Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο χρόνος τελειώνει για τη Σκάιλερ Βαν Άλεν. Ο Σκοτεινός Πρίγκιπας βρίσκεται προ των Πυλών του Παραδείσου, αποφασισμένος να κυριεύσει μια για πάντα τον ουράνιο θρόνο. Αυτή τη φορά έχει στο πλάι του τους αγγέλους Άμπαντον και Αζραήλ – ή αλλιώς Τζακ και Μίμι. Έτσι νομίζει τουλάχιστον. Ακόμη κι όταν ο Εωσφόρος αναθέτει στον Τζακ και στη Μίμι να σκοτώσουν τους αγαπημένους τους, εκείνοι ορκίζονται κρυφά να νικήσουν τον Σκοτεινό Πρίγκιπα.
Στο μεταξύ, η Μπλις έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον Λόουσον, τον μεγαλύτερο λύκο του Κάτω Κόσμου, προκειμένου να ελευθερώσει τον λαό του από την Κόλαση. Από την επιτυχία αυτής της αποστολής εξαρτώνται πολλά. Όταν συλλαμβάνεται η Σκάιλερ, πρέπει να πάρει μια τρομερή απόφαση. Θα βρει, άραγε, τη δύναμη να κάνει το ασύλληπτο;

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε και για το 7ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς των "Γαλαζοαίματων", το βιβλίο εκείνο που ολοκληρώνει κύκλο που για κάποιους ήταν μεγαλύτερος από κάποιους άλλους, ένα ταξίδι που για ορισμένους ήταν απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ κάποιους άλλους τους κέρδισε σταδιακά στην πορεία της εξέλιξής του. Ως Γιώτα, ανήκω σαφέστατα στην δεύτερη κατηγορία αναγνωστών, σε όλα τα επίπεδα, και παρά που τα δικά μου αγαπημένα βιβλία της σειράς εξακολουθούν να είναι το 4ο και το 6ο, "Οι Πύλες του Παραδείσου" -παρά τις όποιες μικροατέλειές τους-, έβαλαν την τελική υπογραφή με τρόπο αξιοπρεπή και συγκινητικό, διατηρώντας το επίπεδο στα ύψη που το είχαν φέρει τα τέσσερα τελευταία βιβλία.

Ο εναπομείναντας χρόνος της Σκάιλερ μετράει αντίστροφα. Το κακό φαίνεται πως βρίσκεται μόλις ένα βήμα μακριά από το να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων, ασκώντας την σατανική του εξουσία, μετατρέποντας φίλους σε εχθρούς, και πρώην συμμάχους σε αντιπάλους. Όμως, τα πράγματα, δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, και ο καθένας είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους γι' αυτά που θέλει, γι' αυτά που πιστεύει, για εκείνους που θέλει να προστατέψει, όποιο και αν είναι το κόστος. Μα περισσότερο απ' όλους, η Σκάιλερ είναι εκείνη που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της, και θα είναι εκείνη που καλείται να πληρώσει το πιο ακριβό τίμημα. Και πάνω στην κόψη του ξυραφιού, οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες και σκληρές, αποφάσεις που ίσως αφήσουν βαθιά σημάδια για πάντα.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο στην διάρκεια της εξέλιξης των 7 αυτών βιβλίων. Είναι εντυπωσιακό το πως αντιπαθητικοί χαρακτήρες κατάφεραν να έχουν τόσο ποιοτική και ουσιαστική ανάπτυξη σκέψεων και συναισθημάτων, παρουσιάζοντάς μας τελικά έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα με δικαιολογημένο ψυχογράφημα, και όχι σποραδικά κομμάτια του χαρακτήρα αυτού που δεν βγάζουν νόημα και δεν έχουν καμία λογική. Οι πρωταγωνιστές αυτοί, λοιπόν, που στην αρχή ήταν μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της ιστορίας της Cruz, αποδείχθηκαν το δυνατό της χαρτί, το στοιχείο εκείνο που κατάφερε να εξελίξει και να αναπτύξει με με τρόπο δυναμικό και ουσιώδη, δίνοντάς μας την δυνατότητα να ταυτιστούμε μαζί τους ή έστω, να τους καταλάβουμε και να τους συμπονέσουμε.

Δεδομένου πως η ανάλυση του 6ου και του 7ου βιβλίου της σειράς ήρθε ταυτόχρονα, δεν θα ήθελα να φλυαρήσω περισσότερο. Άλλωστε, τα θετικά στοιχεία των δύο αυτών βιβλίων, είναι επί της ουσίας τα ίδια. Μια δυνατή πλοκή, με συνεχείς εξελίξεις, ανατροπές, αγωνία, δράση και, επιτέλους, μια κάποια επιπλέον σκληρότητα, που κάνει την καρδιά μας αρκετές στιγμές, να σφίγγεται, και που μας συγκινεί με τρόπο αληθινό, ουσιαστικό, πηγαίο και κυρίως, ειλικρινή. Η μοναδική μου ένταση έχει να κάνει με την προαναφερόμενη σκληρότητα, την οποία επιθυμούσα να διατηρήσει η συγγραφέας μέχρι τέλους χωρίς να διστάσει, χωρίς να ωραιοποιήσει με μια κάποια αφέλεια, ίσως και παιδικότητα, ορισμένα γεγονότα, προσφέροντας ένα τέλος πιο γλυκανάλατο και συνάμα, πιο βιαστικό από αυτό που θα θέλαμε. Παρ' όλα ταύτα, η αυλαία πέφτει με ιδιαιτέρως εντυπωσιακό τρόπο και για το γεγονός και μόνο πως κέρδισε έναν αρχικά απογοητευμένο αναγνώστη σαν κι εμένα, της βγάζω το καπέλο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Melissa de la Cruz
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-0918-4