Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ελένη, σύζυγος του Άρη, ζει για δεκαπέντε χρόνια σε μια εικονική πραγματικότητα. Κλεισμένη στο χρυσό κλουβί του γάμου της, τρέφεται με ψέματα, απάτες και προδοσία. Όταν όλα θα αποκαλυφθούν, θα βρει τη δύναμη να φύγει και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.
Στον δρόμο της θα συναντήσει τον Ορέστη, έναν άντρα που κουβαλά βαρύ σταυρό στις πλάτες του, δίνοντας μάχες για να σώσει τη μονάκριβη κόρη του από τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Οι δοκιμασίες που θα περάσουν θα είναι πολλές και μεγάλες, αλλά το πείσμα τους να διαλύσουν τις σκιές του παρελθόντος και να βγουν νικητές στο φως θα είναι μεγαλύτερο.
Αντίθετα ο Άρης θα κληθεί να πληρώσει σκληρό τίμημα για τις παράνομες πράξεις του. Τα θύματα αυτών των πράξεων είναι πολλά, μα για εκείνον δεν είναι παρά… παράπλευρες απώλειες. Θανάσιμα αμαρτήματα, η πλεονεξία και η αλαζονεία του. Όταν όμως έρθει η ώρα να αναμετρηθεί μαζί τους, θα μάθει με τον πιο αμείλικτο τρόπο πως «όλα εδώ πληρώνονται», και μάλιστα με τόκο.
Γιατί, όταν όλα βγαίνουν στο φως, ή θα λάμψουν ή θα καούν.

Προσωπική άποψη:
Πριν από περίπου ένα μήνα, επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο της Πένυς Παπαδάκη, "Φως στις σκιές", που αρχικά είχε εκδοθεί από τις Εμπειρία Εκδοτική το 2008. Πρόκειται για το τρίτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, και ο λόγος που αναφέρω όλες αυτές τις λεπτομέρειες είναι πολύ στοχευμένος, αφού θεωρώ πως οι μικρές αυτές λεπτομέρειες θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερα πράγματα στην συνέχεια του κειμένου αυτού, και -ίσως- σε μεγαλύτερο βάθος. Και μην βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα πως το βιβλίο δεν μου άρεσε -γιατί η αλήθεια είναι πως η εισαγωγή μου φαντάζει κάπως "τρομακτική"- απλά δεν θα μπορούσα και σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ πως είναι το καλύτερό της έργο ή, τουλάχιστον, το δικό μου πιο αγαπημένο.

Η Ελένη έχει ζήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής της μέσα σε έναν γάμο που στην πραγματικότητα, δεν της προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα χρυσό κλουβί. Τι κι αν όλα φαντάζουν ιδανικά, εκείνη βαθιά μέσα της δεν είναι ευτυχισμένη, και τα ψέματα και η προδοσία που τρέφουν την καθημερινότητά της θα την κάνουν να ξεσπάσει, να αποτινάξει τα δεσμά της και να φύγει, επιχειρώντας να φτιάξει μια νέα ζωή, να κάνει μια νέα αρχή. Στο δρόμο της θα συναντήσει τον Ορέστη, έναν άντρα που κουβαλάει τον δικό του σταυρό και που παλεύει να σώσει την κόρη του από την μάστιγα των ναρκωτικών. Δύο ταλαιπωρημένες ψυχές και δύο άνθρωποι που ψάχνουν τρόπο να εισχωρήσει και πάλι το φως στη ζωή τους και να ξεκινήσουν από το μηδέν, εκεί που η μοίρα αποδεικνύει με τον δικό της τρόπο πως ο καθένας μας, στο τέλος, παίρνει αυτό που του αξίζει.

Η κυρία Παπαδάκη παντρεύει δύο διαφορετικές ιστορίες που, όμως, έχουν ένα κοινό σημείο. Το βαρύ φορτίο που φέρουν η Ελένη και ο Ορέστης που αν και διαφορετικό, είναι κάτι που πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίσει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί στην προσωπική του λύτρωση. Δύο ιστορίες απόλυτα σύγχρονες, δύο ιστορίες που αποτελούν φαινόμενο των καιρών μας, το συζυγικό τέλμα εξαιτίας λάθος επιλογών, και το γονεϊκό τέλμα όταν καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού του, όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί μα και τόσο όμοιοι, που αναζητούν απελπισμένα το δρόμο εκείνο που θα τους βοηθήσει να βγουν από τα σκοτάδια της καθημερινότητάς τους και να βγούνε, επιτέλους, στο φως, ζώντας ξανά, καλύτερα, πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα, διεκδικώντας όλα όσα έχασαν στην μέχρι τώρα πορεία τους.

Όμως, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, το "Φως στις σκιές" είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για δικαίωση, για το κάρμα -αν θέλετε- που όλοι μας καλούμαστε κάποια στιγμή να πληρώσουμε για τις επιλογές που έχουμε κάνει. Σωστές ή λάθος, όλες οι επιλογές έχουν ένα αποτέλεσμα, καθώς κι έναν αντίκτυπο, τόσο στη δική μας ζωή όσο και στις ζωές των ανθρώπων γύρω μας. Και όσο κι αν προσπαθούμε να θάψουμε την αλήθεια, εκείνη πάντα καταφέρνει να βρει το δρόμο της και να αποκαλυφθεί, τιμωρώντας ή δικαιώνοντας, σκληρή και αμείλικτη, όπως ακριβώς οφείλει να είναι. Πρόκειται για μια ιστορία απόδοσης δικαιοσύνης, που μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, είναι όμως ισχυρή και ειλικρινής, έτοιμη να θυσιάσει και να θυσιαστεί, γιατί μονάχα η εξύψωση του ήθους μπορεί να φέρει την αποκάλυψη και να ξεκαθαρίσει τις θολές μέχρι πρότινος, εικόνες στα μάτια μας.

Με γραφή σύγχρονη και ρεαλιστική, με γλώσσα άλλες φορές σκληρή και άλλες, πάλι, γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα, με λόγο που ρέει και με μια ιστορία βαθιά αληθινή και ανθρώπινη, το βιβλίο αυτό κρύβει στις σελίδες του κάτι από την προσωπική αλήθεια του καθενός μας, ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ένα μυθιστόρημα που συγκινεί αλλά κυρίως, προβληματίζει, αναγκάζοντάς μας -κατά κάποιον τρόπο- να μπούμε στη θέση των πρωταγωνιστών, να βιώσουμε τα διλήμματα και τις ανασφάλειές τους, να μπούμε στο μυαλό και στην ψυχή τους και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Διδακτικό, αλλά όχι ηθικοπλαστικό, το "Φως στις σκιές" μιλάει για πράγματα που πολλές φορές διστάζουμε να το κάνουμε και που όμως, στην παραδοχή τους, βρίσκεται ο δρόμος προς τα φωτεινά μονοπάτια της συνείδησης.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπαδάκη Πένυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-1278-8