Το καλοκαιράκι έχει μπει πια για τα καλά, τα σχολεία έχουν κλείσει και τα γλυκά βάσανα όλων των γονιών, βρίσκονται όλη μέρα στο σπίτι, ψάχνοντας τρόπους να περάσουν το χρόνο τους όμορφα και χωρίς να βαριούνται. Ποια καλύτερη περίοδος, λοιπόν, από την συγκεκριμένη, για να επιλέξετε για τα βλασταράκια σας βιβλία με τα οποία, όχι μόνο θα ευχαριστηθούν, αλλά θα διδαχτούν και πράγματα μέσα από αυτά;
Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, έχοντας χρόνια εμπειρία στο παιδικό βιβλίο, φροντίζουν να μας προσφέρουν συνεχώς νέους τίτλους για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα. Και προσωπικά, τους εμπιστεύτηκα και φέτος και ο μικρός μου, τα λάτρεψε.

"Τουτ και Παντλ" της Holly Hobbie

Δύο μικρά, χαριτωμένα γουρουνάκια. Δύο αγαπημένοι φίλοι με διαφορετικές ανάγκες. Ο ένας επιλέγει να ταξιδέψει, θέλοντας να γυρίσει όλο τον κόσμο, ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας νέα πράγματα. Ο άλλος, πάλι, επιλέγει να μείνει πίσω στο σπίτι, συνεχίζοντας να περνάει το χρόνο του δημιουργικά, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από εκεί που αισθάνεται σιγουριά κι ασφάλεια. Ένα ταξίδι που κρατάει μήνες και κάθε ένας από αυτούς, συνοδεύεται από μια κάρτα αγάπης και τρυφερότητας. Ένα ταξίδι που αποδεικνύει πως όταν αγαπάς κάποιον πολύ, και ο δεσμός που έχεις μαζί του είναι ισχυρός, δεν μπορεί να φθίνει ακόμα κι αν σας χωρίσει η απόσταση. Τα αισθήματα είναι πάντα εκεί και δεν πεθαίνουν, αρκεί να θέλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα κρατήσουμε ζωντανά στην καρδιά μας. Και πάντα, όπου κι αν πάμε, επιστρέφουμε σπίτι και σε όσους είναι σημαντικοί για εμάς.

"Μην τρως τη μαμά μου!" της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια

Ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, ένα νέο μέλος στην οικογένεια, μια μαμά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση ή ετοιμάζεστε να βρεθείτε, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας πολύ καλός και άμεσος τρόπος, αλλά και διασκεδαστικός παράλληλα, για να αποδείξετε στο μεγαλύτερο παιδάκι της οικογένειας πως το νεογέννητο μέλος, δεν έχει παράλογες απαιτήσεις, αλλά έρχεται στον κόσμο ζητώντας ότι ζητάμε όλοι μας όταν γεννιόμαστε. Μια τρυφερή προσέγγιση του μητρικού θηλασμού, σημειώνοντας την σημαντικότητά του, αλλά και του πως μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί, που πλέον καταλαβαίνει τι του λες, τι μεγάλο δώρο είναι για μια γυναίκα, πόσο την συνδέει με το παιδί της, αλλά και το ότι συμβαίνει παντού γύρω μας στη φύση, με όλα τα πλάσματα του Θεού.

"Θέλω πάντα να γελάς!" της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου

Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων επιστρέφει με ένα βιβλίο που πέραν της εξαιρετικής του εικονογράφησης, έχει να αφηγηθεί μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία. Δύο κορίτσια από διαφορετικούς κόσμους, με εντελώς διαφορετική κουλτούρα οι οποίες, ωστόσο, είναι οι καλύτερες φίλες, αποδεικνύοντας πως η διαφορετικότητα δεν πρέπει να χωρίζει τους ανθρώπους αλλά να τους ενώνει, καθώς όλοι μας έχουμε να διδαχτούμε μέσα από αυτήν. Μια ιστορία για την φιλία και του πόσο σημαντική είναι αυτή, καθώς και του πόσο σπουδαίο μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο να είναι ευτυχισμένος και να γελά κάποιος που αγαπάει. Μια ιστορία για την οικογένεια και τις αποστάσεις που ακόμα κι αν είναι τεράστιες, δεν μπορούν να σταθούν ικανές να καταστρέψουν τα βαθιά αισθήματα ανάγκης, αγάπης κι αφοσίωσης σε αυτό τον τόσο σπουδαίο δεσμό.

Επιλέξτε τα και διαβάστε τα μαζί με τα παιδιά σας. Εκείνα, σίγουρα θα το ευχαριστηθούν ενώ παράλληλα κάτι θα μάθουν και γιατί όχι, μαζί τους, κι εσείς οι ίδιοι.