Η Πένυ Παπαδάκη είναι μία από τις πλέον αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, και μεγαλωμένη στις γειτονιές του Πειραιά, πέρασε εικοσιπέντε χρόνια της ζωής της ασχολούμενη με τα λογιστικά, ενώ για άλλα επτά χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του μάρκετινγκ. Από το 2011, όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ασχολείται εθελοντικά με τα πολιστικά του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες της περιοχής να έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς και τα έργα τους. Έχει δύο παιδιά, τα οποία θεωρεί το μεγαλύτερο έργο της ζωής της. Το 2007 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και για την ίδια, η συγγραφή βιβλίων είναι η καλύτερη διέξοδος για το ανήσυχο πνεύμα της όπου και ελπίζει να παραμείνει για πάντα ανήσυχο, σύμφωνα με το βιογραφικό της. Με αφορμή, λοιπόν, την επανακυκλοφορία του βιβλίου της "Φως στις σκιές" από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η κυρία Παπαδάκη μας μίλησε γι' αυτό και όχι μόνο.

Κυρία Παπαδάκη, πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο, "Φως στις σκιές".

Το ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008 από την Εμπειρία Εκδοτική και σήμερα, εφτά χρόνια μετά, του δίνεται μία δεύτερη ζωή από τις εκδόσεις Ψυχογιός που είναι η μόνιμη εκδοτική μου στέγη. Πραγματεύεται το μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών, της απιστίας, της προδοσίας, της απάτης, αλλά και της ψυχικής δύναμης καθώς και της δεύτερης ευκαιρίας.

Τι σημαίνει για εσάς η λέξη δικαιοσύνη;

Πιστεύω πολύ στη δικαιοσύνη και θεωρώ ότι αποδίδεται έστω και αργά.

Πιστεύετε πως στο τέλος, ο καθένας από εμάς, παίρνει αυτό που του αξίζει σύμφωνα με το πως έχει ζήσει και δράσει στη διάρκεια της ζωής του;

Μεγάλωσα ακούγοντας τους γονείς μου να λένε πως «στο ταμείο της ζωής θα πληρωθείς ότι δούλεψες» Ισχύει αυτό, είτε έχει να κάνει με την οικογένεια, είτε με την κοινωνία ως ευρύτερη έννοια.

Οι άνθρωποι μπορούν να διώξουν από τη ζωή τους το σκοτάδι και να φέρουν σε αυτή το φως;

Από την μέχρι τώρα πορεία της ζωής μου, έχω δει ανθρώπους να βρίσκουν δύναμη και να παλεύουν να βγουν στο φως νικώντας τα σκοτάδια τους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Όλοι έχουμε δύναμη μέσα μας, και διαπιστώνουμε το μέγεθός της όταν φτάσουμε στα όρια μας.

Όταν ξεκινάτε την συγγραφή ενός νέου μυθιστορήματος, έχετε αποφασίσει ήδη ποια θα είναι η εξέλιξη της ιστορίας σας ή είναι κάτι που αλλάζει στην πορεία ανάλογα με τις συνθήκες;

Συνήθως υπάρχει ο κορμός πάνω στον οποίο δουλεύω, αλλά συχνά οι ήρωες αποκτούν δύναμη και αντί να τους οδηγώ, με οδηγούν αυτοί εκεί που θέλουν να πάνε. Αυτή είναι μία γοητευτική διαδικασία που την απολαμβάνω.

Δένεστε συναισθηματικά και ταυτίζεστε με τους ήρωές σας, ή θα λέγατε πως είστε αποστασιοποιημένη; Κατά πόσο επηρεάζεται η εξέλιξή τους μέσα στην ιστορία σας, ανάλογα με το πόσο τους συμπαθείτε ή τους αντιπαθείτε;

Ναι, δένομαι πολύ με τους ήρωες μου, και προσπαθώ ακόμη και τον κακό χαρακτήρα να τον υποδομήσω και να τον ανασυνθέσω εξαγνισμένο. Μόνο έναν ήρωα μου δεν μπόρεσα να δω με συμπάθεια και να δικαιολογήσω τις πράξεις του, κι αυτός είναι ο Άρης από το ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ. Τον λόγο θα τον ανακαλύψουν οι αναγνώστες μου διαβάζοντας το βιβλίο.


Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από το νέο σας πόνημα;

Είναι πολλά τα μηνύματα του βιβλίου κι ελπίζω να τα λάβουν οι αναγνώστες. Το σημαντικότερο όμως, είναι μακριά από τα ναρκωτικά.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σας η συγγραφή, στην οποία φαίνεται να έχετε αφοσιωθεί από το 2011 όπου και συνταξιοδοτηθήκατε;

Ασχολούμαι με την συγγραφή από το 2003. Έκλεισα εφέτος 12 χρόνια μέσα στα οποία έχουν εκδοθεί έξι βιβλία. Απλώς, μετά την συνταξιοδότησή μου, έχω περισσότερο χρόνο να κάνω αυτό που αγαπώ, και είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο δεν έχετε ασχοληθεί συγγραφικά, αλλά σας γοητεύει η ιδέα να το προσπαθήσετε στο μέλλον;

Με γοητεύει το διήγημα κι έχω μερικώς ασχοληθεί μαζί του στο βιβλίο μου, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΖΩΗΣ. Ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθώ περισσότερο κι όχι μόνο μερικώς.

Θεωρείτε πως η σύγχρονη συγγραφή μπορεί, εκτός του να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη, να του διδάξει πράγματα;

Προσωπικά τουλάχιστον, αυτό προσπαθώ μιας και ασχολούμαι με κοινωνικά θέματα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μέσα στα σχέδιά μου, είναι να τελειώσω το βιβλίο που γράφω τώρα, και να πάω ένα μεγάλο ταξίδι. Το πρώτο, υλοποιείται σιγά-σιγά. Το δεύτερο το αφήνω για το μέλλον με βασική προϋπόθεση να είμαι καλά και να είναι και η πατρίδα μας καλά.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Εμείς σας ευχαριστούμε!

Την παρουσίαση του βιβλίου "Φως στις σκιές" στο site μας μπορείτε να την βρείτε στο παρακάτω link: