Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.
Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.
Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.
Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη - ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

Προσωπική άποψη:
Αναμφίβολα, ένα από τα βιβλία του φετινού καλοκαιριού ήταν "Τ' αηδονιού το δάκρυ", το τρίτο -αν δεν κάνω λάθος- βιβλίο του κύριου Τζιτζικάκη, το οποίο βρήκε στέγη στον εκδοτικό οίκο Ωκεανίδα, που δύο χρόνια μετά το "Πέτρα και μέλι" της κυρίας Ζέμπη, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ενός παρόμοιου βιβλίου. Και όταν λέω παρόμοιο, δεν υπονοώ πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δύο αυτές ιστορίες, αλλά πως λειτουργώντας με κοινούς άξονες, τοποθετώντας τις ιστορίες τους σε διαφορετικούς αλλά συνάμα συγγενείς τόπους, τη Μάνη και την Κρήτη, αποτελούν τοπογραφικά και αφηγηματικά συνάμα ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει κάποια ιστορικά αφηγηματικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο το ίδιο το βιβλίο να θεωρείται ιστορικό, αλλά μυθιστορηματικό με μια νότα ιστορίας, με λίγο χρώμα τόπων και εποχών που μπορεί να μην ζήσαμε οι ίδιοι αλλά που -ίσως- με κάποιον τρόπο μεταφέρθηκαν τα ίχνη τους σε εμάς.

Δεκαετία του '80 σ' ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, ο Γιώργης και η Κωστούλα παλεύουν να σώσουν τη ζωή της νεογέννητης κόρης της που μοιάζει να φεύγει ολοένα και πιο γρήγορα από μέσα της, με τους πάντες να στέκονται ανίκανοι να ανακαλύψουν τι της συμβαίνει. Μέχρι που η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και η λύση θα αποδειχτεί πολύ πιο δύσκολη κι επίπονη απ' όσο κανείς θα περίμενε. Το κορίτσι είναι δεμένο με μια τριπλή κατάρα που βαραίνει όχι μόνο τη μοίρα της αλλά και την ίδια τη ζωή της, με τον Γιώργη να μην έχει άλλη επιλογή παρά να σηκώσει αυτός το βάρος στις δικές του πλάτες πληρώνοντας τις συνέπειες. Συνέπειες που δεν έχουν αντίκτυπο μοναχά στον ίδιο, αλλά σε ολόκληρη την οικογένειά του που θα παλέψει, θα αγωνιστεί και θα βιώσει καταστάσεις που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους και που δεν φαντάζεσαι πως η καρδιά μπορεί ν' αντέξει. Ο Γιώργης καλείται να ξεπληρώσει το χρέος του σε μια αέναη μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, που από τότε που γεννήθηκε ο κόσμος ζει και μαίνεται και ας παίρνει μυριάδες μορφές, διαφορετικές κάθε φορά.

Στο σήμερα, η Κλειώ, κόρη του Γιώργη και της Κωστούλας, ζει μια ζωή συγκαταβατική, εγκλωβισμένη μέσα σε έναν γάμο παρωδία που δεν μπορεί να της προσφέρει όσα η καρδιά της λαχταρά, κάτι που ισχύει και για τον σύζυγό της, τον Αντώνη. Μέχρι που φτάνει η στιγμή εκείνη που η Κλειώ ξεπερνά τα όριά της, που δεν μπορεί να αντέξει άλλο την συγκαταβατικότητα στην οποία έχει βυθιστεί η ίδια και τα όνειρά της, χάνοντας τον εαυτό της κάθε μέρα όλο και περισσότερο, αποφασίζοντας να κάνει κάτι για να την αλλάξει. Τόσο συνηθισμένη η ιστορία της Κλειούς, μα και τόσο σύγχρονη, τόσο αληθινή. Μέσα από τα δικά της μάτια αντικρίζουμε την πραγματικότητα μιας πλειάδας σύγχρονων γυναικών που έχουν θυσιάσει ένα μέρος της ίδιας του της ύπαρξης παραμένοντας σε γάμους καταδικασμένους, τελειωμένους, που δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτα. Και όμως, πάντα έρχεται εκείνη η στιγμή που το πλέγμα της ανασφάλειάς μας ραγίζει και τότε οι πιο κρυφές μας αλήθειες έρχονται στο φως και μας αλλάζουν. Ή, ίσως, να μας μετατρέπουν σε αυτό που θα έπρεπε εξ' αρχής να είμαστε.

Η αφήγηση των δύο αυτών ιστοριών, παρά τις δεκαετίες που τις χωρίζουν, γίνεται εναλλάξ, με ένα κεφάλαιο να είναι αφιερωμένο στο παρελθόν και ένα στο παρόν, μια τεχνική που βλέπουμε να χρησιμοποιείται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, αν και όχι πάντα πετυχημένα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κύριος Τζιτζικάκης, φαίνεται πως έχει βάλει όλο του το μεράκι και έχει αξιοποιήσει όλη του την τέχνη, έτσι ώστε να παντρέψει τις δύο αυτές εποχές με τρόπο που να προσφέρει στον αναγνώστη ένα αρμονικά δεμένο σύνολο, αλλά και ένα κείμενο στο οποίο είναι εμφανής η διαφορά του τόπου, του χρόνου, των συνθηκών, των αξιών, των συνηθειών και της πραγματικότητας που χαρακτηρίζει την κάθε ιστορία και τους πρωταγωνιστές της. Με ένα αέρα λυρικότητας που θυμίζει κάτι από ποιητική διάθεση, ο συγγραφέας δεν διστάζει να γίνει γλαφυρός στα σημεία -χωρίς ωστόσο να γίνεται κουραστικός ή φλύαρος-, με την περιγραφικότητα και την παρασταστικότητά του να μας μεταφέρει γνήσια συναισθήματα, αλλά και να γεννά στα μάτια μας εικόνες αλησμόνητες που μας ταξιδεύουν.

Μία ιστορία πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Μοίρες μπλεγμένες στον αργαλειό των συμπτώσεων που οδηγούν σε καταστάσεις τραγικές από τις οποίες κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, γιατί ότι έγραψε για σένα το πεπρωμένο σου δεν αλλάζει. Ίσως να αλλάζει σχήμα, η ουσία του όμως παραμένει ίδια. Τόποι γεμάτοι εικόνες μοναδικές και αλησμόνητες, τόποι που έχουν σημαδευτεί από τις συνήθειες και τις δικές τους αλήθειες. Συναισθήματα βαθιά, πηγαία, αληθινά, συναισθήματα αγάπης και μίσους που κονταροχτυπιούνται με τα θέλω, τις εμμονές, αλλά και την ανάγκη του να προστατέψει κανείς αυτό που είναι σημαντικό για εκείνον. Ντοπιολαλιές που ακούγονται στ' αφτιά μας σαν τραγούδια ξεχασμένα, χοροί, μπαλωθιές, μελωδίες, μυρωδιές και γεύσεις, όλα μαζί αναμειγμένα στο πυθάρι της ζωής, άλλες φορές αφήνοντας γεύση γλυκιά στα χείλη σαν μέλι, και άλλες πάλι πικρή σαν τριμμένη ρίγανη. Ένα μυθιστόρημα μοναδικό, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, που κρατά καλά κρυμμένα μυστικά και αλήθειες που έρχονται στο φως όχι νωρίτερα απ' όσο πρέπει, και όχι αργότερα απ' όσο χρειάζεται.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζιτζικάκης Ελ. Γεώργιος
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-410-739-1