Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η φοιτήτρια λογοτεχνίας Αναστάζια Στιλ παίρνει συνέντευξη, για το περιοδικό του Πανεπιστημίου, από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ. Νιώθει αμέσως τη δύναμη της γοητείας του, αλλά ταυτόχρονα η σκέψη του της προκαλεί βαθιά ανασφάλεια. Πεπεισμένη ότι η συνάντησή τους δεν πήγε καλά, προσπαθεί να τον βγάλει από το μυαλό της — ώσπου εκείνος εμφανίζεται αναπάντεχα στο μαγαζί όπου δουλεύει και της προτείνει να βγουν... 
H Αναστάζια σοκάρεται μόλις συνειδητοποιεί πόσο πολύ επιθυμεί αυτόν τον άνδρα. Και, όταν εκείνος την προειδοποιεί να μείνει σε απόσταση, αυτό την κάνει να τον θέλει ακόμα περισσότερο. 
Όμως ο Γκρέυ βασανίζεται από τους δικούς του δαίμονες και η ανάγκη να εξουσιάζει τον κυριεύει. Καθώς ξεκινούν μια παθιασμένη ερωτική σχέση, η Αναστάζια ανακαλύπτει περισσότερα για τις δικές της επιθυμίες καθώς και για τα σκοτεινά μυστικά που ο Γκρέυ κρατά κρυμμένα...

Προσωπική άποψη:
"Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" ή αλλιώς, το εκδοτικό φαινόμενο που κάνει τον γύρο του κόσμου, σπάζοντας κάθε εβδομάδα κάθε νέο προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων, έχοντας φτάσει περίπου τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και τα 9.000 αντίτυπα τις 4 πρώτες μέρες κυκλοφορίας του στην χώρα μας ενώ τα κινηματογραφικά του δικαιώματα πουλήθηκαν έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως λένε άλλωστε οι ειδικοί, έχει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα τόσο αμφιλεγόμενο βιβλίο που να προκαλέσει τόσες ποικίλες αντιδράσεις από την εποχή του "Κώδικα Ντα Βίντσι" και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι"; Κάποιοι βιάστηκαν να το χαρακτηρίσουν ως πορνογράφημα, άλλοι ως μια συγκαλυμμένη σεξουαλική εκδοχή που η κάθε νοικοκυρά θα μπορούσε να διαβάσει στον υπολογιστή της χωρίς ντροπή και χωρίς να γίνει αντιληπτή αφού στην πρώτη του μορφή, το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε διαδικτυακά από την E.L. James ως μια fan-fic εκδοχή του "Twilight". Για μένα η αλήθεια, βρίσκεται αρκετά μακριά από όλα αυτά.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι η 21 ετών Άνα Στιλ, τελειόφοιτη φοιτήτρια η οποία από μια σύμπτωση, γνωρίζει τον 27χρονο επιτυχημένο και πάμπλουτο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ. Η παράξενη έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ τους δεν περνάει απαρατήρητη για κανέναν από τους δύο όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ' όσο συνηθίζεται σε κάθε καθημερινό love story. Η Άνα είναι πρωτάρα και άβγαλτη, δεν έχει κάνει ποτέ στη ζωή της έρωτα αφού ποτέ δεν γνώρισε κάποιον που να ξύπνησε μέσα της πραγματικό πόθο. Ο Κρίστιαν από την άλλη, όχι μόνο είναι έμπειρος όσο δεν πάει αλλά, τα γούστα του και οι προτιμήσεις του στο sex είναι κάτι περισσότερο από μη συνηθισμένες. Δεν δένεται συναισθηματικά με τις εκάστοτε συντρόφους αλλά, έρχεται σε μια συμφωνία μαζί τους η οποία τελείται κάτω από τους όρους ενός, αρρωστημένου θα μπορούσαμε να πούμε, συμβολαίου σύμφωνα με το οποίο, η γυναίκα υιοθετεί τον όρο της Υποτακτικής και εκείνος, τον ρόλο του Κυρίαρχου, εκείνου που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του sex, τόσο ως προς την συχνότητα, όσο και ως προς τον τρόπο που αυτό θα εκτελείται. Και μπορεί η Άνα αρχικά να σοκάρεται από τις αποκαλύψεις αυτές όμως, το πάθος της για τον άντρα αυτό είναι πιο ισχυρό από τις αμφιβολίες της.

