Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Χάνα Βέστερ, µια µεσήλικη αστυνοµικός στην απόµερη βορινή πόλη της Χαπαράντα, βρίσκεται µπροστά στο χάος…
Όταν ανθρώπινα λείψανα βρίσκονται στο στοµάχι ενός νεκρού λύκου, η Χάνα ξέρει ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα µοιάζει µε κανένα άλλο. Τα λείψανα σύντοµα οδηγούν σε µια αιµατηρή δοσοληψία ναρκωτικών στα σύνορα µε τη Φινλανδία. Πώς όµως κατέληξε το θύµα στο δάσος έξω από τη Χαπαράντα; Και πού είναι τα ναρκωτικά και τα λεφτά;
Η Χάνα και οι συνάδελφοί της κάνουν εξονυχιστική έρευνα. Όµως ο χρόνος είναι λίγος και δεν είναι οι µοναδικοί που ερευνούν… όταν η µυστηριώδης και θανάσιµη Κάτια εµφανίζεται, απροσδόκητα και βάναυσα γεγονότα αρχίζουν να συσσωρεύονται. Μέσα σε λίγες µονάχα µέρες, η ζωή στη Χαπαράντα έρχεται τα πάνω κάτω – και η Χάνα έρχεται αντιµέτωπη µε το παρελθόν της.

Προσωπική άποψη:
Ο Σουηδός σεναριογράφος των πολύ δημοφιλών σκανδιναβικών τηλεοπτικών σειρών "The bridge" και "Marcella", Hans Rosenfeldt, μετά τη συνεργασία του με τον Michael Hjorth στη συγγραφή της διεθνούς best seller σειράς βιβλίων με ήρωα τον Σεμπάστιαν Μπέργκμαν, αποφάσισε να κάνει το πρώτο καθαρά ατομικό βήμα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνία. Το "Σκληρό καλοκαίρι" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα τη Χάνα Βέστερ και γενικό τίτλο "Haparanda", που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας με την υπογραφή των εκδόσεων Μεταίχμιο. Και πολύ πιθανόν να σκέφτεστε πως πρόκειται για ένα ακόμα σκανδιναβικό νουάρ, όπως και τόσα άλλα, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η ιστορία μας ξεκινά ένα καλοκαίρι που θ' αποδειχθεί πολύ διαφορετικό απ' όσο θα περίμενε κανείς, όταν στην απόµερη βορινή πόλη της Χαπαράτα, θα βρεθούν ανθρώπινα λείψανα στο στομάχι ενός λύκου. Ένα καλοκαίρι σκληρό και κατ' επέκτασιν άγριο, γιατί αυτό το μακάβριο εύρημα κρύβει πολύ περισσότερα απ' όσα υποθέτει κανείς αρχικά. H Χάνα Βέστερ, µια µεσήλικη αστυνοµικός που αναλαμβάνει την υπόθεση, δεν θ' αργήσει να ανακαλύψει πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά πως πίσω του κρύβεται μια δοσοληψία ναρκωτικών στα σύνορα με τη Φινλανδία, η οποία δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε. Και τώρα έχουμε ένα θύμα, που είναι άγνωστο πως βρέθηκε εκεί που το εντόπισαν τελικά, ενώ την ίδια στιγμή μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών, καθώς και τα χρήματα της συναλλαγής, αγνοούνται.

Ο συγγραφέας, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου του, καταφέρνει να σε παρασύρει στην καρδιά της ιστορίας του, η οποία, όπως αποκαλύπτεται στην πορεία, είναι πολύ πιο πολυδιάστατη απ' όσο φαίνεται αρχικά. Υπάρχουν φαινομενικά καίρια ερωτήματα τα οποία απαντώνται πολύ σύντομα, γεγονός που σε κάνει να απορείς, αφού κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ένταση της αφήγησης. Εκείνη ακριβώς είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως η ουσία της ιστορίας δεν βρίσκεται στα όσα έχεις δει μέχρι στιγμής, αλλά σε όσα κρύβονται στο πίσω κείμενο αυτής, κάνοντας την εμφάνισή της σταδιακά και μελετημένα, με τον Rosenfeldt ν' αποκαλύπτει τα χαρτιά του ένα ένα, χτίζοντας έτσι μια ένταση που συνεχώς κορυφώνεται, αξιοποιώντας την έννοια της προοικονομίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα είναι εξαιρετική και αδιαπραγμάτευτη, τόσο σε ό,τι αφορά την αποτύπωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εξελίσσεται η δράση του, το οποίο είναι σκοτεινό, μυστηριώδες, απειλητικό, μα και γοητευτικό συνάμα, με έναν σχεδόν διαστροφικό τρόπο, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την απεικόνιση της βίας, που μπορεί να είναι αρκετά τραχιά και ωμή, ειδικά σε ορισμένα σημεία, χωρίς, όμως, να έχει σκοπό απλά να σοκάρει και να προκαλέσει, αλλά αναδεικνύοντας με ρεαλισμό και ειλικρίνεια τη ζοφερότητα στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, καταφεύγοντας σε πράξεις που ίσως και να ξεπερνάνε τα όρια της ηθικής. Αλλά όταν οι καταστάσεις σε οδηγούν στα άκρα και το παρελθόν σου σε κυνηγάει, τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να επιβιώσεις; Τι προτίθεσαι να θυσιάσεις για να διατηρήσεις την όποια θέση σου στον κύκλο της ζωής;

Οι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής είναι ένα ακόμα απ' τα δυνατά της στοιχεία, εμβαθύνοντας σε αυτούς, με τον καθέναν τους να έχει τη δική του προσωπική ιστορία, με κάθε μία απ' αυτές να δένει πολύ καλά με τον κύριο άξονα της αφήγησης. Μια αφήγηση που έχει έντονα κινηματογραφικά στοιχεία και μια πλοκή σφιχτή, πυκνογραμμένη, με μικρά κεφάλαια που βοηθάνε στο χτίσιμό της, μα και στο χτίσιμο της έντασής της, που σίγουρα σού προσφέρει έντονο σασπένς και αγωνία, ενώ δεν διστάζει και να σε τρομάξει, ξεφεύγοντας από την ατμόσφαιρα των κλασσικών νουάρ, έχοντας μιας ολότελα δικιά της σκληρή αισθητική με βίαιες μεταβάσεις. Σίγουρα δεν είναι μια ιστορία για λιγόψυχους και ακόμα πιο σίγουρα είναι μια ιστορία που όταν φτάσεις στο τέλος της, δεν θα κρατιέσαι για να διαβάσεις τη συνέχειά της, που δεν είναι μόνο βέβαιη, αλλά με τον προκάτοχό της να έχει αφήσει πολλά υπονοούμενα και ακόμα πιο πολλά μονοπάτια ανοιχτά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Hans Rosenfeldt
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-618-03-2590-4