τόσο αληθινή, γιατί δεν έχει να κάνει με ανθρώπους έξω από την πραγματικότητα, μα με ανθρώπους που ταιριάζουν στην πραγματικότητα του καθενός από εμάς και που αναγκαζόμαστε να τους συναντάμε και να συναναστρεφόμαστε μαζί τους. Και οι άνθρωποι αυτοί άλλοτε μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, άλλοτε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, άλλοτε μας κάνουν να γελάμε και άλλες φορές πάλι να εκνευριζόμαστε, και έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, έτσι είναι η διάδραση και η αλληλεπίδραση με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς, τους οποίους μαθαίνουμε να χειριζόμαστε κατά συνθήκη.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει ένα αρκετά τυπικό ρομάντζο, θα μπορούσαμε να πούμε, το οποίο όμως είναι πολύ τίμιο και ειλικρινές απέναντι στους αναγνώστες του αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Δεν ρομαντικοποιεί καταστάσεις, αλλά τις παρουσιάζει ως πραγματικά έχουν. Δεν δικαιολογεί κάποια πράγματα, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζονται δικαιολογία, επειδή πράγματα σαν κι αυτά, απλά συμβαίνουν και δεν υπάρχει τίποτα κακό ή λάθος σε αυτό. Είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, που ναι μεν μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δύο άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί, όχι όταν οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις κι όταν τα θέλω και οι ανάγκες τους μπορεί να έχουν αλλάξει και να μην συμβαδίζουν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μια σχέση "σαπίζει", αλλά πως αλλάζει, κι αυτό δεν είναι πάντα για κακό, είναι απλά για να ακολουθήσουμε μιαν άλλη διαδρομή από αυτήν που είχαμε αρχικά διαγράψει. Ποια διαδρομή επέλεξαν τελικά οι Κέιτ και Εντ... αυτό ας το ανακαλύψετε μόνοι σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joanna Bolouri
Μεταφραστής: Γιαλένιος Κυριάκος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-5263-0