Σε πρώτη φάση θεωρώ ότι για να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο, καλό θα ήταν να ανήκει στο ενήλικο κοινό αφού, ας μην κοροϊδευόμαστε, σε αυτό ακριβώς απευθύνεται. Από 'κει κι έπειτα καλό είναι, πρώτον να μην είσαι πουριτανός, δεύτερον να μην σοκάρεσαι εύκολα, τρίτον να έχεις αρκετές εμπειρίες ώστε να μπορείς να κατανοήσεις κάθε προέκταση της ιστορίας και τέταρτον και ίσως σημαντικότερον, να έχεις ανοιχτό μυαλό έτσι ώστε να μπορέσεις να δεις την ουσία της ιστορίας πέραν από την επιφάνεια. Ναι, το "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" είναι ένα βιβλίο sex, δεν μιλάει απλά γι' αυτό και οι σκηνές σεξουαλικής έντασης και δραστηριότητας είναι κάτι παραπάνω από αρκετές, είναι όμως μόνο αυτό; Προσωπικά πιστεύω πως όχι γιατί, για μένα, η ουσία της υπόθεσης δεν βρίσκεται στο τι κάνουν οι πρωταγωνιστές στο κρεβάτι τους αλλά, ποια είναι τα κίνητρα που οδηγούν την Άνα στο να επιλέξει να ακολουθήσει το σκοτεινό μονοπάτι του πόθου και από την άλλη, ποιοι είναι οι λόγοι που η σεξουαλικότητα του Κρίστιαν είναι η υπάρχουσα, ποια μυστικά κρύβονται στο παρελθόν του και τον έκαναν αυτό, το για πολλούς, σαδομαζοχιστικό κτήνος που στερείται συναισθημάτων.

Η αλήθεια είναι πως ο Κρίστιαν δεν είναι ένα κυνικό, σεξουαλικά διεστραμμένο καθίκι, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τον παρουσιάσουν έτσι. Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, που όντως, δεν είναι διόλου συνηθισμένες αλλά σε καμία περίπτωση, εν έτη 2012 δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και πλήρως αλλόκοτες, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι κάτω από το πρόσωπο του control freak επιχειρηματία, βρίσκεται μια ιδιόμορφη ευαισθησία και ένας καλά συγκαλυμμένος συναισθηματισμός. Το τι είναι σήμερα ο Κρίστιαν, δεν οφείλεται στην προσωπική του επιλογή αλλά, στα παιδικά του βιώματα καθώς και στον τρόπο που καθοδηγήθηκε, ή και κακοποιήθηκε αν θέλετε, σεξουαλικά, σε μια ηλικία που ο κάθε άνθρωπος αποκτά την προσωπική του ταυτότητα στο συγκεκριμένο θέμα καθώς, τον σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση αυτή παίζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διερεύνηση που αργότερα, οδηγεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο, προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Και αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο Κρίστιαν δεν είναι κριτική αλλά, ένας άνθρωπος ο οποίος θα καταφέρει να ξεκλειδώσει τα συναισθήματα που νομίζει πως δεν έχει, που θα διαγράψει από μέσα του την δήθεν ανικανότητα να υποχωρήσει, να συμβιβαστεί, να θυσιάσει το εγώ του και τις επιθυμίες του προκειμένου να αποκτήσει κάτι που πραγματικά επιθυμεί, όχι μόνο για το sex που μπορεί πολύ εύκολα να το βρει αλλά, για κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Είναι ένας άνθρωπος που ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιπαθής, μόνο αγάπη, έλξη και συμπόνοια μπορείς να νιώσεις τελικά για εκείνον.

Και φτάνω στην Άνα όπου επίσης πολλοί βιάστηκαν να την χαρακτηρίσουν ως έναν άνθρωπο χωρίς αξιοπρέπεια και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Νομίζω ότι το να καταλήξουμε αβίαστα σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, είναι κάτι παραπάνω από άδικο. Μην ξεχνάμε ότι η Άνα είναι ένα πλάσμα χωρίς καμία απολύτως εμπειρία, τόσο σεξουαλική όσο και συναισθηματική, που μπλέκεται στα δίκτυα ενός ανθρώπου που όχι μόνο γνωρίζει περισσότερα από εκείνη αλλά, καταφέρνει να της ξυπνήσει τον πόθο και παράλληλα, να την ταξιδέψει σε κόσμους που δεν είχε φανταστεί, να εξερευνήσει μονοπάτια που δεν ήξερε ότι υπάρχουν και να την απενοχοποιήσει απέναντι στο sex φτάνοντάς την στα όρια που μπορεί να αντέξει και όχι στο να τα ξεπεράσει. Πέραν όμως όλων αυτών δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Άνα δεν παραδίνεται άνευ όρων στον Κρίστιαν, άσχετα από το πόσο τον θέλει και το τι αισθάνεται για εκείνον. Είναι πρόθυμη να δοκιμάσει και να κάνει θυσίες αλλά, την ίδια στιγμή, περιμένει κι εκείνη κάποιες υποχωρήσεις από τον ίδιο. Το γεγονός δε ότι έχει αυτοεκτίμηση και σεβασμό για τον εαυτό της, φαίνεται από την κόντρα του σκοτεινού της εαυτού που είναι έτοιμος να παραδοθεί σε κάθε επιθυμία του Κρίστιαν, και του υποσεινήδητού της που συνεχώς της φωνάζει και προσπαθεί να την κρατήσει υπό έλεγχο. Έξω από τον χορό μπορεί να λέμε πολλά τραγούδια όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν η λογική και το συναίσθημα κοντράρονται, η μάχη είναι δύσκολη και πολλές φορές, επίπονη.

