Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι μαζορέτες του Σέιντισαϊντ ήταν πάντα κορυφαίες, τελευταία όμως κυκλοφορούν φήμες ότι η έλλειψη πόρων μπορεί να σημάνει το τέλος του αθλήματος για την πόλη. Θα ήταν κρίμα κάτι τέτοιο για την Γκρέτσεν Πέιτζ, που μόλις έκανε μετεγγραφή από το παλιό της σχολείο, όπου ήταν μεγάλο αστέρι, και ανυπομονεί να μπει στην ομάδα. Το μόνο που στέκει στον δρόμο της είναι ένα άλλο κορίτσι – η πλούσια, κακομαθημένη Ντέβρα Ντάλμπι, που θα δοκιμαστεί κι εκείνη για τη μοναδική κενή θέση. Ο ανταγωνισμός για την ένταξη στην ομάδα είναι κάθε άλλο παρά φιλικός, και καταλήγει σε φόνο. Θα μπει η Γκρέτσεν στην ομάδα –αν υπάρχει πλέον ομάδα– ή θα καταλήξει κι εκείνη νεκρή;

Προσωπική άποψη:
Έκτο και τελευταίο, αν δεν κάνω πολύ μεγάλο λάθος, βιβλίο της σειράς «Fear Street Relaunch» του πολύ αγαπημένου συγγραφέα των παιδικών και νεανικών μας χρόνων R.L. Stine, που αν μη τι άλλο, αν κάτι κατάφεραν να μας προσφέρουν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι η τρυφερή αίσθηση της νοσταλγίας, συνδυασμένη με μία δόση νεανικού θρίλερ με σύγχρονα στοιχεία μεν, που διατηρεί ωστόσο μια κάποια αισθητική των 80’s και των early 90’s, που αν όχι όλοι, σίγουρα τα παιδιά –δεν θέλω σχόλια!- της δικής μου γενιάς, δεν γίνεται να μην αγαπούν.

Η Γκρέτσεν μετακομίζει έπειτα από το διαζύγιο της μητέρας της, γεγονός που όχι απλά την οδηγεί σε μία νέα πόλη, αλλά και σε ένα νέο σχολείο, μακριά από την καλύτερή της φίλη, με την οποία την κορυφαίες μαζορέτες στην παλιά της ομάδα. Η ικανότητά της την κάνει να πιστεύει πως θα ενταχθεί εύκολα στην ομάδα του Σέιντισαϊντ, που παρά την παλιά της δόξα κι αίγλη, φαίνεται να οδεύει προς αφανισμό λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ωστόσο η είσοδό της δεν θ’ αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, όχι όταν υπάρχει μία μόνο διαθέσιμη θέση, την οποία διεκδικεί η πλούσια και κακομαθημένη Ντέβρα. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και κυρίως… θανάσιμος.

Το «Ο θάνατος της μαζορέτας» είναι απ’ τα καλύτερα βιβλία της σειράς αυτής και σίγουρα απ’ τα πιο περιπετειώδη. Η δράση είναι αρκετά έντονη και η διαχείρισή της από τον συγγραφέα τόσο καλή όσο χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αρκετές οι υποθέσεις που κάνουμε, όσο τα γεγονότα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της αφήγησης, αλλά πιάνουμε τον εαυτό μας να αμφιταλαντεύεται συνεχώς και να μην μπορεί να κατονομάσει με βεβαιότητα τον δράστη, αφού υποψίες υπάρχουν μεν, ξεκάθαρες ενδείξεις όχι δε.

Σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, έχουμε μια αρκετά στερεοτυπική προσέγγιση αυτών, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για μια αμερικάνικη ιστορία που στο επίκεντρό της έχει μαζορέτες, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται, δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα, όχι όταν όλο αυτό βγάζει vibes από «Mean girls», τα οποία κι αξιοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο, τόσο ώστε να γίνουν fun, αλλά χωρίς να χαθεί η horror ταυτότητα που οφείλουν να έχουν μέσα σε μια ιστορία με την προσέγγιση που έχει η συγκεκριμένη, μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα, που τελικά καταφέρνει να ταιριάξει όλα του τα στοιχεία αρμονικά.

Ο R.L. Stine έχει δημιουργήσει ένα κλασσικό εφηβικό δράμα, το οποίο έχει εμποτίσει με τη σωστή δόση αίματος, τρόμου και αγωνίας, καταφέρνοντας να κάνει την ιστορία του, εκτός όλων των άλλων, διασκεδαστική με έναν creepy τρόπο που όμως είναι πάντοτε απολαυστικός. Σίγουρα η ιστορία θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, θα σας θυμίσει άλλες εποχές, με τον μοναδικό τρόπο που το επιτυγχάνει αυτό ο συγγραφέας κάθε φορά, και θα σας κάνει να περάσετε καλά μαζί της, όσο θα ψάχνετε να βρείτε έναν δράστη, που δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσετε όσο θα περιμένατε. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: R.L. Stine
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-03-3680-1