Βρισκόμαστε αισίως εν έτη 2000 και 15. Αναλογιζόμενος, λοιπόν, κανείς, πως έχουμε κατέβει από τα δέντρα εδώ και χιλιάδες χρόνια, και με την κοινωνία ως σύστημα να έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από πιθηκόμορφους αρσενικούς που κυνηγάνε τις θηλυκές συντρόφους με το ρόπαλο, για να τις σύρουν στις σπηλιές από το μαλλί, θα πίστευε πως η ελευθερία λόγου κι έκφρασης είναι ένα δεδομένο που θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα. Λάθος! Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μάθει να κρίνει και να κατακρίνει το κάθε τι γύρω της. Να θέτει φραγμούς και όρια σύμφωνα, όχι με το τι είναι ηθικό ή ανήθικο -κι αυτό γιατί δεν μπορεί να καθορίσει κάτι τέτοιο-, άσχετα από το τι υποστηρίζει, αλλά σύμφωνα με το τι της χαλάει την αισθητική. Μην ξεχνάμε, πάνω απ' όλα είναι το φαίνεσθαι.
Θα μιλήσω λίγο πιο προσωπικά... Είμαι ένας άνθρωπος αρκετά... εκρηκτικός. Όταν δεν με χωρίζει από την απάντησή μου, ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη υπολογιστή, μπορώ να χάσω εύκολα την ψυχραιμία και το μέτρο μου, ανοίγοντας το στόμα μου χωρίς να μπορεί να σε ξεπλύνει μετά τίποτα. Ο, ναι... το στόμα μου μπορεί να γίνει οχετός και το ότι είμαι τόσο αθυρόστομη είναι κάτι που ορισμένες φορές σοκάρει κι εκπλήσσει, με αποτέλεσμα να εισπράττω βλέμματα -από δικούς μου ανθρώπους- που είναι σαν να φωνάζουν “θα πας τιμωρία στο δωμάτιό σου γι' αυτό που έκανες... ντροπή να μας εκθέτεις έτσι...” Βέβαια, έχω αποβάλλει από χρόνια τις ανασφάλειες του 5χρονου, οπότε μπορώ και γυρίζω απαξιωτικά το κεφάλι μου. Λογοκρισία στις σκέψεις μου και στα συναισθήματά μου, δεν θ' ανεχτώ από κανέναν.
Και μιας και αναφέραμε τον όρο λογοκρισία, το ξέρατε πως υπάρχει ειδικός μηχανισμός που ασκεί ακριβώς αυτό το επάγγελμα; Όχι; Μα ελάτε, τώρα... σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Μπορείς να το προφέρεις και με μόνο τρία γράμματα. Λέγεται Ε.Σ.Ρ., το γνωστό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ξέρετε, εκείνοι οι κουστουμαρισμένοι γραφιάδες που πληρώνονται αδρά για να ρίχνουν πρόστιμα σε εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, είτε έχουν ψυχαγωγική είτε ενημερωτική ταυτότητα... Πόσες φορές δεν ακούσατε -την εποχή που τα μεσημεριανά ήταν στις δόξες τους- για τα πρόστιμα που δέχτηκε η Τατιάνα, αναγκάζοντάς την ν' αλλάξει 15 φορές τον τίτλο της εκπομπής σε μία μόνο σεζόν, προκειμένου να συνεχίσει να εισπράττει από τον Κυριακού και να κάνει το θεάρεστο “λειτούργημά” της; Πόσα πρόστιμα μετρήσαμε για λογαριασμό του Alter όταν πρόβαλλε το “One Piece” στην πρωινή παιδική ζώνη; Και που να έβλεπε το Ε.Σ.Ρ. τις επόμενες σεζόν. Μπορεί να τους έβραζε σε καυτό λάδι.
Παρακολουθούσα πρόσφατα αποσπάσματα μιας εκπομπής που έπαιξε το χειμώνα. Μεσημεριανή εκπομπή, κακέκτυπο πρωινατζίδικου. Είχαν βάλει “μπιπ” σε ένα βίντεο για να κόψουν δύο λέξεις. Ποιες ήταν αυτές; Το “ηλίθιε” και το “κώλος”. Άλλο ένα φαινόμενο της εποχής της λογοκρισίας, είναι οι ταινίες της δεκαετίας του '80 με τον Στάθη Ψάλτη και τους λοιπούς, συνήθεις υπόπτους. Το “μαλάκα” στις ταινίες αυτές πήγαινε σύννεφο, το ίδιο και το ευρύτερο μπινελίκιον. Συνέπεια αυτού, να απολαμβάνω στα 80's μια ταινία που σκοπό έχει να με διασκεδάσει και το 2014 να μην μπορώ να την παρακολουθήσω επειδή τα νεύρα μου γίνονται ζαρτιέρες, από τα 150.000 γαμο-μπιπ που θ' ακουστούν σε διάρκεια μόλις μιάμισης ώρας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ξένες σειρές, που πετσοκόβουν τους υπότιτλους επειδή φοβούνται μην τους μαλώσει το Ε.Σ.Ρ. Λογικό είναι, αν αναλογιστεί κανείς πως ο ALPHA έφαγε “καμπάνα” επειδή δεν είχε κόψει από τους υπότιτλους gay σεξουαλικό σχόλιο στις 22.00μ.μ. Ντροπή και όνειδος, ALPHA, που καταστρέφεις τα παιδιά μας.
Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και στο ραδιόφωνο -αλήθεια, εμείς που είμαστε σε ιντερνετικό ραδιόφωνο μας πιάνει το Ε.Σ.Ρ., γιατί αν ναι, μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν ζητήσει ακόμα τα νεφρά μου ως αποζημίωση και παραδειγματισμό για τους υπόλοιπους παραγωγούς του Ράδιο Αερόστατο-, τα οποία, μάλιστα, τώρα τελευταία όλο και αυξάνονται. Ένα παράδειγμα... Ο Love Radio έφαγε πρόστιμο 15.000€ για συγκαλυμμένη διαφήμιση. Τι εννοείς, Ε.Σ.Ρ.; Δηλαδή, εγώ που κάνω εκπομπή για λογοτεχνία, οπότε θα αναφέρω τίτλους βιβλίων, εκδοτικούς, καταστήματα, κάνω συγκαλυμμένη διαφήμιση; Αν με τη Μπακάρα συζητήσουμε on-air για ένα γαμάτο μαγαζί που πήγαμε και φάγαμε, κάνω συγκαλυμμένη διαφήμιση; Όχι, ηλίθιοι!!! Λέω τι γνώμη μου για κάτι που μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, που το προτείνω ή που σε συμβουλεύω να φύγεις μακριά του τρέχοντας. Επειδή στο Ε.Σ.Ρ. έχετε πάρει από τις πιο χοντρές μίζες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, δεν σημαίνει πως όλοι μας τα παίρνουμε κάτω από το τραπέζι.
Εξού και ο κόσμος έχει στραφεί, σχεδόν αποκλειστικά, στο internet. Γιατί το διαδίκτυο προσφέρει μια ελευθερία που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί. Κρίνεται από αυτούς που το παρακολουθούν, δεν μπορεί, ωστόσο, να λογοκριθεί από κανέναν φορέα καθώς δεν βρίσκεται στην δικαιοδοσία του κάτι τέτοιο. Άλλωστε, θα ήταν αδύνατον να ελέγξεις τόσο τεράστιο κι ανεξέλεγκτο όγκο πληροφοριών, αλλά λέμε, τώρα. Στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να ανεβάσει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όποτε θέλει -ακόμα και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά-, χωρίς να έχει το άγχος αν θα τους έρθει η λυπητερή στην πόρτα του. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που λογοκρίνονται μόνα τους. Δεδομένου ότι το Ε.Σ.Ρ. δεν έχει μια λίστα κανόνων και απαγορεύσεων, μπορεί να σου ρίξει πρόστιμο με οποιαδήποτε μαλακισμένη δικαιολογία σκεφτεί, αρκεί να έχει έλλειμμα στο ταμείο του ή να τρίζει καμιά θεσούλα γιατί το δημόσιο ταμείο δεν έκανε τις ίδιες εισπράξεις με τον προηγούμενο μήνα.
Οπότε, ποιος φταίει για την “χολέρα” που μαστίζει τα Μ.Μ.Ε.; Φταίει το Ε.Σ.Ρ. που δεν έχει μέτρο έλεγχο, κανόνες και ηθική; Φταίνε τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν γράφουν το Ε.Σ.Ρ. στα παλιά τους τα παπούτσια, δημιουργώντας παράλληλα ένα κίνημα που θα απαιτεί συγκεκριμένους κανόνες και κατευθύνσεις; Φταίει ο κόσμος που ακούει για τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή και γελάει -μα και τι να κάνει;-; Προσωπικά, πιστεύω πως είναι ένα μείγμα όλων αυτών. Βέβαια, υπάρχει η λύση και αυτή δεν είναι άλλη από το διαδίκτυο. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μην σου ανεβαίνει η πίεση παρακολουθώντας το αγαπημένο σου πρόγραμμα ή διαβάζοντας μια είδηση. Internet will set you free!!!