Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πώς χαίρεται ο Μαξ που έρχονται Χριστούγεννα!… Και φέτος έχει σκεφτεί να ζητήσει κάτι πολύ πολύ έξυπνο από τον Άγιο Βασίλη: θα του ζητήσει να ’ναι Χριστούγεννα κάθε μέρα. Χριστούγεννα κανονικά: με τα γλυκά τους, με τα γιορτινά τραπέζια τους με τα στολισμένα δέντρα τους, με τα όλα τους. Και να που το απίστευτο συμβαίνει και η ευχή του Μαξ γίνεται πραγματικότητα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα είχε φανταστεί…
Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο διαφορετικό απ’ τ’ άλλα. Που τονίζει την αξία του μέτρου και του λίγου – και μάλιστα μ’ έναν τρόπο ακαταμάχητο.

Προσωπική άποψη:
Όλοι μας υπήρξαμε παιδιά. Όλοι μας αγαπήσαμε τα Χριστούγεννα και κάποιοι από εμάς, μπορεί να τ' αγαπάμε ακόμα, με μια δόση από την αφέλεια και την ανεμελιά των χρόνων αυτών που έφυγαν μα δεν ξεχάστηκαν, αλλά παρέμειναν στο μυαλό μας σαν μια γλυκιά ανάμνηση. Και σίγουρα, όλοι μας ευχηθήκαμε -κάποτε- να ήταν κάθε μέρα γιορτή, να είχαμε πάντα Χριστούγεννα και να ζούσαμε ξανά και ξανά την μαγεία της ημέρας αυτής. Όμως, στην πραγματικότητα, αν η μαγεία επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά, θα συνέχιζε να υπάρχει; Θα νιώθαμε το ίδιο, θα ήταν οι μέρες μας τόσο ξεχωριστές αν μία συγκεκριμένη επαναλαμβανόταν; Μάλλον, όχι, αφού η γλύκα των πραγμάτων βρίσκεται στην μοναδική εκείνη στιγμή που καλείσαι να την απολαύσεις.

Ο Μαξ, ο νεαρός ήρωας της ιστορίας μας, εύχεται κάθε μέρα να ήταν Χριστούγεννα και ο Άγιος, μην έχοντας άλλη επιλογή, εκπληρώνει την επιθυμία του. Όμως ο μικρός μας φίλος, όσο οι μέρες περνάνε και όλα επαναλαμβάνονται ξανά από την αρχή, αρχίζει να βαριέται, να κουράζεται, να μην ευχαριστιέται ούτε τα δώρα, ούτε την θαλπωρή, ούτε τα ξεχωριστά εδέσματα που συνοδεύουν την ημέρα αυτή, εκτιμώντας τελικά την μοναδικότητά της. Αυτή τη μοναδικότητα των υπέροχων στιγμών θέλει να τονίσει και ο συγγραφέας, ο οποίος με απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο, κάνει τους μικρούς αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν πως οι πραγματικά ξεχωριστές στιγμές, είναι μοναδικές επειδή διαρκούν λίγο. Κι ακριβώς επειδή διαρκούν λίγο, πρέπει να τις απολαμβάνουμε και να τις προσμένουμε, με λαχτάρα και αγάπη γιατί έτσι διατηρείται η μαγεία τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Andreas König
Μεταφραστής: Ταυρή Μάρω 
Εικονογράφος: Günther Jakobs
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2014
Σελίδες: 32
ISBN: 978-960-566-755-9