Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Άννα και ο Χένρικ δεν μπορούν να πουν όχι στη Μιλένα όταν τους ζητά να φέρει μαζί στην ετήσια εκδρομή τους για πεζοπορία τον καινούργιο της φίλο. Μόνο που από τη στιγμή που τον γνωρίζουν η Άννα δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τη σκέψη ότι από κάπου ξέρει αυτόν τον άντρα...
Η άγρια ομορφιά του Εθνικού Πάρκου της Σουηδίας Σάρεκ όπου θα βρεθούν τα δύο ζευγάρια θα ξυπνήσει ένστικτα, κρυφά πάθη και βαθιά καταχωνιασμένα μυστικά.
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος της Φύσης, το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και οι μάσκες του πολιτισμού πέφτουν. Ο ανθρώπινος πόνος ξεχύνεται ασυγκράτητος και η επιστροφή στην πρωτόγονη μάχη της επιβίωσης είναι μονόδρομος.

Προσωπική άποψη:
Πρώτο μυθιστόρημα με την υπογραφή του Ulf Kvensler και μπορώ να πω πως το ντεμπούτο αυτό μπορεί να μην κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας, ωστόσο, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι μόνο χάρη στο ότι είναι καλογραμμένο, αλλά γιατί καταφέρνει να χρησιμοποιήσει ως αφηγηματικό της άξονα μια ιστορία που παρόμοιές της έχουμε δει πολλάκις, την οποία καταφέρνει να την κατακτήσει, να την κάνει δική του και να μας προσφέρει ένα αναγνωστικό "ταξίδι" που μπορεί να μην μας αλλάζει τη ζωή, αλλά που καταφέρνει να μας πάρει μαζί της και να χαθούμε στα επικίνδυνα μονοπάτια της.

Η Άννα, ο Χένρικ και η Μιλένα κάθε χρόνο οργανώνουν μια εκδρομή για πεζοπορία, μια κοινή αγάπη που μοιράζονται μεταξύ τους. Αυτή τη χρονιά, όμως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού η Μιλένα ζητάει από τους φίλους της να πάρουν μαζί τους και τον Τζέικομπ, τον νέο της σύντροφο, κι εκείνοι δεν της το αρνιούνται. Το ταξίδι προς την περιπέτειά τους ξεκινάει και η Άννα δεν μπορεί να βγάλει απ' το μυαλό της πως γνωρίζει τον Τζέικομπ, χωρίς όμως να μπορεί ν' ανακαλέσει από που. Κι όταν φτάνουν στο Εθνικό Πάρκο Σάρεκ, ο Τζέικομπ κάνει μία πρόταση, που όχι μόνο θ' αλλάξει την πορεία της προκαθορισμένης διαδρομής τους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με άγνωστους κινδύνους, αλλά τις ίδιες τους τις ζωές.

Το στοιχείο που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον στην ιστορία αυτή, είναι οι χαρακτήρες του, τόσο ο καθένας χωριστά, όσο και ως ζευγάρια, αλλά και ως μια ομάδα με θεωρητικά κοινό στόχο που καλείται ν' ακολουθήσει μια κοινή πορεία. Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους, άλλες πιο εμφανείς, άλλες πιο υποδόριες, με τις δεύτερες ειδικά να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού μοιάζουν σαν να σε καλούν να λύσεις ένα μυστηριώδη γρίφο και να ερμηνεύσεις όσα βρίσκονται κρυμμένα πίσω από τις λέξεις. Αυτό, παράλληλα, προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις που δεν γίνεται να σε αφήσουν ασυγκίνητο, ούτε φυσικά να μην τς εκτιμήσεις.

Όσο περισσότερο προχωρούσαν τα δύο ζευγάρια, τόσο πιο δύσκολο γινόταν το ταξίδι τους, με τη μία αντιξοότητα να διαδέχεται την άλλη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όλο και να κορυφώνονται οι εντάσεις, τόσο αναμεταξύ τους όσο και σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, επιφορτίζοντας την ατμόσφαιρα και κάνοντάς μας να αγωνιούμε για τη συνέχεια. Οι αποτυπώσεις του απειλητικού τοπίου ήταν κάτω παραπάνω από παραστατικές, με τον συγγραφέα να επενδύει στην περιγραφική του ικανότητα ώστε να δημιουργήσει το ιδανικά άγριο σκηνικό για την εξέλιξη της δράσης του, όπου συνδυαστικά καταφέρνουν να μας προκαλέσουν το επιθυμητό άγχος και στρες, όταν διαβάζουμε ιστορίες όπως αυτές, προκαλώντας μας ένα αίσθημα ασφυξίας.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το βιβλίο αυτό μόνο με δύο λέξεις, τότε αυτές θα ήταν: θρίλερ επιβίωσης. Όπως ανέφερα και στην αρχή του κειμένου μου, ο συγγραφέας έχει επιλέξει ν' ασχοληθεί με μια πλοκή αρκετά τετριμμένη, που την έχουμε δει να χρησιμοποιείται πάρα πολλές φορές, τόσο λογοτεχνικά όσο και κινηματογραφικά, παρ' όλα ταύτα, όμως, καταφέρνει να μας παρασύρει με τη γρήγορη ροή της αφήγησής του, με τις ανατροπές που κρύβονται εδώ κι εκεί και που ανατρέπουν όσα θεωρούσαμε πως έχουμε κατανοήσει πλήρως, αφήνοντας συνεχώς μια υπόνοια να πλανιέται πως ακόμα κι αυτά που φαντάζουν παντελώς ξεκάθαρα στα μάτια μας, ίσως τελικά και να μην είναι.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Ulf Kvensler
Μεταφραστής: Νάτση Αγγλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-5480-1