Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάλαχαν
Είμαι ο αδερφός Κέιν που όλοι κουτσομπολεύουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Αποτυχημένος αθλητής. Αλκοολικός υψηλής λειτουργικότητας.
Κανείς δεν ξέρει τον πραγματικό μου εαυτό, εκτός από εκείνη.
Η Λάνα Καστίγιο – η παιδική μου φίλη και η μόνη γυναίκα που αγάπησα ποτέ.
Όταν έξι χρόνια πριν της ράγισα την καρδιά, υποσχέθηκα να μην επιστρέψω στη Λίμνη Γουιστέρια.
Κράτησα τον λόγο μου ώσπου η διαθήκη του παππού μου άλλαξε τα πάντα.
Λάνα
Το να ερωτευτώ τον Κάλαχαν Κέιν ήταν λάθος.
Έτσι μου είπε, πριν από έξι χρόνια, προτού διαλύσει την καρδιά μου και τη φιλία μας.
Όταν υποσχέθηκε πως δε θα ξαναγυρίσει, τον πίστεψα σαν ηλίθια.
Αλλά μετά ο Καλ εμφανίστηκε και πάλι με στόχο να πουλήσει το σπίτι του παππού του.
Η μεγαλύτερη ατέλεια στα σχέδιά του;
Το όνομά μου είναι στο συμβόλαιο.
Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της μπεστ σέλερ σειράς, όπου πρωταγωνιστούν οι τρεις δισεκατομμυριούχοι αδερφοί της Ντρίμλαντ και οι γυναίκες που θα τους κάνουν να γονατίσουν.

Προσωπική άποψη:
Η τριλογία "Dreamland Billionaires" ολοκληρώνεται με το τελευταίο βιβλίο αυτής που ακούει στον τίτλο "Τελική προσφορά", το οποίο είναι αναμφίβολα το πιο αμφιλεγόμενο από το τρία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον συνάμα, όχι μόνο λόγω του ότι ακολουθεί μια πιο σκοτεινή προσέγγιση από τους προκατόχους του, αλλά και γιατί μέσα από την σκοτεινιά του αυτή, καταφέρνει να προσεγγίσει αληθινά, ανθρώπινα ζητήματα, με τον πιο ρεαλιστικό και οικείο τρόπο που θα μπορούσε, όχι απλά κάνοντάς μας μέρη της ιστορίας αυτής, αλλά προσκαλώντας μας να εξετάσουμε τόσο την αλήθεια της όσο και τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, πιο γήινο, κάτι που μας επιτρέπει να την βάλουμε ακόμα περισσότερο στην καρδιά μας.

Ο Κάλαχαν είναι ο τρίτος αδερφός της οικογένειας Κέιν, που με τη σειρά του, πρέπει να εκπληρώσει τον όρο που έχει αφήσει για εκείνον ο παππούς του στη διαθήκη του, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει στα χέρια του η περιουσία που το αναλογεί. Όμως ο Καλ, εκτός απ' όσα γνωρίζουν οι άλλοι για εκείνον, πράγμα που τους κάνει να τον κουτσομπολεύουν πίσω από κλειστές πόρτες, κρύβει μέσα στην ψυχή του πολύ περισσότερα και κυρίως μια πλευρά του χαρακτήρα του που δεν γνωρίζει κανείς. Κανείς εκτός από τη Λάνα, την παιδική του φίλη και τον έρωτα της ζωής του, που έξι χρόνια πριν πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Ή μήπως, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να διορθώσει όσα λάθη έκανε και κυρίως, μήπως έχει την ευκαιρία να ανοιχτεί στους ανθρώπους γύρω του και με τη βοήθειά τους ν' αντιμετωπίσει το παρελθόν του;

Ο Καλ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, και έτσι όπως είχε παρουσιαστεί μέσα από τις ιστορίες των αδερφών του, ήταν ο διασκεδαστικός και αστείος τύπος που σίγουρα θα ήθελες στην παρέα σου, πολύ εύκολα θα μπορούσε να σε γοητεύσει, και που τίποτα δεν σε έκανε να σκεφτείς πως πίσω απ' το χαμόγελό του έκρυβε σκοτάδια που ούτε ο ίδιος δεν ήξερε πως να τα διαχειριστεί. Κι όμως, τελικά, αποδεικνύεται ένας πολύ πιο πολύπλευρος χαρακτήρας απ' όσο πιστεύαμε, ο οποίος είναι θύμα των εθισμών του, οι οποίοι έχουν τις ρίζες του σε ένα επίπονο παρελθόν, γεμάτο αγριότητα και βία, κάνοντάς μας να μην απορούμε γι' αυτό που είναι σήμερα, και παρά το γεγονός πως για μεγάλο μέρος της αφήγησης δοκιμάζει τα όριά μας, όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στο ψυχογράφημά του, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε, τον κατανοούμε και στο τέλος όλων, δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο απ' το να τον πάρουμε μια σφιχτή αγκαλιά.

Οι άνθρωποι πολλές φορές βασανίζονται από τους προσωπικούς τους δαίμονες και κρύβουν τέρατα στην ντουλάπα, με κανένα από τα δύο να μην είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Και ούτε για τον Καλ είναι γιατί, όσο λεφτά κι αν έχει, όποια κι αν είναι η κοινωνική του τάξη, ό,τι κι αν πιστεύει ο κόσμος γι' αυτόν, δεν είναι παρά ένα πληγωμένο παιδί που αν και θέλει να παλέψει και να πολεμήσει όσα των βασανίζουν, δεν είναι σίγουρος για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει. Κι εκεί είναι που μπαίνει στην εξίσωση η Λάνα, το μοναδικό φως στη ζωή του που ο ίδιος φρόντισε να σβήσει, και που επιστρέφει για ν' ανάψει και πάλι και να του δείξει το φως, γιατί έτσι είναι εκείνη, φωτεινή, τρυφερή, ευαίσθητη κι ευάλωτη, μα παράλληλα αρκετά δυνατή για ν' αντιμετωπίσει όσα την πλήγωσαν, όχι απαραίτητα ξεπερνώντας τα, αλλά μαθαίνοντας να ζει με αυτά και δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες.

Η Asher μάς παίρνει μαζί της σε ένα συναισθηματικό αφηγηματικό "ταξίδι", που διόλου εύκολο δεν είναι και που πάρα πολλές φορές κάνει την καρδιά μας σφίγγεται, όμως, παρ' όλα ταύτα, είναι αδύνατον ν' αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, καρδιοχτυπώντας για τους ήρωες κι αγωνιώντας για το ποιο θα είναι το μέλλον τους, ποιες αποφάσεις θα πάρουν, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους, κι αν θα καταφέρουν τελικά, όχι ν' αφήσουν πίσω τους τα σκοτάδια, αλλά να τ' αγκαλιάσουν και να τ' αποδεχτούν, πορευόμενοι από δω και στο εξής ξέροντας πως δεν μπορούν να τα σβήσουν, αλλά συνειδητοποιώντας πως δεν χρειάζεται να είναι προέκταση του εαυτού τους. Όχι τόσο ρομαντικό, αλλά βαθιά αληθινό και ανθρώπινο, το βιβλίο αυτό κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πολύ ιδιαίτερη σειρά, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει και να κατακτήσει την πρώτη θέση στην καρδιά μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Asher
Μεταφραστής: Νικήτα Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 592
ISBN: 978-618-01-5487-0