Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, ημερίδα με τον μουσικολόγο, διδάκτορα του πανεπιστημίου του Leeds (Αγγλία), Νίκο Ορδουλίδη, με θέμα «Το λαϊκό πιάνο: σεμινάριο – έκθεση φωτογραφίας – ρεσιτάλ». Το εγχείρημα του λαϊκού πιάνου είναι χτισμένο επάνω στους δύο θεμελιώδεις πυλώνες της τέχνης: την πράξη και τη θεωρία. Οι δύο φύσεις του, δηλαδή, η καλλιτεχνική και η επιστημονική, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καθώς αποκαλύπτουν στοιχεία ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον μουσικό πιανίστα καθώς και για τον επιστήμονα. Η έρευνα, είτε μουσική (πρακτική) είτε μουσικολογική (θεωρητική), μπορεί, κατ’ αρχάς, να αποδείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του οργάνου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. Σκοπός του είναι να φέρει σε μία πρώτη επαφή με το αντικείμενο σπουδαστές μουσικής και μουσικόφιλους. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον λαϊκό αυτοσχεδιασμό (ταξίμι) και στον χειρισμό του από το πιάνο. Επίσης, αναλύονται τρόποι με τους οποίους τραγούδια ποικίλης αισθητικής μπορούν να αποδοθούν από το όργανο και πως αυτό «συμπεριφέρεται» μέσα σε μία λαϊκή ορχήστρα. Το ρεσιτάλ λαϊκού πιάνου θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ. Θα περιλαμβάνει έργα από τα αστικά λαϊκά ιδιώματα, είτε στην πρωτότυπη μορφή τους, είτε διασκευασμένα (παρουσίαση-σχολιασμός: Στάθης Παχίδης). Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 20 Απριλίου και θα περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από πιάνα και πιανίστες των αστικών λαϊκών ειδών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Νίκος Ορδουλίδης
Σπούδασε στο UniversityofLeeds, Αγγλία (Διδακτορικό στη Λαϊκή Μουσικολογία και Μεταπτυχιακό στο Κλασικό Τραγούδι) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας(Πτυχίο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με ειδίκευση στη Βυζαντινή Μουσική). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ελληνικά αστικά λαϊκά μουσικά είδη· δισκογραφική έρευνα· μουσική, μετανάστευση και πολιτισμική ένταξη και αφομοίωση· τα μουσικά «αλληλο-δάνεια» μεταξύ πολιτισμών της Μεσογείου· και ερμηνευτικές τεχνικές του «λαϊκού πιάνου». Είναι ενεργός συνθέτης (πέντε δισκογραφικές δουλειές), μέλος του Modern Greek Studies Association και έχει προσφάτως ξεκινήσει να δουλεύει ένα καινούριο project με τίτλο «TheEasternPianoProject».