Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είναι το πεπρωμένο της… θα τη σκοτώσει η βασίλισσα ή ο κυνηγός θα τη μετατρέψει σε αήττητο πολεμιστή;
Πριν από δέκα χρόνια, η εκθαμβωτική Βασίλισσα Ραβένα σκότωσε το Βασιλιά την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Τώρα χρειάζεται μια αγνή καρδιά για να καταφέρει να διατηρήσει την ομορφιά της αλλά και τη δύναμή της. Και η μοναδική που υπάρχει, φυλακισμένη στο κάστρο τόσα χρόνια, είναι η καρδιά της κόρης του βασιλιά.
Το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να δραπετεύσει και αναζητά καταφύγιο στο Σκοτεινό Δάσος. Εκεί υπάρχουν ένα σωρό επικίνδυνα φυτά και δηλητηριώδη ζώα και η βασίλισσα αποφασίζει να στείλει στο κατόπι της τον μοναδικό άνθρωπο που λέγεται ότι μπήκε στο Δάσος και επιβίωσε: έναν θλιμμένο Κυνηγό, τον Έρικ. 
Έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για ζωή, ο Έρικ δέχεται. Όταν όμως βρίσκει τη λεία του, διστάζει. Θα σκοτώσει το όμορφο κορίτσι; Ή θα την εκπαιδεύσει για να γίνει η καλύτερη πολεμίστρια που έχει δει ποτέ το βασίλειο;

Προσωπική άποψη:
Τον τίτλο του σημερινού βιβλίου, οι περισσότεροι θα τον γνωρίζετε μέσω της κινηματογραφικής του εκδοχής που έσκασε μύτη στις ελληνικές αίθουσες πριν από μερικές μόνο ημέρες. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζατε ότι η εν λόγω ιστορία κυκλοφορεί και σε λογοτεχνική έκδοση -σε μια εξαιρετική οφείλω να ομολογήσω έκδοση στη χώρα μας από τον Ψυχογιό- όμως, αντίθετα με όσα άλλα βιβλία έχουν παρουσιαστεί στην στήλη μας, το συγκεκριμένο δεν έδωσε έμπνευση ώστε να προχωρήσει κάποιος στην κινηματογραφική του μεταφορά αλλά, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Τι εννοώ; Ότι η κυρία Lily Blake δεν σκαρφίστηκε από μόνη της αυτή την παραλλαγή του κλασσικού και πολυαγαπημένου παραμυθιού της Χιονάτης αλλά, βασίστηκε στην πρωτότυπη ιδέα του Evan Daugherty, ο οποίος είναι και ένας εκ των τριών σεναριογράφων που εργάστηκαν για τις ανάγκες του κινηματογραφικού αυτού story. Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας να ξετυλίγουμε το νήμα της ιστορίας εκεί που αρχίζει.

Ο βασιλιάς Μάγκνους, κάποιο διάστημα μετά τον θάνατο της γυναίκας του, γνωρίζει κι ερωτεύεται την Ραβένα, μια νεαρή καλλονή η οποία καταφέρνει να κλέψει την καρδιά του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να τον βγάλει από την θλίψη του, αποφασίζοντας μάλιστα να την κάνει γυναίκα και βασίλισσά του. Αυτή η επιλογή του όμως θα αποβεί μοιραία αφού σκοπός της Ραβένα δεν είναι άλλος από το να εκδικηθεί τον θάνατο της μητέρας της που προκλήθηκε από τα χέρια των στρατιωτών του βασιλιά. Τη νύχτα του γάμου τους, του αφαιρεί την ζωή και αποκτά τον ολοκληρωτικό έλεγχο του βασιλείου σκορπώντας τον θάνατο. Η μόνη που γλιτώνει από την αιματηρή επίθεση είναι η κόρη του βασιλιά, η εφτάχρονη Χιονάτη, που θα περάσει τα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής της σε ένα μπουντρούμι, παρατηρώντας μέσα από τα κάγκελα της φυλακής της τον κόσμο της να βυθίζεται στο αίμα, τη βία και το σκότος. Όταν όμως η Ραβένα ανακαλύπτει ότι ο μοναδικός τρόπος να διατηρήσει τις μαγικές της δυνάμεις και τα νιάτα της, που ολοένα και φθίνουν, είναι να σκοτώσει τη Χιονάτη, δεν διστάζει στιγμή. Η Χιονάτη ωστόσο καταφέρνει να δραπετεύσει για να βρεθεί στο Σκοτεινό Δάσος και από εκεί, με τον Κυνηγό Έρικ στο πλευρό της που από διώκτης της, γίνεται σύμμαχός της στη μάχη να ακολουθήσει το πεπρωμένο της.

