"Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο" της Ρέας Βιτάλη

Καθόμουν στο πίσω κάθισμα, πίσω του ακριβώς... Κατά διαστήματα τρύπωνα και στην αγκαλιά της μάνας μου στο μπροστά κάθισμα. Πού να το διανοηθεί σύγχρονος!
Κατά λάθος ζει η γενιά μου. Ωστόσο από κείνη τη θέση του αυτοκινήτου είδα - και τι δεν είδα. Άντρες με φαβορίτες αλά Κόκοτας και καμπάνες παντελόνια να πειράζουν γυναίκες με μίνι φούστες και παπούτσια-πολυκατοικίες. Είδα ανθρώπους να σπρώχνονται σε βιτρίνες καταστημάτων που πουλούσαν τηλεοράσεις να τις χαζέψουν ως «θαύμα» και η Νάκη Αγάθου να τους χαμογελά από ασπρόμαυρη οθόνη.
Είδα το μπουκάλι της Coca Cola και έκανα το πείραμα με το δίφραγκο. Είδα πολυώροφους κότσους να κτίζονται σε κομμωτήρια... Ώρες και ώρες κάτω από κάσκες. Και μαλλιά να ελευθερώνονται χάρη στη μεγάλη ανακάλυψη: το «πιστολάκι».
Μας είδα να χορεύουμε σέικ, να αηδιάζουμε με τη γεύση του μουρουνόλαδου και από την πέτσα στο γάλα. Να κρύβουμε τους δίσκους του Θεοδωράκη... Απαγορευμένοι. Και στη συνέχεια να κρύβουμε τους δίσκους του Πάριου... Κι αυτοί απαγορευμένοι κατά μια έννοια.
Είδα - και τι δεν είδα! Τώρα που το καλοσκέφτομαι... Χούντα, Πολυτεχνείο, Κυπριακό, «ε-ε-έρχεται» με τρία ε μπροστά. Πήρα στο κατόπι τα χρόνια. Μεταξύ μας, μια πληγή δική μου ακολούθησα. Μου έλειψε! «Σπουδαίος επιχειρηματίας». Ο μπαμπάς μου. Μια πληγή που πονούσε ακολούθησα και τη στόλισα μ’ ένα σωρό μεγάλα και μικρά, με τη μικροϊστορία μιας ολόκληρης γενιάς, για ν’ αντέξω να σας τη μεταφέρω.
Πότε επιβάτις, πότε λαθρεπιβάτις. Στη ζωή του, στη ζωή της, στη ζωή μου... Μια διαδρομή παράλληλα με έναν μεγάλο έρωτα, με την ιστορία του εμπορίου στη χώρα μας και την ιστορία του αυτοκινήτου. Περάστε... Σε όποιο κάθισμα... Έμαθα και να οδηγώ. Βόλτα στα χρόνια θα σας πάω.

"Η τέχνη της αγάπης" του Erich Fromm

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αγαπούν, είναι ανίκανοι να ανυψωθούν ως το μοναδικό επίπεδο που έχει πραγματικά σημασία: το επίπεδο της αγάπης που είναι συνυφασμένη με την ωριμότητα, την αυτογνωσία και το θάρρος.
Όπως ισχύει και για κάθε άλλη τέχνη, έτσι και η τέχνη της αγάπης απαιτεί άσκηση και συγκέντρωση, όπως επίσης και αυθεντική διορατικότητα και κατανόηση.
Στο κλασικό αυτό βιβλίο, Η τέχνη της αγάπης, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσο μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

