Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα μέλη της οικογένειας της Έιβερι Γουέστ μπορούν να κλείσουν το μαγαζί της Prada στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, αν θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους ανενόχλητα. Μπορούν, επίσης, να διατάξουν εύκολα τη ρίψη μιας βόμβας, αν θέλουν να ξεκινήσουν πόλεμο. Ανήκουν σε μια πανίσχυρη και επικίνδυνη μυστική κοινωνία που ονομάζεται Ο Κύκλος των Δώδεκα, και η Έιβερι είναι το κλειδί σε μια αρχαία προφητεία. Κάποιοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν σαν πιόνι. Κάποιοι άλλοι θέλουν να τη δουν νεκρή.
Για να ξεδιαλύνει το μυστήριο που απειλεί τη ζωή της, η Έιβερι πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από ίχνη, από τα μνημεία του Παρισιού ως τα στενοσόκακα της Κωνσταντινούπολης, παρέα με δύο αγόρια που δουλεύουν για τον Κύκλο, τον όμορφο Στέλαν και τον μυστηριώδη Τζακ. Καθώς τα ίχνη φέρνουν στο φως μια απίστευτη συνωμοσία που μπορεί να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Έιβερι ανακαλύπτει ότι και τα δύο αγόρια κρύβουν τα δικά τους μυστικά. Τώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ελευθερία και την οικογένεια∙ αλλά και ανάμεσα στο αγόρι που μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει τον κόσμο και το αγόρι που ερωτεύεται.

Προσωπική άποψη:
Η Maggie Hall είναι μία από τους πολλούς νεαρούς συγγραφείς, που προσπαθεί να ξεχωρίσει με τη δουλειά της, προσφέροντάς μας κατά την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια ένα εφηβικό μυθιστόρημα αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Κακά τα ψέματα, το Young Adult ακολουθείται -συνήθως- από πολύ συγκεκριμένα λογοτεχνικά στοιχεία, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα πρότυπα, όμως για το πρώτο μέρος της "Τριλογίας της συνωμοσίας", πολλά από αυτά δεν ισχύουν ή τουλάχιστον, όχι στον απόλυτο βαθμό. Προσωπικά, παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια μου, άλλο περίμενα να διαβάσω και άλλο, τελικά, συνάντησα. Τώρα, αν η έκπληξη αυτή ήταν ευχάριστη... όλα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή.

Η Έιβερι ανήκει σε μία μεγάλη και εξαιρετικά ισχυρή οικογένεια. Στο πέρασμά τους παραλύουν τα πάντα και κάθε πρόσταγμά τους αποτελεί μια εντολή που δεν γίνεται να μην εκτελέσεις κι αυτό γιατί ανήκουν στον "Κύκλο των Δώδεκα", μια μυστική κοινωνία, όπου την αλήθεια γύρω από αυτήν γνωρίζουν λίγοι. Ή, ίσως, όχι και τόσο λίγοι, αφού φαίνεται πως όσο θέλουν κάποιοι να προστατέψουν την Έιβερι, άλλο τόσο θέλουν κάποιοι άλλοι να την αφανίσουν. Ο λόγος δεν είναι άλλος πως η ίδια, εκτός από μέλος της οικογένειάς της, αποτελεί και το κλειδί μιας πανάρχαιας προφητείας που μπορεί να οδηγήσει είτε την σωτηρία, είτε στην καταστροφή του κόσμου, ανάλογα με το πως η ίδια θα χρησιμοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, καλείται να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι, να συλλέξει στοιχεία και να φτάσει τελικά στην αλήθεια όπου θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη λογική και στην καρδιά της, στο καλό της ανθρωπότητας και στα δικά της θέλω.

Το βιβλίο αυτό διαφημίστηκε πολύ ως "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" για εφήβους, και αν και το μισώ όταν το κάνουν αυτό οι εκδότες, οφείλω να ομολογήσω πως στην προκειμένη περίπτωση η περιγραφή είναι αρκετά ταιριαστή. Πράγματι, ως προς την φιλοσοφία του, το "Εγώ κι εσύ" είναι ένα βιβλίο που αφηγείται μια ιστορία συνομωσιολογίας, γεμάτη μυστήριο, εκπλήξεις, κώδικες, μυστικές κοινωνίες, και την απειλή της καταστροφής του κόσμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται με την εκτέλεση της ιδέας αυτής που -σε αντίθεση με τις προθέσεις της συγγραφέως- δεν είναι και τόσο καλή, με αποτέλεσμα πολλές φορές η αφήγηση να χάνει το νεύρο και το ρυθμό της, αφού η πλοκή χαρακτηρίζεται από ανατροπές μάλλον μονότονες και προβλέψιμες, που δεν σου επιτρέπουν να μπεις βαθιά μέσα στην ιστορία και να την ζήσεις στο πετσί σου. Και, φυσικά, σε αυτό συμβάλλουν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές οι οποίοι στερούνται βάθους και ανάλυσης.

Όσον αφορά το ιστορικό σκέλος του βιβλίο, κάτι στο οποίο δεν γίνεται να μην αναφερθούμε, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερα. Είναι σαφές πως η συγγραφέας έχει πολύ περιορισμένες ιστορικές γνώσεις και πως δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει σχετικά με τις χρονικές περιόδους και τα ιστορικά πρόσωπα που "παντρεύει" στην δική της ιστορία. Και για να μην βιαστείτε να με κατηγορήσετε, όχι, δεν περίμενα ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά θα συνεχίσω να επιμένω για μια ζωή πως όταν θες να συμπεριλάβεις σε μια ιστορία σου, κομμάτια της Ιστορίας, οφείλεις να τα σέβεσαι και να τα ανακατώνεις στο βαθμό που η μυθιστορία δεν μετατρέπεται σε βεβήλωση. Αν αναλογιστούμε, ειδικά, το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και "επικίνδυνο" προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και μπέρδεμα μέσα στα κεφάλια των αναγνωστών.

Βέβαια, το βιβλίο αυτό μπορεί να στερείται πολλών, έχει όμως ένα βασικό στοιχείο που δεν σε κάνει να βαριέσαι κατά την ανάγνωσή του. Είναι διασκεδαστικό! Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό το αληθινό νόημα μιας τέτοιας ιστορίας, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω πως αρκετές στιγμές διακατέχονται από έναν σουρεαλισμό που προσωπικά εκτιμώ, και που έκαναν το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρκετά απολαυστικό. Επίσης, απόλαυσα το γεγονός πως δεν έχουμε ένα κλασσικό ερωτικό τρίγωνο, αλλά περισσότερο ένα προσωπικό δίλημμα της πρωταγωνίστριας που δεν σχετίζεται με το διχασμένο συναίσθημα ανάμεσα σε δύο αγάπες. Επιτέλους, κάποιος πρωτοτύπησε στην εφηβική λογοτεχνία, όσον αφορά αυτό το σκέλος. Περιμένουμε, λοιπόν, το δεύτερο βιβλίο της σειράς, όπου πιστεύω -κι εύχομαι- η συγγραφέας να έχει μάθει από τα λάθη τς πρώτης φοράς και να έχει βελτιώσει τις αδυναμίες εκείνες που αν δεν υπήρχαν θα μπορούσαν να έχουν απογειώσει το βιβλίο της.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maggie Hall
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-1203-0