Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Katniss Everdeen διστακτικά ηγείται των περιφερειών της Panem σε επανάσταση εναντίον της Capitol. Καθώς η εξέγερση απειλεί την καταστροφή των υπολοίπων περιφερειών από την Capitol, η Katniss πρέπει να αναρωτηθεί ποιον μπορεί να εμπιστευτεί και τι επιβάλλεται να γίνει, καθώς μόνο στα δικά της χέρια κρατιέται η ισορροπία της χώρας.

Προσωπική άποψη:
Χθες το βράδυ κλήθηκα να κάνω ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Να δω το πρώτο μέρος του "The Hunger Games: Mockingjay". Κάποιοι θα αναρωτιέστε γιατί νιώθω έτσι, ίσως γιατί δεν έχετε δει ακόμα την ταινία ή δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία. Κάποιοι άλλοι δεν θα συμμεριστείτε το δράμα μου, ίσως γιατί περιμένατε μια επική ταινία δράσης και δεν πήρατε ακριβώς αυτό. Κάποιοι άλλοι, όμως, όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία της Collins και σημαίνουν για εσάς όσα σημαίνουν για μένα, είμαι βέβαιη πως θα αναγνωρίσετε το συναίσθημα που προσπαθώ να περιγράψω, έστω κι αν δεν τα καταφέρνω. Η "Κοτσυφόκισσα" δεν είναι απλά ένα ακόμα βιβλίο, δεν είναι μόνο το φινάλε μιας αγαπημένης ιστορίας. Είναι πολύ περισσότερα! Είναι το σημείο στο οποίο οδήγησαν όσα προηγήθηκαν. Είναι το σημείο εκείνο όπου πρέπει να επιλέξουμε ποιο δρόμο θ' ακολουθήσουμε στην πορεία.

Η Katniss, αφού ανατίναξε τον θόλο που περιέβαλε την αρένα των τρίτων 25χρονων Αγώνων Πείνας, διασώθηκε από τους επαναστάτες της Περιοχής 13 που σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος, δεν έχει αφανιστεί, όχι ολοκληρωτικά. Εκεί, η Katniss, διαλυμένη από τους Αγώνες και την απώλεια του Peeta, καλείται να υποστηρίξει τον επαναστατικό αγώνα που θα ενώσει όλες τις Περιοχές εναντίον της Capitol, αφού η ίδια έχει γίνει σύμβολο για τον λαό και είναι εκείνη που μπορεί να τον καθοδηγήσει, να τον επηρεάσει και να τον κατευθύνει προς την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Τουλάχιστον, αυτή είναι η ιδέα πίσω από την συμμετοχή της. Και παρά που η ίδια δεν θέλησε ποτέ να γίνει σύμβολο, παρά που ποτέ δεν θέλησε ν' αγωνιστεί, συνειδητοποιεί πως δεν έχει άλλη επιλογή, όχι αν θέλει να βοηθήσει στο να σταματήσουν τον Πρόεδρο Snow και τα σχέδια της Capitol, και να οδηγηθεί η Panem σε μια νέα εποχή ενότητας και δικαιοσύνης.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα εισπράξουν ένα αίσθημα απογοήτευσης, παρακολουθώντας το πρώτο μέρος της "Επανάστασης", αλλά αυτό θα οφείλεται στην καθαρά λανθασμένη εικόνα που θα έχουν εξαρχής σχηματίσει στο μυαλό τους. Η "Επανάσταση" δεν είναι μια περιπέτεια, αλλά μια κοινωνικοπολιτική ταινία με περιπετειώδεις παραμέτρους. Παράλληλα, είναι η εισαγωγή σ' ένα φινάλε που θα είναι επικό, όχι όμως επειδή θα έχει κάποια μεγαλειώδη μάχη ή σκηνές μαζικής καταστροφής, αλλά επειδή θα έχει κάτι να πει, κάτι να δηλώσει, επειδή θα οδηγήσει στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής που θα φανεί αν θα πορευτεί χωρίς τα κατάλοιπα των χρόνων που προηγήθηκαν αυτής. Η ουσία της τριλογίας της Collins δεν βρίσκεται στο να προκαλέσει καταστροφή, αλλά να αποδείξει πως για να επέλθει η οποιαδήποτε αλλαγή, απαιτούνται θυσίες και πως το ιδανικό, δεν υπάρχει. Μπορούμε ν' αλλάξουμε, αλλά δεν σημαίνει πως γινόμαστε καλύτεροι. Μπορεί να επέλθει η αλλαγή, αλλά δεν σημαίνει πως είναι η καλύτερη λύση.

