Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη)
προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
σε εργαστήριο με στόχο την αποδοχή της ετερότητας στην τάξη
και τίτλο


την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, στις 19.00μ.μ.
με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάλυση και ερμηνεία της κατασκευής στερεοτύπων για τον «άλλο», καθώς και η συγκρότηση του πολυφωνικού τρόπου πρόσληψης πολυφωνικού κόσμου στον οποίον-ούτως ή άλλως-και νοηματοδότησης του ζούμε.
Το εργαστήριο επιδιώκει να εξετάσει το ζήτημα σε βάθος, ώστε να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί τους μηχανισμούς εκείνους που γεννούσαν και γεννούν, αναπαρήγαν και συνεχίζουν να αναπαράγουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του «ξένου», του φόβου, από καταβολής κόσμου μέχρι τις μέρες μας, απέναντι στον διαφορετικό, στον εαυτό μας εντέλει. Στόχος του εργαστηρίου είναι, μέσω των αρχών της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στο ζήτημα του «ξένου», μέσω της ανάδειξης και της υπογράμμισης της πολυφωνίας στη λογοτεχνία, πολυφωνίας πολύ διαφορετικής από τη μονοφωνία των επίσημων εθνικών λόγων.
Η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και οι προτεινόμενες δραστηριότητες, συνιστούν την καλύτερη αντίσταση και πρόκληση στα αισθήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αποκλεισμού που βιώνουν οι μαθητές στη σημερινή εποχή.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη ή θα έχουν στο μέλλον στις τάξεις τους μαθητές η μητρική γλώσσα των οποίων δεν είναι τα ελληνικά και, ενδεχομένως, ο τόπος γέννησής τους δεν είναι η Ελλάδα.
Το εργαστήριο συντονίζει η Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων
η αγορά του βιβλίου Μου μοιάζεις και σου μοιάζω (λιανική τιμή: 6,60€)
από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr