Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είμαι ο Τομ Γκέιτς. Όταν οι δάσκαλοι δεν με κοιτάζουν με το ΑΓΡΙΟ ΒΛΕΜΜΑ τους, μ' αρέσει να ζωγραφίζω και να σκέφτομαι τρόπους για να νευριάζω την αδελφή μου, τη ΝΤΙΛΙΑ. Οι δάσκαλοι λένε πως δεν προσέχω στο μάθημα και "δε συγκεντρώνομαι". Που δεν είναι και τελείως αλήθεια, γιατί τώρα είμαι ΠΟΛΥ συγκεντρωμένος (προσπαθώ να αποφασίσω ποιο μπισκότο θα φάω πρώτο... μμμμ).

Προσωπική άποψη:
Είμαι βέβαιη πως όλοι σας γνωρίζετε τις περιπέτειες του "Σπασίκλα" και πως όσοι έχετε παιδιά στην ηλικία για την οποία απευθύνονται τα βιβλία του, έχετε αναγκαστεί να τ' αγοράσετε, αν όχι και να τα διαβάσετε. Ε, λοιπόν, ξεχάστε τον "Σπασίκλα" γιατί υπάρχει κι άλλο πρόσωπο στην πόλη. Το όνομα αυτού, Τομ Γκέιτς, με τις περιπέτειές του να είναι άκρως διασκεδαστικές και ξεκαρδιστικές, τόσο που όχι μόνο οι μικροί μας φίλοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι, μπορούμε να απολαύσουμε, ζώντας στιγμές χαλάρωσης που είτε θα μας ταξιδέψουν στα δικά μας παιδικά χρόνια, είτε θα μας κάνουν ν' αντιμετωπίσουμε την ίδια μας την πραγματικότητα, αν κι εφόσον έχουμε παιδιά, όπως εγώ καλή ώρα.

Ο Τομ Γκέιτς είναι μαθητής δημοτικού, πειραχτήρι, χαμένος στο κόσμο του, μέλος ενός συγκροτήματος, των "Dodzombies", ο οποίος διατηρεί ένα είδος παράξενου ημερολογίου στο οποίο και καταγράφει τις καθημερινές του περιπέτειες, συνοδεύοντας την αφήγησή του με σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και σχέδια, τα οποία και αποτελούν μια από τις μεγάλες του αγάπες. Ο Τομ είναι όπως όλα τα παιδιά. Είναι ερωτευμένος με μια συμμαθήτριά του, τα συναισθήματα της οποίας δεν μπορεί να ερμηνεύσει απόλυτα, έχει έναν αντιπαθητικό συμμαθητή, έναν κολλητό, έναν δάσκαλο που τον έχει στο μάτι και που εκείνος του δίνει επιπλέον κίνητρα για να το κάνει, μια σπαστική αδερφή, μια αυστηρή μαμά κι έναν μπαμπά που τον κάνει να ντρέπεται. Σας θυμίζει κάτι;

Ο Τομ, λοιπόν, στο πρώτο αυτό βιβλίο της σειράς των περιπετειών του, μας βάζει στη ζωή του, αποτυπώνοντας κυρίως την σχολική του καθημερινότητα, με όλα εκείνα που δεν του αρέσει να κάνει επειδή του τα επιβάλλουν, αλλά και με όλα εκείνα που θέλει να κάνει, παρά που ίσως δεν θα έπρεπε να αναλώνεται τόσο σ' αυτά. Αν είστε γονείς, η σειρά αυτή είναι ιδανική για τα βλαστάρια σας, αφού θα την απολαύσουν, αν και οφείλω να σας προειδοποιήσω πως ίσως τους μπουν νέες ιδέες στο πως να σας βασανίζουν. Παρ' όλα ταύτα, θα γελάσουν, και το βάσανο για εσάς θα είναι γλυκό, όπως είναι άλλωστε και τα ίδια τα παιδιά, που με την ειλικρίνειά τους και την υπέρμετρη φαντασίας τους, φροντίζουν κάθε φορά να μας σοκάρουν και να μας εκπλήσσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Liz Pichon
Μεταφραστής: Γιαννακοπούλου Χαρά
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
 Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-960-484-197-4