"Κρασί από τα χείλη σου" του Κώστα Κρομμύδα

Η ζωή μετράει στιγμές. Στιγμές που περιμένεις, που προσμένεις. Στιγμές που φοβάσαι, που θυμάσαι. Στιγμές που φυλάς, κι άλλες που θέλεις να ξεχάσεις. Στιγμές που διαρκώς αλλάζουν και σε αλλάζουν. Στιγμές που πρέπει να αρπάξεις για να μη χαθούν στην αδυσώπητη δίνη του χρόνου. Γιατί αν έρθει εκείνη η στιγμή, η δική σου, και τη χάσεις, τη χάνεις για πάντα. Επειδή είναι βέβαιο πως δεν θα επιστρέψει.
«Το βράδυ στις 11 θα είμαι στο κελάρι μας. Θέλω να σε δω μετά από τόσα χρόνια έστω και για λίγο…»
Ένας έρωτας νεανικός ευδοκιμεί μέσα στην τρέλα των συναισθημάτων και της νιότης κόντρα σε μια οικογενειακή διαμάχη. Ένα άσβεστο μίσος που καλλιεργείται χρόνια τώρα, αφήνοντας το σημάδι του από γενιά σε γενιά, έρχεται αντιμέτωπο με τα θέλω και τα πρέπει. Σχέσεις που δοκιμάζονται, δεσμοί αίματος που κλονίζονται.
Μυστικά και γεγονότα που επηρεάζουν το σήμερα. Το παρελθόν έχει απλώσει τις ρίζες του βαθιά σε συνείδηση και πράξεις, όπως το αμπέλι απλώνει τις δικές του στο εύφορο έδαφος. Αλλά υπάρχουν δύο πράγματα που μεθούν τους ανθρώπους και αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους: ο έρωτας και το κρασί...

"Οι ασυγχώρητες" της Πασχαλίας Τραυλού

H Ασημίνα μοιάζει αλλά δεν είναι ένα ευάλωτο κορίτσι στα 1956. Η δύναμή της αποκαλύπτεται όταν αποφασίζει να τυλίξει στα δίχτυα της τον εύελπι Επαμεινώνδα Αγαπητό.
Από την άλλη, ο Επαμεινώνδας Αγαπητός μοιάζει αλλά δεν είναι ένα άκακο, άβουλο πλάσμα. Θα ανακαλύψει το σκοτάδι του όταν διαλέξει την εκδίκηση απ’ τη συγχώρεση.
Και η μητέρα του η Μέλπω μοιάζει αλλά δεν είναι μια κλασική Ελληνίδα πεθερά. Ξεπερνά τον εαυτό της όταν έρχεται αντιμέτωπη με ένα ασυγχώρητο λάθος της νύφης της.
Καταλύτες για την αυτογνωσία όλων τους είναι ένα ψαροκόκαλο που καθορίζει τη ροή της ιστορίας και ο Βαλάντης Αλεξίου, ο άσπονδος φίλος του Επαμεινώνδα.
Τι θα συμβεί όταν οι ήρωες θα υποκύψουν στα πάθη τους και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη Ρωξάνη και την Αλεξάνδρα, τις δύο κόρες του ζεύγους Αγαπητού;
Και ο εγγονός της Ασημίνας, ο Βαρδής, θύμα επίσης ξένων αμαρτιών, πρέπει να εκδικηθεί ή να συγχωρέσει;
Μια ιστορία για το αιώνιο δίλημμα της ελεύθερης βούλησης, τη θεία δίκη και τις αδιόρατες ποινές του σύμπαντος. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο Θεός είναι απλώς Εκείνος που μετράει τις μάρκες όταν τελειώνει το παιχνίδι της ζωής επιβραβεύοντας τον έντιμο και τιμωρώντας όποιον παίζει με χαρτιά σημαδεμένα.

"Ατίμωση" του J. M. Coetzee

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λούρι είναι ένας χωρισμένος πενηντάρης που νιώθει πόθο αλλά όχι πάθος. Όταν η σχέση του με μια φοιτήτριά του προκαλεί σκάνδαλο, χάνει τη δουλειά του, οι φίλοι του τον κάνουν πέρα και η πρώην γυναίκα του τον γελοιοποιεί.
Ο Ντέιβιντ καταφεύγει στο απομονωμένο αγρόκτημα της κόρης του, και η επίσκεψή του παρατείνεται, καθώς προσπαθεί να βρει νόημα σε αυτή τη σχέση, τη μόνη που του έχει απομείνει.
Αλλά η σκληρή πραγματικότητα εισβάλλει μια μέρα στο αγρόκτημα, μέσα από ένα περιστατικό ασύλληπτης βίας. Ο Ντέιβιντ αδυνατεί να προστατέψει την κόρη του ή έστω να την καταλάβει, όπως αδυνατεί συνολικά να καταλάβει αυτόν τον καινούριο κόσμο, τον τόσο διαφορετικό από όσα ήξερε και πίστευε ο ίδιος…
Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, στο φόντο της ταραγμένης Νότιας Αφρικής των πρώτων χρόνων μετά το απαρτχάιντ, με το οποίο ο J.M. Coetzee έγινε ο πρώτος συγγραφέας που απέσπασε δύο φορές το βραβείο Booker.

