Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Carl Brasheer αφήνει την αγροτική του οικογένεια και κατατάσσεται στο ναυτικό. Εκεί οι μαύροι προορίζονται για μάγειροι, υπασπιστές και άλλες κατώτερες δουλειές. Εκείνος όμως βλέποντας από κοντά τον Master Diver, Billy Sunday, καταλαβαίνει ότι και αυτός θέλει να γίνει δύτης.
Όταν αργότερα ο Billy Sunday αναγκάζεται να γίνει εκπαιδευτής, αφήνοντας την ενεργό δράση, ο Carl καταλήγει να είναι ο πρώτος μαύρος υποψήφιος δύτης. Στην σχολή όμως θα συναντήσει τις αντιδράσεις των συναδέλφων του αλλά και την ακαμψία της στρατιωτικής ηγεσίας.
Τελικά η ζωή του θα πάρει μια άλλη τροπή όπως και εκείνη του Billy Sunday. Οι δρόμοι τους όμως θα ξανασυναντηθούν αργότερα.

Προσωπική άποψη:
Σίγουρα οι ταινίες που συμπεριλαμβάνουν μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του Hollywood στο cast τους, προσελκύουν τόσο το ενδιαφέρον όσο και την προσοχή μας. Και μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι πάντα το αναμενόμενο, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ταινίες εκείνες που ξεχωρίζουν. Το “Men Of Honor” είναι σίγουρα ανάμεσα σε εκείνες τις ταινίες που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Carl Brashear, του πρώτου Αφροαμερικανού που έγινε ποτέ δεκτός στην Αμερικάνικη σχολή δυτών. Κι αν νομίζετε πως αυτό είναι άλλη μια εκδοχή της ολοκλήρωσης του Αμερικάνικου ονείρου, μάλλον κάνετε λάθος. Όχι μόνο δεν το αποδέχεται, αλλά το κατακεραυνώνει αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο θέλουν μερικοί-μερικοί να μας περάσουν, ούτε τόσο δίκαιο και αναπόσπαστο από άλλους παράγοντες. Η ταινία καταδικάζει την σύγχρονη Αμερική, μια χώρα βουτηγμένη στην ανισότητα του ρατσισμού, όταν αυτοί τους οποίους οικτίρουν, είναι εκείνοι που έστησαν την χώρα τους.

Και πάνω ακριβώς εκεί βασίζεται και ο George Tillman Jr. όσον αφορά το σκηνοθετικό κομμάτι. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο το σκληρό πρόσωπο μιας δήθεν δημοκρατικής Αμερικής, που πίσω από το εύθραυστο προσωπείο της κρύβει πολύ μεγάλο μίσος. Μίσος όχι μόνο για τους έγχρωμους, αλλά για τους ανθρώπου εκείνους που έχουν το θάρρος να κάνουν όνειρα, να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν, όχι άνομα, αλλά ηθικά και δίκαια. Και χάρη σ’ αυτή την εκμετάλλευση, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας προσφέρει μερικές από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές στιγμές, που ίσως έχουμε ζήσει ποτέ.

Όμως και η δραματουργία των δύο κεντρικών ηρώων εξελίσσεται όμορφα και ομαλά, παρασέρνοντάς μας μαζί τους, από τον παράδεισο και την επιτυχία, στην κόλαση και στην απελπισία και αντίστροφα. Και τελικά, αυτό που καλούμαστε ως θεατές να αντιληφθούμε είναι ότι δεν υπάρχει καλό πίσω απ’ το οποίο να μην υποβόσκει το κακό αλλά και το αντίθετο. Τα φαινόμενα απατούν και τελικά, μπορεί να κρύβεται από πίσω τους κάτι πιο δυνατό απ’ ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη των κεντρικών ηρώων, ξενίζει το γεγονός ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως αυτόν την Theron, που στην πραγματικότητα, αποτελούν έναν τροχό, ζωτικής σημασίας.

Και μπορεί ο Robert De Niro να μην είναι το πρώτο όνομα, είναι όμως σίγουρα εκείνος που κλέβει την παράσταση, σε έναν ρόλο που του αφήνει όλα τα περιθώρια να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Γιατί ο καλός ηθοποιός φαίνεται στους ρόλους εκείνους που ενώ μπορεί να μην είναι ηγετικοί, καταφέρνουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα, καταφέρνουν να σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος και την εξέλιξη της πλοκής μιας ολόκληρης ιστορίας.

Όμως και ο Cuba Gooding Jr. καταφέρνει να σταθεί με αξιοπρέπεια, τόσο στο πλάι ενός ηθοποιού του βεληνεκούς του De Niro, όσο και στο ύψος που καλούν οι περιστάσεις. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πρόκειται για την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ονειρική και πολύ περισσότερο στρωμένη με ροδοπέταλα για τον νεαρό πρωταγωνιστή.

Μια αληθινή ιστορία γεμάτη ένταση, πάθος και θέληση. Σίγουρα θα είναι αρκετές οι στιγμές εκείνες που θα εκνευριστείτε και θα νιώσετε να σας κυριεύει ο θυμός, αφού η αδικία στον πρωταγωνιστή θα σας πνίγει, όμως δεν είναι και λίγες εκείνες οι φορές που θα νιώσετε ανακουφισμένοι και δικαιωμένοι. Μπορεί κάποια όνειρα να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, δεν είναι όμως τίποτα σ’ αυτό τον κόσμο ακατόρθωτο. Μια ταινία με δυνατές στιγμές και δυνατές συγκινήσεις, έντονα ανθρωπιστικά και ηθικά μηνύματα που δεν έχουν σκοπό όμως την χρηστομάθεια κι ένας De Niro, για μια ακόμα φορά, σε μια εξαιρετική ερμηνεία, ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να είναι στην κορυφή και όμως βυθίζεται.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Κώδικας Τιμής
Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθέτης: George Tillman Jr.
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Cuba Gooding Jr., Charlize Theron, Aunjanue Ellis, Hal Holbrook, Powers Boothe, David Keith, Michael Rapaport, Holt McCallany
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 128’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0203019/
http://en.wikipedia.org/wiki/Men_of_Honor
http://www.chasingthefrog.com/reelfaces/menofhonor.php