"Χαρούμενο μέρος" της Emily Henry

Σκέψου το δικό σου Χαρούμενο Μέρος…
Η Χάριετ και ο Γουίν είναι το τέλειο ζευγάρι από τότε που γνωρίστηκαν στο κολέγιο, ταιριάζουν σαν το αλάτι με το πιπέρι, το μέλι με το τσάι, τον αστακό με τα ψωμάκια. Μόνο που τώρα πια –για λόγους που ακόμα δεν θέλουν να συζητήσουν– δεν είναι μαζί.
Χώρισαν πριν από πέντε μήνες… και ακόμα δεν το έχουν πει στους κολλητούς τους.
Να γιατί καταλήγουν να μένουν στο ίδιο δωμάτιο σε ένα εξοχικό στο Μέιν, που είναι ο τόπος απόδρασης της παρέας τους κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Το ετήσιο διάλειμμά τους από τον κόσμο, όπου για μία έντονη βδομάδα ευδαιμονίας αφήνουν πίσω τους την καθημερινή ζωή τους. Καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες τυριού, κρασιού και θαλασσινών. Και απολαμβάνουν την αλμυρή θαλασσινή αύρα με τους ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν καλύτερα.
Μόνο που φέτος η Χάριετ και ο Γουίν λένε τρελά ψέματα, ενώ προσπαθούν να μη δίνουν σημασία στο πόσο απελπισμένα θέλουν ακόμα ο ένας τον άλλον. Γιατί το εξοχικό είναι προς πώληση κι αυτή η βδομάδα είναι η τελευταία που θα περάσουν όλοι μαζί σ’ αυτό το μέρος. Δεν αντέχουν να ραγίσουν τις καρδιές των φίλων τους και έτσι θα παίξουν τους ρόλους τους. Η Χάριετ θα είναι η ειδικευόμενη γιατρός που ποτέ δεν ξεκινάει καβγάδες και ο Γουίν ο χαλαρός γόης που δεν αφήνει ποτέ να φανούν οι αδυναμίες του.
Το σχέδιο είναι άψογο (αν το δεις από μεγάλη απόσταση φορώντας γυαλιά ηλίου λερωμένα με αντηλιακό).
Έπειτα από τόσα χρόνια έρωτα, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να προσποιηθείς για μία βδομάδα ότι είσαι ακόμα ερωτευμένος… μπροστά σ’ αυτούς που σε ξέρουν καλύτερα απ’ όλους;

"Heartstopper - No 5: Μετά το λύκειο... τι;" της Alice Oseman

Ο Νικ και ο Τσάρλι αγαπιούνται.
Είπαν επιτέλους ο ένας στον άλλον τις μαγικές λέξεις «Σ’ αγαπάω» και ο Τσάρλι έχει σχεδόν πείσει τη μαμά του να τον αφήσει να κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι του Νικ.
Θέλει να προχωρήσει τη σχέση τους ένα βήμα παραπέρα... θα βρει, όμως, το θάρρος να κάνει αυτό το βήμα;
Και τι θα γίνει του χρόνου, όταν ο Νικ θα φύγει για το πανεπιστήμιο; Άραγε θα αλλάξουν όλα;
Ο Νικ και ο Τσάρλι αγαπιούνται. Όμως τι θα γίνει από δω και πέρα;

"Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους: Ψάξε - Λύσε - Μάθε" των Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!

Ένα βιβλίο με δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά εφ' όλης της ύλης: γεωγραφία και ιστορία, ζώα και φυτά, τέχνες και βιολογία, φρούτα και λαχανικά, χημεία και τεχνολογία και άλλα χίλια δυο!
Κουίζ, αντιστοιχίες, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα και φρέσκες δραστηριότητες με εικονογράφηση-κόσμημα για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου και να τα βάλεις σε τάξη στο κεφάλι σου!
Και, όπως πάντα, δεν θέλουμε να δούμε τι θυμάσαι!
ΑΝΟΙΞΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΨΑΞΕ, ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ!!!

"Μαγικός φακός - No 1: Ο Καρχαρίας και το Καρχαριάκι" της Katie Button

Ο Καρχαρίας ψάχνει το μικρό Καρχαριάκι στον βυθό.
Χρησιμοποίησε τον μαγικό φακό για να τον βοηθήσεις να το βρει!
Τοποθέτησε τον μαγικό φακό ανάμεσα στις σελίδες για να ανακαλύψεις τις κρυμμένες εικόνες.

"Μαγικός φακός - No 2: Ο Δεινόσαυρος και το Δεινοσαυράκι" της Katie Button

Ο Δεινόσαυρος ψάχνει το μικρό Δεινοσαυράκι.
Χρησιμοποίησε τον μαγικό φακό για να τον βοηθήσεις να το βρει!
Τοποθέτησε τον μαγικό φακό ανάμεσα στις σελίδες για να ανακαλύψεις τις κρυμμένες εικόνες.