"Colombian Psycho" του Santiago Gamboa

Μετά τη συγκλονιστική ανακάλυψη ανθρώπινων οστών σ’ ένα από τα πιο πλούσια και καλύτερα φυλασσόμενα προάστια της Μπογκοτά, ο εισαγγελέας ειδικών ερευνών Έντιλσον Χουτσινιαμούι αναλαμβάνει να εξακριβώσει σε ποιον ανήκουν με τη βοήθεια του αστυνόμου Λαϊσέκα και της υπόλοιπης ομάδας του.
Η Χουλιέτα Λεζάμα, η δημοσιογράφος φίλη του, συμμετέχει στην έρευνα, που αρχίζει να φέρνει στο φως μια μακρά αλυσίδα εγκληματικών θηριωδιών. Τα βήματά τους τους οδηγούν, μεταξύ άλλων, και στον συγγραφέα Σαντιάγο Γκαμπόα, καθώς το έργο του αποδεικνύεται ότι κρύβει μια θεμελιώδη ένδειξη για την κατανόηση του μυστηρίου.
Ο Χουτσινιαμούι με το αλάθητο ένστικτο και η θαρραλέα Λεζάμα επιστρέφουν σε μια συνταρακτική ιστορία γεμάτη αξέχαστους χαρακτήρες, ανάμεσα στους οποίους ένας καθηγητής με ιδιαίτερη ερωτική ζωή κι ένας αινιγματικός Αργεντινός. Το Colombian Psycho είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι με καθρέφτες, στο οποίο η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας θολώνει, καθώς η φαντασία του συγγραφέα και η πραγματική ζωή αλληλεπικαλύπτονται σε μια επικίνδυνη ίντριγκα, που λειτουργεί επίσης ως αποκάλυψη της κατάστασης ενός έθνους.

"Νίκος Καζαντζάκης, ο ασυμβίβαστος" της Ελένης Καζαντζάκη

Για να ζωντανέψω τον αγαπημένον Ίσκιο, ανηφορίζω αντίθετα στο ρέμα.
«Όσο περισσότερο Σας αγαπώ, τόσο περισσότερο ο κόσμος μου είναι άχρηστος και δεν τον έχω ανάγκη, γιατί μπορώ να τον αντικαταστήσω μ’ έναν άλλο, πιο καλό, πιο θερμό, πιο απλό, όπως θα δημιουργούσα κι όλη μου τη ζωή, αν εγώ ήμουν ο Πλάστης», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην επί τριάντα χρόνια σύντροφό του Ελένη Καζαντζάκη, που του στάθηκε φίλη, σύζυγος, συμπαραστάτρια, βοηθός και συνοδοιπόρος.
Η ίδια σημειώνει πως στο βιβλίο της αυτό ούτε προσπαθεί να του πλέξει το εγκώμιο ούτε να τον μαυρίσει. Η ζωή, λέει, δίπλα του δεν ήταν πάντα εύκολη, όμως ο Νίκος Καζαντζάκης ποτέ δεν επέβαλε τον εαυτό του στους άλλους. Πάντοτε επέλεγε την ελευθερία και αρνιόταν τον συμβιβασμό. Η συμβίωσή τους ήταν μια αέναη ευλογία, καθώς η Ελένη ωρίμασε δίπλα του, τον αγάπησε. Της πρόσφερε αγάπη, εμπιστοσύνη, χιούμορ, γέλιο, βουνά και δάση, κάμπους και θάλασσες, μακρινά ταξίδια, κρητικές ιστορίες κι αφρικανικά παραμύθια και την τέλεια γύμνια του μπρος στον θεό του.
Ο Ασυμβίβαστος, αντλώντας υλικό από τις αναμνήσεις, τις επιστολές, τα σημειωματάρια και τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, είναι όχι απλώς η βιογραφία του, αλλά μια εξιστόρηση για τα χρόνια της Αίγινας με την πείνα της Κατοχής, τις συγκινήσεις και την αδιάκοπη δουλειά, τα χρόνια της Αντίμπ με τις αντιδράσεις συνάμα με τη δημιουργική ευφορία, όλων των ειδών τις αναζητήσεις, περιστάσεις δραματικές, τα ταξίδια, που σφυρηλάτησαν την απόλυτη ενότητα και ταύτιση ανάμεσα στον σκληροτράχηλο κοσμογυρισμένο μονιά και την εύθραυστη αλλά και θαρραλέα Αθηναία, που τον συντρόφεψε με πίστη στη ζωή και έγινε μετά τον θάνατό του ζωντανή προέκταση και επιβίωσή του.

"Οι ιδεολογικές διαδρομές του Νίκου Καζαντζάκη" των Δημήτρης Κόκορης, Αθανάσιος Αγάθος, Γιάννης Δημητρακάκης & Παρασκευάς Ματάλας

Από τον πρόλογο του Σταύρου Ζουμπουλάκη:
H πολλαπλή αναγνώριση στο εξωτερικό, του Νίκου Καζαντζάκη, αποτέλεσε βασικό παράγοντα της αλλαγής και της δικής μας στάσης απέναντί του, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια: πώς είναι δυνατόν να υποτιμούμε έναν Έλληνα συγγραφέα τον οποίο ο υπόλοιπος κόσμος τιμά; Πληθαίνουν πράγματι διαρκώς και στον τόπο μας οι σοβαρές μελέτες για το έργο του από παλαιότερους και νεότερους μελετητές.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της αλλαγής στάσης των φιλολόγων, των ιστορικών των ιδεών και των κριτικών έναντι του Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Διόπτρα —που έχουν αναλάβει να επανασυστήσουν συνολικά τον συγγραφέα, με νέες εκδόσεις— αποφάσισαν την έκδοση ενός συλλογικού τόμου, αφιερωμένου αποκλειστικά στις ιδεολογικές συντεταγμένες του καζαντζακικού έργου.
Το ερώτημα που θέλει να διερευνήσει ο παρών τόμος είναι αυτό: Ποιος ήταν ο στοχασμός αυτού του στοχαστή; Ποιοι ήταν οι κεντρικοί και σταθεροί άξονες της σκέψης του; Ήταν νιτσεϊκός μηδενιστής, μπερξονικός, μαρξιστής; Ήταν άθεος, χριστιανός, βουδιστής; Κομμουνιστής, σοσιαλιστής, εθνικιστής, φασίστας, φυλετιστής; Βενιζελικός αλλά και οπαδός των ιδεών του Δραγούμη; Πεπεισμένος Ευρωπαίος ή Ανατολίτης; Τι από όλα αυτά ήταν; Ή μήπως όλα σε διάφορες περιόδους της ζωής του;
Πίσω από όλες αυτές τις ενδεχόμενες ιδεολογικές αλλαγές και μετακινήσεις υπάρχει άραγε κάποιο σταθερό πνευματικό γνώρισμα; Υπάρχει κάποιο ενοποιητικό στοιχείο; Είναι ο ίδιος άνθρωπος εκείνος που αγιογραφεί τον Φραγκίσκο της Ασίζης (Ο φτωχούλης του Θεού) και εκείνος που γράφει τον Αντίχριστο;
Τα σχετικά ερωτήματα δεν σταματούν εδώ: Ποια η σχέση του με τον εβραϊσμό και ακόμη ειδικότερα με το σιωνιστικό κίνημα, ποια εικόνα των Εβραίων αποτυπώνεται στο έργο του; Τι συνάγεται για τη στάση του απέναντι στη γυναίκα από τα κείμενά του (και όχι από αβέβαιες βιογραφικές πληροφορίες τρίτων) και τι, γενικότερα, απέναντι στο σώμα και τη σεξουαλικότητα; Πόσο καλά γνώριζε το έργο των στοχαστών τους οποίους αναγνώριζε ως εμπνευστές και μέντορές του (ιδιαίτερα το έργο του Νίτσε και του Μπερξόν, του οποίου μάλιστα πρώτος μετέφρασε βιβλίο του στα ελληνικά); Πόσο τοις μετρητοίς πρέπει να πάρουμε, για τα υπό συζήτηση θέματα, την πνευματική αυτοβιογραφία του, την Αναφορά στον Γκρέκο;

