Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Γνωρίστε τη Μίμι και τον Αρτ Μπράδερτον. Δυο αδέρφια που μένουν μαζί απ’ όταν έχασαν τους γονείς τους. Ο Αρτ είναι μαθηματική ιδιοφυΐα και πιστεύει πως οι άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένης της αδερφής του– είναι ανίκανοι να πάρουν λογικές αποφάσεις όταν πρόκειται για την αγάπη. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι αλγόριθμοι. Η Μίμι, πάλι, πιστεύει πως τα μαθηματικά δεν είναι η απάντηση σε όλα και προτιμά να ακολουθεί την καρδιά της.
Όταν όμως η Μίμι αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να βρει την αδελφή ψυχή της, η επιμονή του Αρτ να ακολουθήσει ένα αυστηρό μαθηματικό σχέδιο μοιάζει λογική. Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που η Μίμι γνωρίζει τον Φρανκ: έναν ρομαντικό, αυθόρμητο και ονειροπόλο τύπο. Παρά τη φανερή έλξη που νιώθει η Μίμι για εκείνον, ο Αρτ διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Και τότε εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Μπορεί να παραβλέψει τους νόμους των μαθηματικών και να εμπιστευτεί την καρδιά της;

Προσωπική άποψη:
Είμαι βέβαιη πως όλοι έχετε ακούσει την έκφραση "με μαθηματική ακρίβεια", σωστά; Μια έκφραση που δηλώνει πως κάποια πράγματα μπορούν να υπολογιστούν με τόσο ακριβή τρόπο, όπου δεν είναι δυνατόν να μην έχεις το "σωστό" αποτέλεσμα και πως δε γίνεται να μην υπάρξει "λύση" σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ωστόσο, μπορεί να βάλει κανείς όλες τις συνθήκες και παραμέτρους της ζωής του σε κουτάκια, έτσι ώστε αν τα τοποθετήσει σε μια συγκεκριμένη σειρά, να οδηγηθεί εκεί που πρέπει, ή έστω, εκεί που εκείνος θεωρεί πως το αποτέλεσμα δεν μπορεί σε καμία περιπτώσεων να είναι λάθος, δεδομένου ότι ακολούθησε όλα τα βήματα, μέχρι να φτάσει εκεί, σωστά και με συνέπεια; Είναι τα μαθηματικά η απάντηση σε όλα τα ζητήματα κι ερωτήματα της ζωής; Ορισμένοι πιστεύουν πως ναι, αλλά προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως όχι.

Η Μίμι περιγράφει τον εαυτό της ως εξής: «Αδελφή μιας μαθηματικής ιδιοφυΐας. Ορφανή». Μετά τον θάνατο των γονιών της παίρνει την απόφαση να συγκατοικεί με τον αγαπημένο της αδερφό, τον Αρτ, ο οποίος, εκτός από μαθηματική ιδιοφυΐα, όπως προαναφέραμε, είναι εξαιρετικά κτητικός μαζί της, ενώ πιστεύει ακράδαντα πως οι άνθρωποι, σε ό,τι έχει να κάνει με την αγάπη, δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε ν' ακολουθούν τους αλγόριθμους, γιατί εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις. Από την άλλη, η Μίμι πιστεύει πως πρέπει κανείς ν' ακολουθεί την καρδιά του και είναι είναι αποφασισμένη να βρει το άλλο της μισό, και άσχετα απ' το αν το θέλει ή όχι, ο Αρτ επιμένει να την βοηθήσει, αλλά εκείνη ν' ακολουθήσει το σχέδιό του και να μην παρεκκλίνει απ' αυτό. Κάτι που θ' αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά όταν η Μίμι θα γνωρίσει τον Φρανκ, που μοιάζει να έχει όσα θέλει, μα που πάνω απ' όλα κάνει την καρδιά της να σκιρτά όπως κανείς άλλος μέχρι τώρα.