Ο Francis Lawrence βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο σκηνοθετικό τιμόνι προσφέροντάς μας μια ταινία που σαφέστατα έχει λιγότερη δράση από τη "Φωτιά", αλλά που αξιοποιεί τα οπτικοακουστικά της μέσα στο έπακρο, τηρουμένων των αναλογιών. Στόχος του, άλλωστε, δεν είναι να αναδείξει την εικόνα αλλά το συναίσθημα, εστιάζοντας στους χαρακτήρες, στην ψυχολογία τους, στον συναισθηματικό τους κόσμο, στην εξέλιξή τους και στην ωρίμανσή τους. Ουσιαστικά, έχουμε κάδρα χαρακτήρων, με την Katniss να βρίσκεται στο επίκεντρο και στον πυρήνα των εξελίξεων. Και ναι, καταφέρνει να μας συγκινήσει πάρα πολλές φορές, όχι μόνο εξαιτίας των νέων δεδομένων που γινόμαστε μάρτυρες, αλλά κι εξαιτίας του πως αυτά συνδέονται με όσα έχουμε δει ως τώρα. Παράλληλα, επιτυγχάνει στον μέγιστο βαθμό να αναδείξει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προπαγάνδα και του πως αυτή χρησιμοποιείται για να κατευθύνει τις μάζες, ώστε να επιτευχθεί, όχι κατ' ανάγκη ένας ανώτερος σκοπός, αλλά αυτό που ορισμένοι θέλουν να επιτύχουν.

Η Lawrence αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμα φορά πως είναι η ιδανική Katniss, χαρίζοντάς μας μια ολοκληρωμένη και μεστή ερμηνεία σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι σπάνιες οι φορές που βλέπουμε κινηματογραφικά έναν ηθοποιό να ταιριάζει τόσο πολύ με τον ήρωα που καλείται να υποδυθεί, ειδικά σε blockbusters που δεν αποτελούνται μόνο από ένα μέρος. Και η Lawrence το επιτυγχάνει στον απόλυτο βαθμό. Ο Hutcherson από την άλλη, αν και ο χρόνος του είναι μετρημένος, δίνει μία από τις καλύτερες και πιο απαιτητικές ερμηνείες της ζωής του, συγκλονίζοντάς μας. Συγκινητική είναι η εμφάνιση του Philip Seymour Hoffman, σε μία από τις τελευταίες του κινηματογραφικές εμφανίσεις που μας κάνει να σκεφτούμε το πόσο πολύ θα μας λείψει, ενώ η Julianne Moore στον ρόλο της προέδρου Coin, επιβεβαιώνει πως όχι μόνο είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, αλλά πως ήταν η ιδανική επιλογή για έναν τόσο ψυχρό, ρεαλιστικό και αποστασιοποιημένο ρόλο όπως ο συγκεκριμένος.

Εν κατακλείδι, κι επειδή θα μπορούσα να μιλάω για ώρες αναλύοντας ακόμα και τις πιο μικρές πτυχές της ταινίας, το πρώτο μέρος του "The Hunger Games: Mockingjay" είναι μια ταινία σπαρακτική που σε ταράζει και σε συγκινεί. Η βία του πολέμου, η επιτακτική ανάγκη ορισμένων ανθρώπων για να έχουν τον έλεγχο, το πως η δίψα για εξουσία καταστρέφει ζωές και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της, η δύναμη της προπαγάνδας στον χειρισμό της ανθρώπινης μάζας, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θίγονται και που αποτυπώνονται στο κινηματογραφικό πανί με τρόπο ευφυή που καταφέρνει να σε ταρακουνήσει και να σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αναρωτηθείς. Μπορεί πράγματι να υπάρξει αλλαγή; Μπορεί η αλλαγή αυτή να έρθει χωρίς θυσίες; Μπορείς να διαχειριστείς την απώλεια, όπως κι αν την ερμηνεύσεις; Μπορεί να υπάρξει λύτρωση, όταν αυτό που αγαπάς είναι αυτό που τελικά σε οδηγεί στην καταστροφή; Μπορείς ν' αντέξεις το βάρος των ευθυνών που δεν ζήτησες ποτέ να φορτωθείς στις πλάτες σου; Οι απαντήσεις, σ' έναν χρόνο από τώρα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: The Hunger Games: Επανάσταση - Μέρος 1ο
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Francis Lawrence
Πρωταγωνιστές: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Jena Malone, Jeffrey Wright, Natalie Dormer, Robert Knepper, Willow Shields, Mahershala Ali, Elden Henson, Stef Dawson, Wes Chatham, Patina Miller, ermaine Tindell
Παραγωγή: 2014
Διάρκεια: 123'

Επίσημο site: