Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στο Παρίσι, μια γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν γράφει την τελευταία λέξη σε ένα γράμμα με άγνωστο παραλήπτη… Στην άκρη των ματιών της έχει περισσέψει ένα δάκρυ για τον μοναδικό άνθρωπο που βρέθηκε να την αγαπήσει. Έναν άνθρωπο που τον «σκότωσαν» γιατί ο έρωτάς τους θεωρήθηκε έγκλημα.
Την ίδια ώρα, η Πέρσα στροβιλίζεται στη σκηνή με κλειστά τα μάτια. Το θυελλώδες χειροκρότημα του κόσμου την τραβάει από την έκσταση και την κάνει να τα ανοίξει. Ένας άγνωστος άντρας στην πρώτη σειρά την κοιτάζει μαγεμένος. Το βλέμμα του κλειδώνει στο δικό της. Ο νεαρός φωτογράφος Κωνσταντίνος αισθάνεται ότι αντικρίζει μια αρχαία θεά. Και η Πέρσα νιώθει ότι μόλις συνάντησε το πεπρωμένο που έψαχνε χρόνια.
Ένας φωτεινός δρόμος ανοίγει. Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται περνώντας από τα Γιάννενα, το Γαλαξίδι και την Πάτμο. Ένα μικρό μπλε λουλούδι σε ένα γράμμα κρύβει το μεγάλο μυστικό.
Πόσο μπορεί κανείς το παρελθόν να λησμονήσει…

Προσωπική άποψη:
Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ένα από τα πρόσωπα εκείνα που την τελευταία διετία έχει ακουστεί όσο λίγα. Θες οι πολλές παρουσιάσεις των βιβλίων του -που μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό-, η συνεχής παρουσία του σε διάφορα δρώμενα -που βοηθούν να διατηρηθεί εξαιρετικά ενεργό το προφίλ του-, έχουμε, που λέει ο λόγος, βαρεθεί να τον βλέπουμε ή, τουλάχιστον, έτσι νιώθω εγώ. Φέτος, λοιπόν, ο κύριος Κρομμύδας επέστρεψε με ένα νέο βιβλίο, το "Μη με λησμόνει". Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει και ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό αλλά προσωπικά με άφησε ανικανοποίητη, όπως ανικανοποίητη με άφησε και η δική του "Ογκρέσα", αν και σίγουρα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Η Μελέκ, μια γυναίκα που έζησε μια ζωή δύσκολες και γεμάτη πίκρες, με λίγες χαρές, μετρημένες στα δάχτυλα, που κι αυτές τις της έκλεψαν βίαια και χωρίς έλεος. Ένα γράμμα και μια τελευταία επιθυμία, με τη λύτρωση μιας αγάπης χαμένης αλλά όχι ξεχασμένης, στα δάκρυα εκείνα λίγο πριν κλείσει τα μάτια της για πάντα. Η Πέρσα που βλέπει τη ζωή της να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια της και που καλείται να πληρώσει τις λανθασμένες επιλογές της. Ο Κωνσταντίνος που ανακαλύπτει μια αλήθεια που αλλάζει τη ζωή του όπως τη γνώριζε μέχρι σήμερα. Οι δρόμοι των δύο τελευταίων θα συναντηθούν μοιραία, και ένα μόνο βλέμμα θα είναι αρκετό για να οδηγήσει στην αρχή μιας θυελλώδους σχέσης που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και που θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά που θα αλλάξουν τους ίδιους και τον κόσμο τους.

Λοιπόν... προσπαθώ να καταλάβω ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημά μου με το βιβλίο αυτό και όσο το σκέφτομαι, καταλήγω όλο και περισσότερο στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται μόνο για ένα πράγμα. Το κυριότερο όλων -επειδή από κάπου πρέπει να ξεκινήσω- είναι πως δεν θεωρώ πως προσφέρει κάτι περισσότερο ή κάτι το διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα. Αισθάνομαι πως έχει υιοθετήσει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο και ουσιαστικά μας ξανασερβίρει την ίδια ακριβώς συνταγή, με ελάχιστες παραλλαγές που δεν είναι όμως αρκετές για να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, να διατηρήσουν την αγωνία μας σε υψηλά επίπεδα και πολύ περισσότερο, να μας οδηγήσουν σε ένα φινάλε που θα μας ξαφνιάσει και θα μας εκπλήξει. Αντίθετα, πολλές φορές, θα σκεφτούμε πως "αυτό κάπου το έχω ξαναδιαβάσει".

Οφείλω να ομολογήσω πως ψυχογραφικά οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι αρκετά καλά δουλεμένοι, τους αισθανόμαστε οικείους, αλλά η προσωπική τους ιστορία δεν είναι αρκετή για να τονίσει το προφίλ τους και να το αξιοποιήσει με τρόπους που θα κάνουν τις περιπέτειές τους να μας μείνουν αξέχαστες. Επιπλέον, οι τόσες πολλές και μοιραίες συμπτώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ειδικά από ένα σημείο και μετά, είναι τόσο υπερβολικές και τόσο τραβηγμένες, που δύσκολα υποστηρίζουν την -ενοχλητική για μένα- λεζάντα στο εξώφυλλο του βιβλίου, "Βασισμένο σε αληθινή ιστορία". Δεν ξέρω πόσο παράξενη μπορεί να έχει υπάρξει η ζωή του συγγραφέα ή των οικείων του, ούτε αμφισβητώ το γεγονός πως η ζωή είναι που γράφει τα πιο παράξενα σενάρια, αλλά τρία στα τρία, τα βιβλία του, συγκεντρώνουν όλες τις συμπτώσεις του κόσμου, κάτι που στα δικά μου μάτια μειώνει την αληθοφάνειά τους.

Το "Μη με λησμόνει" είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, ένα σχετικά ευχάριστο ανάγνωσμα που η ιστορία του τρέχει αρκετά γρήγορα, που όμως δεν έχει το νεύρο εκείνο που χρειάζεται για να σε συγκλονίσει και πολύ περισσότερο, να σου μείνει αξέχαστο, παρά που ο τίτλος του σε προκαλεί να κάνεις το αντίθετο. Καλώς ή κακώς, είναι ένα βιβλίο που όταν το κλείσεις, ελάχιστα θα έχεις νιώσει γι' αυτό και που μόλις περάσει πολύ λίγος καιρός, ελάχιστα θα το θυμάσαι, επειδή δεν έχει τη δυναμική ή την πρωτοτυπία που θα απαιτούσε το τρίτο έργο του συγγραφέα, έτσι ώστε να κάνει ο ίδιος την υπέρβασή του αλλά και να αποδείξει πως μπορεί να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κρομμύδας Κώστας
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-364-888-8