Πέρσι τέτοια εποχή, σε μια συζήτηση με την φίλτατη Νικολέτα Μπαλοπήτου, αναφέρθηκε το όνομα της σειράς "American Horror Story", που εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει το promo της 4ης season της. Τι ήθελα να ρώτησα "τί είναι αυτό;"... μετά δυσκολίας η Νικολέτα γλίτωσε το εγκεφαλικό και μου έσυρε όσα σέρνει η σκούπα επειδή δεν είχα παρακολουθήσει μέχρι εκείνη την ώρα ούτε ένα επεισόδιο μιας σειράς που ήταν σίγουρη πως θα λατρέψω. Και ομολογουμένως, τα trailers, οι αφίσες και το ευρύτερο promo, λειτούργησαν θετικά και φυσικά ξεκίνησα να παρακολουθώ το "Freak Show" μανιωδώς.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ CAST:
Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, το "American Horror Story" είναι τηλεοπτική παραγωγή του δικτύου FX και ουσιαστικά αποτελεί μία ανθολογία. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η σειρά -συνολικά- ακολουθεί μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, η κάθε season, όμως, λειτουργεί αυτόνομα και παρουσιάζει μία διαφορετική ιστορία κάθε φορά. Έτσι συνέβη και με την 4η season που πήρε τον υπότιτλο "Freak Show" και μας μετέφερε στο 1952, μια εποχή που μπορούσε να υποστηρίξει το περιεχόμενό της. Η season ξεκίνησε να προβάλλεται στις 08 Οκτωβρίου του 2014 και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2015 έπειτα από 13 επεισόδια.
Βέβαια, οφείλουμε να αναφέρουμε πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες seasons, η συγκεκριμένη δεν ακολουθεί απόλυτα την έννοια της ανθολογίας, αφού οι Lily Rabe, Naomi Grossman και John Cromwell συμμετέχουν σε αυτήν ενσαρκώνοντας και πάλι τους ρόλους που είχαν στην 2η season, "Asylum", πράγμα που αποτελεί ιδιαιτερότητα αφού ναι μεν η παραγωγή συνηθίζει να χρησιμοποιεί τους ίδιους ηθοποιούς, ποτέ όμως δε ίδιους ρόλους. Και μιας και μιλάμε για επαναχρησιμοποιημένους ηθοποιούς, να πούμε πως όπως και σε προηγούμενες seasons της σειράς, έτσι και σε αυτήν, εμφανίστηκαν οι Jessica Lange, Evan Peters, Denis O'Hare, Frances Conroy, Jamie Brewer, Sarah Paulson, Emma Roberts, Kathy Bates, Angela Bassett, Gabourey Sidibe, Danny Huston, Ben Woolf, Mare Winningham και Grace Gummer.
Αν και ήταν κάτι αρκετά προβλεπόμενο, το "Freak Show" έχει πάρει μέχρι σήμερα τις πιο καλές κριτικές στην πορεία της σειράς -παρά που έχω την αίσθηση πως η πλειοcηφία των fans αγαπάει περισσότερο τη 2η-, με το πρώτο επεισόδιο να φτάνει τα 6.13 εκατομμύρια θεατές, ενώ μέχρι η σειρά να ολοκληρωθεί ο μέσος όρος θεατών ήταν 3 εκατομμύρια ανά επεισόδιο. Μέχρι σήμερα, το "Freak Show" αποτελεί την σειρά με τους περισσότερους θεατές στην ιστορία του FX, ενώ η σειρά κέρδισε 20 υποψηφιότητες για Emmy, περισσότερες από κάθε άλλη season.

ΤΟ STORY:
Βρισκόμαστε στο 1952, στο Jupiter της Φλόριντα, όπου ένα περιφερόμενο τσίρκο που αποτελείται από “φρικιά”, κάνει την εμφάνισή του στην πόλη και υπόσχεται στο υποψήφιο κοινό να το καθηλώσει. Οι κάτοικοι, όμως, δεν φαίνεται να γοητεύονται και πολύ από το περιεχόμενο του show, με τις επιδείξεις φρικιών να θεωρούνται πλέον παρωχημένες και ξεπερασμένες. Και το γεγονός πως μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους κι εξαφανίσεις ανθρώπων ξεσπάει στην μέχρι πρότινος ήσυχη πόλη τους, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, με τα φρικιά να θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι, την ίδια ώρα που αποτελούν στόχους μιας άλλης απειλής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Όπως ήδη ανέφερα, δεν έχω δει κάποια άλλη season του "American Horror Story" οπότε δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία της σύγκρισης και κατά πόσο η season αυτή ήταν καλύτερη ή χειρότερη από κάποιες άλλες. Αυτό που μπορώ να πω, κρίνοντας αυτήν και μόνο αυτήν ως συνολικό αποτέλεσμα, είναι πως ήταν άνιση, όντας χωρισμένη σε δύο ενότητες. Επί της ουσίας, το πρώτο μισό της season παρουσίαζε μία συγκεκριμένη ιστορία που παρέπεμπε σε παλαιότερες, κλασσικές ταινίες τρόμου εποχής, ενώ το δεύτερο μισό παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική ιστορία, που αν και γεννήθηκε από τα σπλάχνα της πρώτης, δεν γεννούσε μέσα μας τον ίδιο άγριο τρόμο της πρώτης, κάτι που πιθανότατα να οφειλόταν στην γνώση που είχαμε σχετικά με το τι συνέβαινε.