Ο Αρτ είναι τόσο κτητικός με την αδερφή του, που ορισμένες φορές γίνεται εξαιρετικά καταπιεστικός απέναντί της και πολύ περισσότερο απέναντι στα προσωπικά της θέλω και τις βαθύτερες ανάγκες της, που ίσως δεν εξωτερικεύονται πάντα με τον πιο απόλυτο τρόπο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξή τους, καθώς και την επιτακτικότατα του να πραγματωθούν, γιατί, στο τέλος της ημέρας, όλοι οι άνθρωποι αυτό επιθυμούν για τον εαυτό τους, αλλά και για τη διατήρηση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας. Δεν κρύβω πως δεν είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που γίνονται εύκολα συμπαθείς, ωστόσο, η Gnodde εμβαθύνει αρκετά στον χαρακτήρα του, εξερευνώντας τα εσωτερικά του τραύματα που τροφοδοτούν τις εμμονές και τις αντιλήψεις του, με τον ίδιο να γίνεται ουσιαστικά σκλάβος αυτών, γιατί το να μένει κανείς προσκολλημένος στη δικιά του αλήθεια, ίσως να είναι και ο μοναδικός τρόπος να κρατηθεί από κάπου.

Η Μίμι, από την άλλη, είναι πιο αληθινή, πιο γήινη, ένας χαρακτήρας πιο ανθρώπινος, που μπορείς πιο εύκολα να ταυτιστείς μαζί του, όχι μόνο γιατί δεν υπακούει τυφλά στους κανόνες της όποιας λογικής, αλλά επιλέγει ν' ακούει την καρδιά της, αλλά και γιατί χειρίζεται τις καταστάσεις της ζωής της και τα συναισθήματά της με έναν πολύ ρεαλιστικό και ανθρώπινο τρόπο, που άλλοτε σε συγκινεί και άλλοτε σε κάνει να γελάς, ίσως και κάπως αμήχανα, και που μέσα σε αυτόν μπορείς να βρεις και ν' αναγνωρίσεις κομμάτια του εαυτού σου -ίσως στις πιο ευάλωτες στιγμές αυτού, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως αυτές υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον αδερφό της, μπορώ να σας πω πως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε εύκολα μεταξύ τους, σίγουρα κάποιες στιγμές θα νιώσετε να πιέζεστε από την επιμονή του δεύτερου, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι στιγμές εκείνες που η χημεία μεταξύ τους είναι απολαυστική και διασκεδαστική, ενώ θα σκεφτείτε πως μερικές φορές ίσως ακόμα και οι "παρανοϊκοί", να έχουν τα δίκια τους.

Το "Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων είναι μια μελέτη πάνω στις οικογενειακές σχέσεις, στους αδελφικούς δεσμούς, στο κατά πόσο αφήνουμε τη ζωή μας να επηρεάζεται από τους άλλους, αλλά και κατά πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε δέσμιοι των αντιλήψεων μας, που δεν βασίζονται απαραίτητα σε δικές μας ιδέες, αλλά στην υιοθέτηση προκατασκευασμένων ιδεών που έχουμε επιλέξει να τις κάνουμε τρόπο ζωής, στερώντας έτσι από τον εαυτό μας ένα μέρος της μαγείας αυτής, που συνοδεύεται από το να βγάζουμε σωστά ή λάθος συμπεράσματα, κι όχι πάντα επειδή έχουμε αντίστοιχα σωστούς ή λάθος λόγους. Τα αποτελέσματα, άλλωστε, όσο κι αν βασίζονται σε υπολογισμένες πράξεις, μπορούν πάντα ν' αποκλίνουν, γιατί παντού υπάρχει η εξαίρεση του κανόνα, ακόμα κι αν θέλουμε να παριστάνουμε πως δεν υπάρχει. Ευχάριστο, γρήγορο, διασκεδαστικό, το βιβλίο αυτό δεν θα αλλάξει την κοσμοθεωρία σας, αλλά σίγουρα θα σας κάνει την δείτε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και να περάσετε καλά.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kara Gnodde
Μεταφραστής: Κόκκα Ζωή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-03-3873-7