Η συγγραφέας της ιστορίας, E.L. James, υποθέτω πως δεν περίμενε ούτε στα πιο τρελά της όνειρα ότι μια ιστορία που ξεκίνησε να γράφει για προσωπική της ευχαρίστηση και που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διάβασαν δωρεάν στο διαδίκτυο, θα μπορούσε, όχι μόνο να βρίσκεται σήμερα στα ράφια της βιβλιοθήκης μας αλλά, να έχει προκαλέσει τέτοιο σάλο και τόσες συζητήσεις. Όχι, δεν θα ισχυριστώ σε καμία περίπτωση πως το εν λόγω έργο θα μπορούσε να μπει ανάμεσα στα αριστουργήματα της λογοτεχνίας γιατί αν το θέλετε, δεν έχει τα φόντα ως προς το συγγραφικό κομμάτι όμως, πιο σύγχρονο λογοτεχνικό έργο, άσχετα από την κατηγορία που υπάγεται, έχει τα φόντα για κάτι τέτοιο; Η γραφή της James είναι απλή και εύκολη, με πιπεράτο χιούμορ και καυστική ειρωνεία και μάλιστα,  δεν είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθείτε κοκκίνισμα στα μάγουλά σας από την ωμότητα της περιγραφής των σεξουαλικών δραστηριοτήτων των πρωταγωνιστών. Τώρα αν αυτό θα είναι αποτέλεσμα ντροπής ή έξαψης, εξαρτάται από το πόσο συντηρητικοί είστε αλλά κακά τα ψέματα, το κείμενο συνολικά βρύθει αισθησιασμού και σαγήνης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που εμβαθύνει στον ανθρώπινο πόθο και στις αιτίες που τον κάνουν να πηγάζει, στις πιο κρυφές επιθυμίες του σκοτεινού μέρους του υποσυνείδητου που μπορεί να μην έχουμε καν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονται σφηνωμένες εκεί, την διερεύνηση της σεξουαλικότητας και εν κατά κλείδι, στο που είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να ικανοποιήσει, είτε τα πάθη του, είτε τις συναισθηματικές του ανάγκες. 

Το "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι", είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είναι ο απόλυτος εκπρόσωπος της ερωτικής λογοτεχνίας εν έτη 2012 και αν το απορρίψουμε, θα πρέπει να γυρίσουμε στο παρελθόν και με τον ίδιο συλλογισμό να ακυρώσουμε την αξία άλλων, παλαιότερων εκπροσώπων της ερωτικής λογοτεχνίας, όπως "Ο Εραστής Της Λαίδη Τσάτερλι" και άλλα πολλά. Το "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" δεν είναι πρόστυχο ή χυδαίο, είναι σύγχρονο και αν δεν μπορεί κάποιος να διαχωρίσει αυτά τα δύο, είναι μια άλλη ιστορία. Το τι είναι προκλητικό και τι όχι, με ποια μέσα καταφέρνει να προκαλέσει ή όχι, σχετίζεται άμεσα με τις κοινωνικές, πολιτισμικές, ηθικές, οικογενειακές συνήθειες αλλά πάνω απ' όλα, με την εποχή που εκφράζει, εξού και θεωρώ άκυρο το να σοκαριστείς με την ιστορία του Κρίστιαν και της Άνα, δέχομαι όμως το δικαίωμά σου να μην σου αρέσει ή να μην σε εκφράζει. Όπως και να 'χει, είναι μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί και ανεβάζει αναμφίβολα την λίμπιντο, ταυτίζεσαι με τους κεντρικούς χαρακτήρες και διψάς να μάθεις ποια θα είναι η εξέλιξη και τελικά, η κατάληξή της σχέσης τους. Μην το διαβάσετε ως ένα άρρωστο σαδομαζοχιστικό πορνογράφημα, μην το διαβάσετε ως μια kinky ιστορία αγάπης, μην το διαβάσετε ως δείγμα ποιοτικής λογοτεχνίας. Διαβάστε το όπως πραγματικά είναι. Σαν μια παθιασμένη ιστορία sex και έρωτα, συγκαλυμμένων συναισθημάτων και ψυχικών τραυμάτων. Διαβάστε το ως ένα ψυχολογικό, επίκαιρο λογοτέχνημα που κρύβει περισσότερα απ' όσα φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Διαβάστε το ως μια ιστορία δύο ανθρώπων που ο ένας βρίσκεται στο φως, ο άλλος στο σκοτάδι και ο καθένας προσπαθεί να ελκύσει τον άλλον προς το δικό του μέρος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: E.L. James 
Μεταφραστής: Σπερελάκη Τιτίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία 
Έτος Έκδοσης: 2012 
Αρ. σελίδων: 704
ISBN: 978-960-16-4603-9