Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Χάνα και ο Φιν περνούν μαζί τα Χριστούγεννα από τότε που γνωρίστηκαν στο κολέγιο.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε, αφού οι γονείς της Χάνα πέθαναν και τον Φιν τον αποκήρυξε ο πατέρας του, όταν αποκάλυψε στην οικογένειά του ότι είναι γκέι.
Όταν οι δύο φίλοι ξεκίνησαν την ενήλικη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσαν στην παρέα τη στιλάτη Πρία και τον μυστηριώδη Θίο, δημιουργώντας έτσι μια δική τους οικογένεια και απολαμβάνοντας την αίσθηση του ανήκειν που πάντα λαχταρούσαν.
Όμως αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν όλοι μαζί, γιατί ο Φιν ανακοινώνει ότι μετακομίζει στο Λος Άντζελες.
Η Χάνα φοβάται μήπως χάσει την οικογένεια που έχει φτιάξει και δεν χαίρεται ακόμη κι όταν το αγόρι της, ο Ντέιβιντ, της προτείνει να δουν πιο σοβαρά τη σχέση τους.
Ο Φιν από την άλλη παλεύει με τα ανέκφραστα συναισθήματά του για τον Θίο.
Άραγε είναι απαραίτητο να χωρίζεις από τους φίλους που αγαπάς επειδή μεγαλώνεις;
Αυτά τα Χριστούγεννα οι αλλαγές που φοβούνται οι φίλοι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται...

Προσωπική άποψη:
Με επίκεντρό του την πιο όμορφη εποχή του χρόνου για κάποιους, αλλά και την πιο μελαγχολική για κάποιους άλλους, "Το κλαμπ των Χριστουγέννων" έρχεται να μας βάλει στο κλίμα, εν όψει εορτών, με την Becca Freeman, podcaster στο επάγγελμα, να μας συστήνει μια παρέα τεσσάρων φίλων, που όπως έχουμε δει πολλάκις να συμβαίνει σε αμερικάνικα sitcoms -γιατί κάτι τέτοιο είναι και το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι όμως στην οθόνη, αλλά στο χαρτί-, κυρίως, δίνει στον όρο "οικογένεια" μια διαφορετική διάσταση, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει η πραγματική οικογένεια του καθένα από εμάς να είναι αυτή που επιλέγουμε και όχι αυτή με την οποία σχετιζόμαστε βιολογικά.

Οι Φιν και Χάνα γνωρίζονται μια παραμονή Χριστουγέννων στην πανεπιστημιούπολη, επειδή κανείς τους δεν είχε που να περάσει αυτή τη γιορτινή μέρα -ο Finn απορρίφθηκε από τους γονείς του όταν τους αποκάλυψε πως είναι gay, ενώ η Hannah ορφάνεψε στην εφηβεία της-, δέκα χρόνια πριν, κι από εκείνη τη μέρα ξεκινά ανάμεσά τους μια δυνατή φιλία, που τα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής τους θα περάσει από διάφορα στάδια, θα δοκιμαστεί και θα αποδείξει αν μπορεί ν' αντέξει ενάντια στη φθορά του χρόνου και τις αλλαγές που αυτός φέρνει μαζί του. Μια παράδοση που ξεκινούν οι δυο τους, για να προστεθούν σε αυτήν ακόμα δύο άνθρωποι, η Πρία, πρώην συγκάτοικος της Hannah, και ο Θίο, ένας γοητευτικός, πολυταξιδεμένος Βρετανός, γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας και πρώην φλερτ του Φιν. Κι όλα πηγαίνουν περίφημα, με εξαίρεση τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπου το χριστουγεννιάτικο πάρτι τους κατέληξε σε καταστροφή. Φέτος, όμως, η Hannah είναι αποφασισμένη να πάνε όλα τέλεια, ειδικά τώρα που φαίνεται πως ίσως αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκονται όλοι μαζί, με τον καθέναν τους ν' ακολουθεί το δικό του μονοπάτι.

Τέσσερις άνθρωποι που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, περνούν τη μέρα των Χριστουγέννων μόνοι τους, μέχρι που οι δρόμοι τους συναντιούνται μέσα στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύσσοντας μια δυνατή φιλία και παίρνοντας την απόφαση, κάθε χρόνο, ό,τι κι αν συμβεί, αυτή τη μέρα να τη γιορτάζουν μαζί. Όμως η ζωή αλλάζει, το ίδιο και αυτοί και η καθημερινότητά τους, και το να κρατήσουν την υπόσχεσή τους, χρόνο με τον χρόνο, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: οι παραδόσεις πρέπει να διατηρούνται αναλλοίωτες, ή μαζί με εμάς και την καθημερινότητά μας, πρέπει ν' αλλάζουν κι εκείνες και να προσαρμόζονται; Ένα ερώτημα που μάλλον δικαιώνει εκείνους που ισχυρίζονται πως τα Χριστούγεννα φέρνουν μια μελαγχολία μαζί τους, με την ίδια μελαγχολική διάθεση να διαποτίζει και το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης της Freeman, χωρίς, όμως, αυτό να της στερεί τις κωμικές ή τις χαριτωμένες της στιγμές, θυμίζοντάς μας πως η ζωή δεν χρωματίζεται μόνο κάπου ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο, αλλά πως μπορεί να έχει μυριάδες χρώματα.

Η συγγραφέας ακολουθεί μια αρκετά political correct τακτική, σε ό,τι αφορά την αφήγησή της, γεγονός που καθιστά το μυθιστόρημά της απόλυτα σύγχρονο -αν και προσωπικά ένιωσα κάποιες στιγμές να ενοχλούμαι από την υπερπροσπάθειά της αυτή, σαν να είχε στο μυαλό της μια λίστα με κουτάκια που έπρεπε να τικάρει ένα προς ένα. Πιθανότατα ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο "Sex and the City" που θα ήταν, όμως, non binary -και θα είχε πολύ λιγότερο σεξ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά η όλη προσέγγιση είναι ιδιαίτερα αμερικανική, μην επιτρέποντάς μας να ταυτιστούμε απόλυτα με τα όποια προβλήματα των χαρακτήρων της, αν και είναι αρκετά συμπαθητικοί και ιδιαίτερα ρεαλιστική στην αποτύπωσή τους, θυμίζοντάς μας ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ερχόμαστε κι εμείς σ' επαφή στην καθημερινή μας ζωή. Παρ' όλα ταύτα, η διπλή αφήγηση, από τους Hannah και Finn, δουλεύει αρκετά καλά, ενώ τα αφηγηματικά "ταξίδια" μπρος και πίσω στον χρόνο, σίγουρα μας δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ορισμένων περιστατικών που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του σήμερα.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με μικρές δόσεις ρομαντισμού και αρκετές δόσεις χιούμορ, που εστιάζει περισσότερο στην εξερεύνηση των λέξεων φιλία και οικογένεια, αναζητώντας το πραγματικό νόημα και την ουσιαστική διάσταση αυτών. Αρκετοί διάλογοι που πλαισιώνουν το αφηγηματικό κείμενο, με έντονες αναφορές σε πράγματα που αποτελούν trends της εποχής, και τέσσερις ήρωες που καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα "ταξίδι" αυτογνωσίας, μέσα απ' το οποίο καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους, παύοντας να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό, και τολμώντας να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν, αλλά κυρίως ζυγίζοντας τις σχέσεις τους με εκείνους που αγαπούν περισσότερο, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι πάντοτε ιδανικές -αλλά και που ίσως δεν χρειάζεται να είναι.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Becca Freeman
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-220-492-4