Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το Πάσχα του 1974 μια οικογένεια εξαφανίζεται λίγο έξω από τη Φιελμπάκα. Η μόνη επιζήσασα είναι η Έμπα, η κόρη της οικογένειας, η οποία είναι ενός έτους.
Τώρα επιστρέφει στο νησί όπου ο πατέρας της κάποτε διεύθυνε ένα οικοτροφείο με σιδερένια πυγμή. Δεν περνάει πολύς καιρός και η Έμπα πέφτει θύμα εμπρηστικής επίθεσης. Κατά την έρευνα της Σήμανσης διαπιστώνεται ότι κάτω από το πάτωμα της τραπεζαρίας υπάρχει ξεραμένο αίμα. Μπορεί όλα αυτά να συνδέονται με την εξαφάνιση της οικογένειας της Έμπα;

Προσωπική άποψη:
Η Camilla Läckberg αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και ένα από τα πλέον αγαπημένα στη χώρα μας. Αυτό που εντυπωσιάζει στην περίπτωσή της, είναι το ότι πρόκειται γυναίκα, και χωρίς καμία φαλλοκρατική ή φεμινιστική διάθεση -δεν είναι ώρα για να πάρω θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα- δεν γίνεται να μην το σχολιάσω. Όχι όταν η αστυνομική λογοτεχνία -πόσο μάλλον αυτή που είναι σκανδιναβικής προέλευσης- είναι ανδροκρατούμενη, και η λαμπερή ύπαρξη μιας γυναίκας ανάμεσά τους δεν γίνεται να μην ξεχωρίσει, έστω κι αν και η ίδια ακολουθεί την τεχνική των περισσότερων ομότεχνών της κοινής καταβολής, δηλαδή, έχει δημιουργήσει τη δικιά της σειρά βιβλίων, που ακούει στο γενικό τίτλο "Fjällbacka", χωρίς όμως να είναι σειρά με την αυστηρή έννοια της λέξης, αφού έχουμε να κάνουμε με αυτόνομες ιστορίες. Αυτό, όμως, θα το αναλύσουμε αργότερα.

Σαράντα χρόνια πριν, λίγο έξω από το Φιελμπάκα, μια ολόκληρη οικογένεια εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Το μοναδικό μέλος της που είναι σίγουρα εν ζωή, είναι η μικρή κόρη της οικογένειας, μόλις ενός έτους, που την έχουν αφήσει πίσω, στο οικοτροφείο που διεύθυνε ο πατέρας της. Στο σήμερα, η Έμπα, αποφασίζει να επιστρέψει στο Βάλε, αλλά και στο οικοτροφείο, θέλοντας να ξεκινήσει μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω της το παρελθόν και ξεχνώντας όλα εκείνα που την πλήγωσαν. Όμως, όπως όλα δείχνουν, μια βαριά κληρονομιά θανάτου έχει πέσει στους ώμους της. Μια εμπρηστική επίθεση με στόχο την ίδια, θα θέσει σε λειτουργία τις έρευνες τις αστυνομίας, οι οποίες θα φέρουν στο φως στοιχεία που μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση της οικογένειας της Έμπα, αλλά και με τις αλήθειες που -ίσως- αυτή να έκρυβε.

Όπως και στις προηγούμενες ιστορίες της Läckberg, έτσι και στην συγκεκριμένη, πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ Πάτρικ ο οποίος, αρχικά, αναλαμβάνει να ερευνήσει την εγκατάλειψη της Έμπα τόσα χρόνια πριν. Η σύζυγός του, Ερίκα, την οποία επίσης γνωρίσαμε μέσα από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως, εμπλέκεται στην υπόθεση περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μια τροπή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και που νομίζω πως αξίζει να αναλύσει ο κάθε αναγνώστης, προσπαθώντας να κατανοήσει τα κίνητρα που οδήγησαν την Läckberg στην απόφαση αυτή. Προσωπικά, θεωρώ πως η Ερίκα, που είναι κι εκείνη συγγραφέας, αποτελεί το alter ego της, και δεδομένου πως οι συγγραφείς γοητεύονται από αληθινές ιστορίες στις οποίες βρίσκουν τις εμπνεύσεις τους, δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά και αμέτοχη. Πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση που πολλά, θεωρητικά ασύνδετα γεγονότα, φαίνεται να περιπλέκονται σε έναν ιστό που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την αρχή και το τέλος του.

Η πλοκή της ιστορίας αυτής είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, όχι μόνο επειδή δεκάδες χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους, και όλοι είναι εξίσου ύποπτοι μέχρι τέλους, αλλά επειδή υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που αναφέρονται σε γεγονότα που, χρονικά, δεν θα μπορούσαν να συνδέονται και όμως μοιάζουν δεμένα με ένα αόρατα νήμα που κρατάει τις απαντήσεις και μπορεί να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος. Ουσιαστικά, η Läckberg, έχει φτιάξει ένα παζλ χαρακτήρων και μικρών ιστοριών, καλώντας τους αναγνώστες να τα τοποθετήσουν στις σωστές θέσεις προκειμένου να λύσουν τους μικρούς γρίφους που αφορούν τον καθένα εμπλεκόμενο χωριστά, για να φτάσουν στο να λύσουν τον μεγάλο γρίφο που θα τους οδηγήσει στην μεγάλη αποκάλυψη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όλα τελειώνουν έτσι απλά, αφού ακόμα και στην τελευταία σελίδα, η συγγραφέας, επιλέγει να μας κλείσει πονηρά το μάτι αφήνοντάς μας ανοιχτό, ακόμα και στο τέλος, ένα παραθυράκι που ίσως να άλλαζε τα πράγματα.

Ένα κατά συρροή δολοφόνος που διέπραττε τα εγκλήματά του το 1908, η εξαφάνιση μιας ολόκληρης οικογένειας -χωρίς προφανή αίτια- το 1974, η εγκατάλειψη ενός παιδιού και η επίθεση κάποιου ενάντια σε αυτό σαράντα χρόνια μετά. Γεγονότα ασύνδετα, που ο τόπος και ο χρόνος δεν θα μπορούσαν να φέρουν κοντά και όμως, η αλήθεια, αν και καλά κρυμμένη, είναι πολύ διαφορετική. Στο όγδοο βιβλίο της σειράς αυτής, η Läckberg δεν αφηγείται απλά μια αστυνομική ιστορία, αλλά συνθέτει το ψυχογράφημα μιας ολόκληρης κοινωνίας, βάζοντας στο μικροσκόπιο ανθρώπους και προσωπικότητες, θέλοντας να δείξει πόσο εύκολο είναι να φτάσει κανείς στο έγκλημα, αρκεί να βρεθεί στα όρια, έστω κι αν αυτά είναι προσωπικά, έστω κι αν οι αποφάσεις πυροδοτούνται από διαφορετικά κίνητρα. Διαβάστε το γιατί αξίζει, αλλά και γιατί θα σας προβληματίσει, όχι μόνο για το ποια είναι η ζωή μας σήμερα, αλλά για το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Läckberg
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-566-927-0