"Προς θάλασσα μεριά..." των Δανάη Μπεζαντάκου & YES Forum

Ταξιδέψτε με τον κάπτεν Τζιμ στον μαγευτικό κόσμο της ναυτιλίας, τη «γέφυρα» που ενώνει τις ηπείρους τις οποίες χωρίζει η θάλασσα. Αναγνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους πλοίων – από τα πλοία μεταφοράς χύμα φορτίου και τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι τα πλοία Ro-Ro και τα τεχνολογικά εξελιγμένα δεξαμενόπλοια.
Ανακαλύψτε τα μυστικά της ναυπηγικής με τη ναυπηγό Δανάη, την επιστήμονα πίσω από αυτούς τους πλωτούς γίγαντες. Δείτε γιατί τα πλοία, σχολαστικά συναρμολογημένα για να αντέχουν στις προκλήσεις της θάλασσας, είναι πραγματικά πλωτά εργοστάσια με κοινό στόχο και περίπλοκες λειτουργίες.
Η περιπέτεια όμως δεν σταματά εκεί… Μάθετε για την ιστορία και τον ζωτικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, όπου ένα μικρό έθνος γίνεται ο ηγέτης των θαλασσών αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου.
Γνωρίστε τους εφοπλιστές, τους πλοιοκτήτες και τις διαφορές τους και, παράλληλα, εξερευνήστε τα διάφορα επαγγέλματα στο πλοίο και στη στεριά, τον τρόπο καθοδήγησης των νέων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα μέσω του YES Forum και τις αμέτρητες ευκαιρίες που προσφέρει η ναυτιλία.

"Ντετέκτιβ Νιαουρό - No 3: Ο Ντετέκτιβ Νιαουρό και το αίνιγμα του κλειδιού" του Pierdomenico Baccalario

Ο κύριος και η κυρία Κύκνου μόλις επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια υπέροχη βραδιά… κι έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη.
Η πόρτα του σπιτιού τους είναι ανοιχτή και το χρηματοκιβώτιο άδειο! Στο σημείο της διάρρηξης καταφτάνει αμέσως ο Ντετέκτιβ Νιαουρό.
Οι έρευνες ξεκινούν κι ανακαλύπτει ότι τόσο το προηγούμενο βράδυ όσο και το προπροηγούμενο οι κύριοι Κύκνοι είχαν πάει σε μια συναυλία τζαζ…
Τι σχέση μπορεί να έχει όμως μια συναυλία με τη διάρρηξη του σπιτιού τους;
O τετραπέρατος Ντετέκτιβ Νιαουρό είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει κι αυτή τη φορά τους ενόχους!

"Ντετέκτιβ Νιαουρό - No 4: Ο Ντετέκτιβ Νιαουρό και το λάθος δωμάτιο" του Pierdomenico Baccalario

Ο Ντετέκτιβ Νιαουρό παίρνει μερικές μέρες άδεια για να πάει στο βουνό. Τι το ήθελε όμως το ψάρεμα στη λίμνη;
Προς μεγάλη του έκπληξη, ανακαλύπτει ότι γίνεται λαθρεμπόριο διαμαντιών. Οι αστυνομικοί της περιοχής θεωρούν ότι η οικογένεια των Λούτσων είναι οι ένοχοι.
Όταν όμως τους ανακρίνουν, μένουν σιωπηλοί… σαν ψάρια! Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού κρύβουν τα διαμάντια, ούτε πώς τα πηγαίνουν στην άλλη πλευρά της λίμνης.
Ο Ντετέκτιβ Νιαουρό θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο. Τελικά, όμως, θα καταφέρει να απολαύσει τις διακοπές του στο βουνό;

"Τα παιδιά διαβάζουν κλασικά - No 3: Η φάρμα των ζώων" των Μιχάλη Μακρόπουλου & George Orwell

Κάποιο βράδυ, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ‘χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου.
Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς.
Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους». Έτσι, τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.

"Έχω για φίλο ένα δέντρο" της Jane Wilsher

21 δραστηριότητες στη φύση
Μερικά παραδείγματα:
* Αγκάλιασμα δέντρων
* Μέτρηση κορμών
* Εύρεση σπόρων
* Παρατήρηση ζώων
* Τέχνη στο δάσος
Γνωρίζατε ότι κάθε δέντρο μπορεί να γίνει φίλος ή φίλη μας;
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, παρουσιάζονται τρόποι για να γνωρίσουμε ένα δέντρο.
Μαθαίνουμε να φροντίζουμε, να ανακαλύπτουμε και να παίζουμε με ένα δέντρο, αλλά και με το δάσος ή το πάρκο ολόγυρα.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιωματικής μάθησης και ανακάλυψης, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τα δέντρα και τη φύση.
Το βιβλίο αυτό είναι φιλικό προς τον πλανήτη!

"Ψάχνω - Βρίσκω - No 3: Το μυστικό βουνό" της Kaja Kajfez

Μια καταπληκτική μέρα ξεκινά και ξετυλίγεται στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Ζώα αναζητούν τροφή, πετούν και βρίσκουν τον δρόμο τους. Μπορείτε να βρείτε πώς περνούν τη μέρα τους όλα τα κρυμμένα πλάσματα από το πρωί μέχρι το βράδυ;
Το Μυστικό Βουνό είναι ένα ταξίδι χαράς για τους λάτρεις της φύσης όλο τον χρόνο.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
* Το μυστικό δάσος
* Η μυστική ζούγκλα