10 μπάντες, 10 διασκευές, μια γιορτή για τα δέκατα γενέθλια ενός αριστουργηματικού δίσκου, με υπέροχα live και dj sets ενδιάμεσα, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 στο Gagarin 205.

Lineup:
THE EAST
EGGHELL
EMPTY FRAME
GAUTIER
GEORGE GAUDY
I SAW 43 SUNSETS
MANI DEUM
MOA BONES
MOAN
PUTA VOLCANO
RATRACE
SPACE BLANKET
. MESSAGE

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε το Funeral, το πρώτο άλμπουμ των καναδών Arcade Fire, ελάχιστοι φαντάζονταν ότι θα χρόνια μετά θα αναφερόμασταν σε αυτόν με τον σεβασμό και το δέος που αρμόζει στους θρύλους: ο δίσκος που πήρε το όνομά του από τις οικογενειακές απώλειες των μελών του συγκροτήματος και ηχογραφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του μέσα σε μια εβδομάδα, εξ' ολοκλήρου αναλογικά, ήταν ένα έμβλημα των 00s. Στις περιβόητες “λίστες” δε, που συνόδευσαν το τέλος της δεκαετίας, ήταν το δεύτερο άλμπουμ με τις περισσότερες εμφανίσεις, μετά το Kid A των Radiohead.

Στην Αθήνα του 2004 και των αρχών του 2005, όσοι έγραφαν για μουσική (ή είχαν απλώς blogs) αστειεύονταν μεταξύ τους ότι δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην είχε γράψει review για το Funeral – και κάπως έτσι ήταν, αφού τώρα, δέκα χρόνια μετά, αποδεικνύεται με “επετειακά” κείμενα πως επρόκειτο για ένα ντεμπούτο που δεν είχε αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι αλήθεια πως τις δισκοκριτικές με τα πολλά προσωπικά στοιχεία λίγοι αγάπησαν, πολλοί χλεύασαν – φαίνεται όμως ότι ήταν μονόδρομος για αυτόν τον δίσκο. Μπορεί να ήταν ο ίδιος τόσο “εξομολογητικός” που να το επέβαλε, μπορεί να έφταιγαν οι συναστρίες και να βρήκε κάποιους συντάκτες κατευθείαν στην καρδιά, μπορεί και απλώς να ήταν ένα δημιούργημα από αυτά που απευθύνονται αποκλειστικά στο θυμικό, ακόμα και αν κάποιοι τους καταλογίζουν τεχνικές αδυναμίες.

Για κάποιους, αυτό ακριβώς είναι το χρέος της μουσικής.

Στην Αθήνα του 2014, και συγκεκριμένα λίγο πριν το τέλος του, στις 22 Δεκεμβρίου, η γλυκόπικρη πομπή του Funeral, τα δέκα υπέροχα κομμάτια που δεν φείδονται δραματικών εξάρσεων, θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Gagarin 205 από 10 μπάντες και καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής που θα τους δώσουν τη δική τους εκδοχή, κοντινή ή (πολύ) απομακρυσμένη, για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια ενός δίσκου που αγαπήθηκε.

Να είστε εκεί, θα συγκινηθείτε.