Πολλοί με ρωτήσατε, όπως και πέρσι, τι βιβλιαράκια θα μπορούσατε να επιλέξετε για τα παιδάκια σας. Κι επειδή δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, κι αφού μπορείτε να ανατρέξετε στις περσινές προτάσεις που θα τις βρείτε ΕΔΩ, είπα να σας προτείνω δύο παιδικά βιβλία των εκδόσεων Λιβάνη τα οποία βρήκα να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

"Η μικρή μπότα του Άι-Βασίλη" της Δήμητρας Πυργέλη

Ένα ανάλαφρο και χαρούμενο παραμύθι για παιδιά προσχολικής -κυρίως- ηλικίας, που περιγράφει τις περιπέτειες και τις αγωνίες του πιο αγαπημένου Άγιου του πλανήτη. Ποιες είναι αυτές; Το να σηκωθεί στην ώρα του, να προλάβει να μοιράσει έγκαιρα τα παιχνίδια σε όλα τα καλά παιδιά της γης πριν να ξημερώσει και το πιο σημαντικό απ' όλα... να μην τον πάρουν είδηση τα παιδιά, γιατί αν ξυπνήσουν και τον δουν, θα χαθεί όλη η μαγεία των Χριστουγέννων. Όταν, λοιπόν, ο Άι-Βασίλης χάνει την μπότα του από απροσεξία, μόνο μπελάδες μπορεί να βάλει στο κεφάλι του, και το να την πάρει πίσω, μια μεγάλη δοκιμασία. Εκτός από την χαριτωμένη του ιστορία, το παραμύθι αυτό της Δήμητρας Πυργέλη έχει εξαιρετική εικονογράφηση, ζωντανή, ζωηρή και φρέσκια και είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα απολαύσουν το μαγικό αυτό ταξίδι.

"Χριστούγεννα στο σπίτι" του Kenneth Grahame

Για παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας, το συγκεκριμένο παραμύθι είναι εξαιρετικό και θα το συνέστηνα χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη. Η ιστορία δύο φίλων, ενός Πόντικα κι ενός Τυφλοπόντικα. Η νοσταλγία του ενός για το σπίτι του και η επιθυμία του άλλου να χαρίσει στον φίλο του την ευτυχία που του αξίζει. Μια ιστορία που μας θυμίζει πως όσο ωραίο κι αν είναι το να γνωρίζουμε τον κόσμο, να μεγαλώνουμε, να εξελισσόμαστε, ν' αλλάζουμε, είναι πάντα μοναδικό το συναίσθημα του να επιστρέφουμε στο σπίτι μας γιατί, όσα χρόνια κι αν περάσουν και ό,τι κι αν συμβεί, εκεί θα βρίσκονται για πάντα οι ρίζες μας, όσα δημιουργήσαμε σ' αυτό, όσα χτίσαμε μ' αγάπη, όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που περιέχουν αγάπη κι αναμνήσεις. Έχω την βεβαιότητα πως όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα απολαύσουν την ιστορία αυτή που έχει έναν αέρα κλασσικού, συνοδευόμενο από μια θαλπωρή και μια τρυφερότητα, μια νοσταλγία κι ένα δυνατό συναίσθημα αγάπης και δοτικότητας, διασκευή της κλασικής ιστορίας "Ο Άνεμος στις Ιτιές".