Προσωπικά δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που ενοχλούνται από τις διασκευές κλασσικών παραμυθιών. Μπορεί οι αρχικές τους εκδοχές να είναι ωραίες για να τις εξιστορείς σε μικρά παιδιά λίγο πριν πάνε για ύπνο, ή για να εμπνέουν την ομάδα της Disney αλλά, κακά τα ψέματα, έναν ενήλικο που έχει αφήσει εδώ και καιρό πίσω του την παιδική αθωότητά του, πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω για να καταφύγει σε ένα λογοτεχνικό παραμύθι. Και ακριβώς αυτό είναι η "Χιονάτη Και Ο Κυνηγός". Είναι μια πιο επική παραλλαγή της κλασσικής ιστορίας από την οποία δεν απουσιάζουν τα βασικά της στοιχεία όπως, η ίδια η κεντρική ηρωίδα, η κακιά μητριά, ο Κυνηγός που καλείται να σκοτώσει την πρώτη και τελικά της χαρίζει τη ζωή, οι εφτά νάνοι, ο γοητευτικός πρίγκιπας και το καταραμένο μήλο που καταδικάζει σε αιώνιο ύπνο όποιον κάνει το λάθος να το δαγκώσει. Απλά, είναι αρκετά διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίον όλα τα προηγούμενα παρουσιάζονται, αρκετά πιο διαφορετικός ο τρόπος κατανομής του χρόνου που πρωταγωνιστεί το καθένα από τα παραπάνω και κατ' επέκτασιν, ο τρόπος που επηρεάζουν την ίδια την εξέλιξη της ιστορίας.

Η Χιονάτη μπορεί να είναι η προσωποποίηση της ομορφιάς, της καλοσύνης και της αθωότητας όμως, όλα αυτά συνδυάζονται με ένα πάθος και μια μαχητικότητα που απουσιάζουν από την πρωτότυπη ιστορία. Αυτό το γεγονός από μόνο του, αρκεί για να κάνει την πρωταγωνίστρια πολύ πιο ενδιαφέρουσα στα μάτια ενός ενήλικου αναγνώστη. Δεν είναι απλά μια θηλυπρεπής, καθωσπρέπει παρουσία που περιμένει να σωθεί από έναν γοητευτικό και δυνατό άντρα αλλά, στηρίζεται στην δικιά της δύναμη και θέληση προκειμένου να ακολουθήσει το πεπρωμένο της, ακόμα κι αν αυτό την οδηγεί σε μια ριψοκίνδυνη μάχη που μπορεί να της στερήσει ακόμα και την ίδια της την ζωή, ως πολεμίστρια και όχι ως θεατής. Δεν περιμένει την λύτρωση αλλά την διεκδικεί, αποτελώντας το σύμβολο εκείνο που περιμένει εδώ και δέκα χρόνια ο ταλαιπωρημένος και βασανισμένος λαός της που ακόμα και αν το ήθελε, δεν θα μπορούσε να της αντισταθεί και να μην την ακολουθήσει ακόμα και μέχρι την κόλαση. Παράλληλα, ο κεντρικός αρσενικός χαρακτήρας της ιστορίας για πρώτη φορά, δεν είναι ο πρίγκιπας αλλά, ο Κυνηγός, εκείνος που την άφησε να ζήσει, όχι μόνο για σώσει τον λαό της αλλά τελικά, για να σώσει τον ίδιο από τους δικούς του, προσωπικούς καθαρά δαίμονες.

Η Lily Blake μένει πιστή στο κινηματογραφικό σενάριο ακολουθώντας ακριβώς τους ίδιους, κινηματογραφικούς ρυθμούς και στην λογοτεχνική μορφή αφήγησης της ιστορίας. Αυτό της επιτρέπει να την αναπτύξει με γρήγορους ρυθμούς, οι οποίοι δεν αφήνουν περιθώρια για κενά, άνευρα διαστήματα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι περιγραφές της είναι ρεαλιστικές και ζωντανές, μεταφέροντάς μας το σκοτεινό κι επικίνδυνο κλίμα που περιβάλλει ολόκληρο το βασίλειο. Την ίδια στιγμή, σκιαγραφεί με λεπτομέρεια τους εμπλεκόμενους στην ιστορία χαρακτήρες, επιτρέποντάς μας να ρίξουμε μια ματιά όχι μόνο στο ποιοι είναι σήμερα και ποιοι δεσμοί ακριβώς δένουν τις μεταξύ τους μοίρες αλλά, και το ποιοι ήταν στο παρελθόν καθώς και ποια ήταν τα γεγονότα που τους οδήγησαν να γίνουν ότι είναι στο σήμερα. "Η Χιονάτη Και Ο Κυνηγός" είναι μια ιστορία για το πεπρωμένο και την ανθρώπινη δύναμη που υπάρχει κάτω από αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια, που βρίσκεται βαθιά μέσα μας, μια ιστορία με ένταση, δράση και γρήγορους ρυθμούς που δεν θα καταλάβετε για πότε φτάσατε στο τέλος της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lily Blake
Μεταφραστής: Τουρκολιά-Κυδωνιέως Ρένια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-496-882-4