- Η σκηνοθετική προσέγγιση ήταν εξαιρετική. Αποτελώντας έναν συνδυασμό b-movie αισθητικής και
παλιάς cult ταινίας, δημιούργησε ένα κλίμα ανατριχιαστικό, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούσαν να προκαλέσουν ταραχή, αλλά και να καλλιεργήσουν τους εσωτερικούς μας φόβους απέναντι σε αυτά τα οποία, ακόμα κι αν τα βλέπουμε ή έστω τα γνωρίζουμε, δεν μπορούμε πάντα -ή όχι απόλυτα- να ελέγξουμε και να ορίσουμε. Παράλληλα, η εικόνα στο σύνολό της, είχε κάτι το παλιομοδίτικο που ταίριαζε απόλυτα τόσο με την ευρύτερη αισθητική της ταινίας, αλλά και με την εποχή -και το κλίμα αυτής- που παρουσιάστηκε μέσα από τις μικρές και μεγάλες ιστορίες που ζωντάνεψαν στη μικρή οθόνη.
- Και πάμε στο σενάριο που νομίζω πως είναι αυτό που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όχι επειδή είναι κακό, αλλά επειδή έχει "τρύπες". Τι εννοώ με αυτό... Υπάρχουν σεναριακά κενά τα οποία μπορεί σε κάποιους να περάσουν απαρατήρητα, όχι όμως σε έναν αρκετά έμπειρο θεατή, ειδικά αν αυτός έχει εντρυφήσει στο παρελθόν σε ιστορίες τρόμου και μυστηρίου. Ανοίγονται μικρά κεφάλαια που αφορούν τις διάφορες υποϊστορίες τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν κλείνουν ποτέ, ή κλείνουν αρκετά αργότερα, ακυρώνοντας τα αρχικά δεδομένα, ή καταλήγοντας σε ένα τέλος πολύ διαφορετικό από αυτό που θα μπορούσε να οδηγηθεί σύμφωνα με τα μονοπάτια που η πλοκή είχε ακολουθήσει νωρίτερα. Πιθανότατα, πολλοί να τα είδαν και λίγοι να τα παρατήρησαν, αλλά εμένα που τα αντιλήφθηκα όλα αυτά, κάτι με χάλασε.
- Σε επίπεδο ερμηνειών όχι μόνο δεν μπορούμε να σχολιάσουμε -νομίζω-, αλλά θα ήταν ιεροσυλία από
μέρους μας να πούμε το παραμικρό, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει αρνητική διάθεση, που μονάχα ως κακία θα μπορούσε να αποδειχθεί στη δεδομένη περίσταση. Καθόλου τυχαίο πως στα Emmy η σειρά είχε 6 υποψηφιότητες, καθόλου τυχαίο το ότι σε μια παραγωγή σαν κι αυτή συμμετέχουν πολύ μεγάλα ονόματα, τόσο της μικρής όσο και της μεγάλης οθόνης, καθόλου τυχαίο και το ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ακόμα και όταν η εικόνα τους τσαλακώνεται και φθείρεται, απομακρύνοντάς τους ακόμα περισσότερο από τον αληθινό τους εαυτό.
- Αρχίζω να επαναλαμβάνομαι, αλλά μην έχοντας δει τις προηγούμενες seasons, δεν ξέρω κατά πόσο είναι καθαρή πρόθεση των παραγωγών να δημιουργήσουν μια αμιγώς σειρά τρόμου. Το "Freak Show", πάντως, παίζει και σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Ναι μεν διατηρεί τα στοιχεία του θρίλερ, αλλά από μια άλλη οπτική, αποτελεί μια έντονη κοινωνική και ανθρωπολογική ανάλυση, τόσο σε κοινωνιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι χαρακτήρες του δεν είναι απόλυτα καλοί ή απόλυτα κακοί -η πλειοψηφία, τουλάχιστον-, και ο καθένας μπορεί να φτάσει στα άκρα ή ακόμα και να τα ξεπεράσει, ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι περιστάσεις. Άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την ζωή και τους ανθρώπους με σκληρότητα, ακριβώς όπως τους αντιμετώπισαν κι εκείνοι εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους. Αν μη τι άλλο, είναι μια season που σου δίνει τροφή για σκέψη και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τα τέρατα γεννιούνται, αν τα δημιουργούμε, ή αν ζουν μέσα μας.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:
Η 5η season του "American Horror Story" επιβεβαιώθηκε πριν καλά-καλά προλάβει να ολοκληρωθεί η προβολή της 4ης, και θα έχει υπότιτλο "Hotel", ενώ κατά κάποιον τρόπο θα συνδέεται με την 1η. Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, θέλοντας προφανώς να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μας αμείωτο, εκτός του ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Jessica Lange δεν θα συμμετάσχει στο cast, σε αντίθεση με τους Evan Peters, Sarah Paulson, Denis O'Hare, Lily Rabe, Kathy Bates, Emma Roberts, Angela Bassett, Chloë Sevigny, Finn Wittrock, Wes Bentley, Mare Winningham και Matt Bomer που επιστρέφουν δυναμικά. Αναμένουμε, λοιπόν, την 7η Οκτωβρίου που όπως έχει ανακοινωθεί, η season θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της, ελπίζοντας πως ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα.