Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γιατί το νεοελληνικό όνειρο αποδείχτηκε αυταπάτη και εξελίχθηκε σε εφιάλτη; Γιατί περιοδικά αντιμετωπίζουμε συμφορές και βιώνουμε τραγωδίες; Μήπως έχουν δίκιο όσοι μας χαρακτηρίζουν «χώρα του φραπέ»; Μήπως εξακολουθούμε να φοράμε στο ένα πόδι το τσαρούχι; Σε αυτά τα επίκαιρα ερωτήματα δίνει απαντήσεις το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αβέρκιου Λουδάρου, που αναλύει τις αιτίες της παρακμής και της κρίσης με εργαλείο τη νεοελληνική.

Προσωπική άποψη:
Στην Ελλάδα της κρίσης, πάμπολλες συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, οι οποίες και προσπαθούν να αναλύσουν τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Καμία, όμως, εκ των αναλύσεων αυτών, δεν αναφέρεται στον ίδιο τον Έλληνα και στις νοοτροπίες με τις οποίες γαλουχήθηκε και στην συνέχεια, ανέπτυξε με το πέρασμα των χρόνων, έτσι ώστε να οδηγηθεί στο τέλμα, όχι μόνο εξαιτίας κάποιων άλλων, αλλά κι εξαιτίας του ίδιου του εαυτού του. Όλοι ψάχνουν να βρουν τα αίτια της καταστροφής -θέλοντας να φορτώσουν τις ευθύνες στους άλλους- κανείς όμως δεν κάνει μια βαθύτερη ενδοσκόπηση προκειμένου να ανακαλύψει αν φταίει κι εκείνος, που φταίει και σε τι βαθμό.

Το βιβλίο αυτό του κύριου Λουδάρου δεν θα λέγαμε ότι έχει δημοσιογραφική ταυτότητα, αλλά ο ίδιος, αξιοποιώντας την πένα που έχει καλλιεργήσει μέσω αυτής, προσφέρει στον αναγνώστη ένα εγχειρίδιο που δεν έχει σαφή πρόθεση να τον κατακρίνει αλλά περισσότερο να τον προτρέψει να αναζητήσει τα δικά του λάθη και σφάλματα μέσα στο πέρασμα των χρόνων, που καλλιέργησαν και συντήρησαν συμπεριφορές και καταστάσεις που με τη σειρά του οδήγησαν στην καταστροφή της χώρας. Γιατί, ο νεοέλληνας, πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα και να επωμιστεί το βάρος των ευθυνών του, σταματώντας πια να χρησιμοποιεί συνεχώς την καραμέλα περί ένδοξων προγόνων. Το θέμα δεν είναι τι έκαναν αυτοί, αλλά τι κάναμε εμείς, καθώς και τι θα κάνουμε στο μέλλον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Λουδάρος Αβέρκιος
Εκδόσεις: Λυκόφως
Κατηγορία: Διάφορα
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 116
ISBN: 978-618-5095-00-0