Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο κίνδυνος δεν ήταν ποτέ τόσο ορατός για τους νεαρούς Γαλαζοαίματους του Μανχάταν. Μετά την Ιταλία, η Σκάιλερ και ο Τζακ φεύγουν για την Αίγυπτο, αποφασισμένοι να ανακαλύψουν την Πύλη της Επαγγελίας προτού ο Τζακ αντιμετωπίσει τη δίδυμη αδελφή του, τη Μίμι, σε μια θανάσιμη δοκιμασία, από την οποία ένας θα επιβιώσει. Όμως όλα όσα νόμιζε ότι ήξερε η Σκάιλερ για την πύλη δεν είναι αλήθεια και σύντομα οι δυο τους θα πέσουν στην παγίδα ενός δαίμονα.
Στο μεταξύ, η Μίμι έχει ακολουθήσει τον Κίνγκσλεϊ Μάρτιν στην Κόλαση και, με τη βοήθεια του Όλιβερ, κάνει μια συμφωνία με τη Βασίλισσα των Νεκρών, για την οποία όμως θα μετανιώσει. Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουν ανάμεσα στον έρωτα και στην εκδίκηση, τόσο η Μίμι όσο και ο Όλιβερ θα μάθουν το πραγματικό όνομα της θυσίας.

Προσωπική άποψη:
Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφουμε για να σχολιάσουμε το 6ο βιβλίο της σειράς "Γαλαζοαίματοι", που αν και δεν κατάφερε να με κερδίσει από την αρχή, όσο η ιστορία εξελισσόταν, με έκανε να δεθώ μαζί της, αλλά και με τους ήρωές της. Μια σειρά που ξεκίνησε όντας επιφανειακή, και που στην πορεία της εξελίχθηκε για να γίνει κάτι περισσότερο. Απέκτησε βαθύτερο νόημα, έγινε πιο ουσιαστική, τόσο ως προς την αφήγηση όσο και ως προς την ανάλυση των χαρακτήρων της, δικαιολογώντας την επιτυχία της στο εξωτερικό. Και ναι, μπορεί "Οι Γαλαζοαίματοι" να απευθύνονται σε ιδιαίτερα νεαρό, ηλικιακά κοινό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να την απολαύσουμε και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά.

Αυτή τη φορά η συγγραφέας χωρίζει την αφήγησή της σε τρία -σχεδόν- ίσα μέρη, τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων, τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν, δίνοντάς μας παράλληλα την δυνατότητα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε κάθε μέρος, και σε κάθε ήρωα χωριστά, είτε έχουμε να κάνουμε με την προσωπική αποστολή που έχει ο καθένας, είτε με την συλλογική στην οποία παίζουν διαφορετικό μεν, σημαντικό ρόλο δε. Έτσι, το κείμενο αποκτά μια εντελώς διαφορετική δυναμική από αυτήν που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, με την αγωνία μας να είναι συνεχώς στα ύψη και με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, κρατώντας μας σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το ένα μέρος της ιστορίας επικεντρώνεται στην Σκάιλερ και τον Τζακ, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι την Αίγυπτο προς αναζήτηση της Πύλης που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους, την ίδια στιγμή που η ώρα της θανάσιμης αναμέτρησης ανάμεσα στον Τζακ και στη Μίμι πλησιάζει επικίνδυνα. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην Μίμι, που με την βοήθεια του Όλιβερ επιχειρεί να βρεθεί στην Κόλαση προκειμένου να αναζητήσει τον Κίνγκσλεϊ, προκειμένου να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω στον κόσμο των ζωντανών. Καμία από τις δύο αυτές αποστολές δεν θα εξελιχθεί όπως υπολογίζουν οι ήρωές μας και η ώρα των κρίσιμων επιλογών και των αποφάσεων που μπορεί να τους στοιχίσουν περισσότερα απ' όσα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, πλησιάζει, οδηγώντας τους σε μονοπάτια χωρίς επιστροφή.

Όσον αφορά το τρίτο μέρος της ιστορίας, αυτό επικεντρώνεται στο παρελθόν και στην ιστορία των γονιών της Σκάιλερ, μια επιλογή που όχι μόνο δεν είναι άκαιρη, αλλά ήταν απαραίτητη στο σημείο που βρίσκεται πλέον η εξέλιξη της ιστορίας μας. Όχι μονάχα ανακαλύπτουμε το παρελθόν της οικογένειας Βαν Άλεν, αλλά παίρνουμε επιτέλους σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που μας βασάνιζαν εδώ και καιρό, και που μπορούν να οδηγήσουν τους ήρωές μας στην λύτρωση αν παίξουν τα χαρτιά τους σωστά. Τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους και η ιστορία μας μπαίνει με την σειρά της στην τελική ευθεία, προδιαθέτοντάς μας για μια κορύφωση που περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και όλα αυτά, μέσα από μια καλοκεντημένη πλοκή που κρύβει δεκάδες μυστήρια και άλλες τόσες ανατροπές, δημιουργώντας το σασπένς που τόσο μου είχε λείψει από την σειρά αυτή.

Αν κάτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην συγγραφέα, είναι πως τόσο η ιστορία της όσο και η ίδια -συγγραφικά και όχι μόνο- εξελίχτηκε σημαντικά στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Η επιφανειακότητα που με ενοχλούσε στην αρχή της ιστορίας, φθάρθηκε και τελικά εξαφανίστηκε, για να δώσει την θέση της σε μια ιστορία γεμάτη πάθος, αγωνία, δράση, περιπέτεια, και ρομάντζο που σου ραγίζει την καρδιά από πολλές απόψεις. Η αρχικά γλυκανάλατη και υπερμοντέρνα ιστορία της, απέκτησε γερές βάσεις και τελικά, κατόρθωσε να δημιουργήσει την δική της μυθολογία πάνω στην οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα που την δυνάμωσαν μες το πέρασμα του χρόνου. Μα πάνω απ' όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την εξέλιξη των χαρακτήρων που ακολουθώντας το ρεύμα της ιστορίας, μεγάλωσαν, ωρίμασαν και απέκτησαν μια ενδιαφέρουσα υπόσταση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Melissa de la Cruz
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-0726-5