Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ενώ μαίνεται η μάχη της Καλλίπολης στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, μια Αγγλίδα νοσοκόμα, η Κλερ Νάιτινγκεϊλ, γνωρίζει έναν Αυστραλό αξιωματικό του ιππικού, τον Τζέιμι Ρεν. Αν και το περιβάλλον είναι ζοφερό, εκείνοι ερωτεύονται τρελά ο ένας τον άλλο. Η φλόγα της αγάπης τους φωτίζει τις πιο σκοτεινές τους ώρες, ακόμα κι όταν τους χωρίζει ο πόλεμος.
Η τυχαία γνωριμία του Τζέιμι με τον Τούρκο στρατιώτη Ατζάρ Σαχίν στο αιματοβαμμένο πεδίο της μάχης δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους δύο άντρες, αλλά η σχέση αυτή θ’ αφήσει κι ένα πολύτιμο χνάρι που θ’ ακολουθήσει η Κλερ για να βρει τον αγαπημένο της.
Με τη λήξη του πολέμου, κατά την αναζήτησή της η Κλερ θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και στον πατέρα του Ατζάρ, ένα χαρισματικό και βασανισμένο διανοούμενο, που γοητεύεται από την παρουσία της. Όπως όλοι οι άλλοι, έτσι κι εκείνος πιστεύει ότι ο Τζέιμι δεν υπάρχει πια. Όλοι, εκτός από την Κλερ.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Ωκεανίδα έχουν παράδοση να εκδίδουν μυθιστορήματα με ιστορικό-πολεμικό υπόβαθρο, τα οποία μας ταξιδεύουν και μας θυμίζουν την λογοτεχνία όπως ήταν κάποτε. Ρομαντική αλλά όχι μελό, τρυφερή αλλά αφηγούμενη παράλληλα και σκληρές αλήθειες, μεστή και ουσιαστική, ικανή να χαραχτεί στη μνήμη μας. Ένα ακόμη τέτοιο μυθιστόρημα έρχονται, λοιπόν, να προσθέσουν στη συλλογή των μικρών διαμαντιών τους, το "Έρωτας ως την άκρη του κόσμου", που ακολουθώντας το ρεύμα των τελευταίων ετών, αφηγείται μία ακόμα ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εξυμνώντας την ειρήνη, την αγάπη, τον έρωτα, την πίστη στην ίδια τη ζωή που, καμιά φορά, υπερνικά και ξεπερνά το θάνατο.

Εν μέσω της μάχης της Καλλίπολης, η Κλερ, αγγλίδα νοσοκόμα, γνωρίζει τον Αυστραλό αξιωματικό του ιππικού, Τζέιμι Ρεν. Αν και οι συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές, ανάμεσά τους γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας και μια αγάπη που θα τους κρατάει συντροφιά της γκρίζες ώρες του πολέμου, αλλά και που θα τους δίνει δύναμη όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν γύρω τους. Ο Τζέιμι βρίσκεται στις πρώτες γραμμές, να αγωνίζεται σε μία μάχη που δεν επέλεξε εκείνος να ξεκινήσει, χωρίς να χάνει όμως την ελπίδα του. Και η Κλερ, έχοντας μείνει πίσω να τον περιμένει, ζει για τη μέρα εκείνη που όλα θα έχουν τελειώσει και θα μπορούν να είναι και πάλι μαζί. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια για εκείνους. Ωστόσο, εκεί που η αγάπη μπορεί να ανθίζει ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, γεννιέται και η ελπίδα και αυτή, δεν σβήνει τόσο εύκολα.

Η πένα της Αυστραλέζας συγγραφέως καθηλώνει και συγκινεί από τις πρώτες κιόλας γραμμές του μυθιστορήματός της. Οι περιγραφές της άκρως ζωντανές και ρεαλιστικές, μας μεταφέρουν στο πεδίο του πολέμου και αναβιώνουν την σκληρότητα που αυτός έφερε μαζί του, την αλήθεια μιας εποχής που τα σημάδια της ποτέ δεν θα σβηστούν, όχι μόνο από τα κιτάπια της Ιστορίας, αλλά από το μυαλό και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο μας μεταφέρει τις εικόνες από τις πρώτες γραμμές του πεδίου της μάχης, που σχεδόν νιώθεις πως μπορείς να μυρίσεις τον καπνό, την πυρίτιδα, το αίμα, την απελπισία αλλά και την βαθιά κρυμμένη ελπίδα στις καρδιές των στρατιωτών. Σαφέστατα, όλοι μας έχουμε εικόνες τις εποχής εκείνης, αλλά το να περιγράψεις με τόση ρεαλιστικότητα κάτι που δεν έχει ζήσει, κάνοντάς το να φαντάζει αληθινό στα μάτια του αναγνώστη, είναι επίτευγμα.

Ακόμα ένα πολύ θετικό της ιστορίας αυτής είναι οι άρτια δομημένοι και εξαιρετικά καλά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι που θα μπορούσαν να είμαστε εμείς, που μπλέχτηκαν στα δίχτυα ενός πολέμου που καταστρέφει ανθρώπους και ζωές χωρίς κανείς να το έχει ζητήσει. Παράλληλα, εξαιρετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται στο χαρτί οι σχέσεις και οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των εμπλεκομένων στην ιστορία αυτή, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους στρατιώτες, που η σκληρή πραγματικότητά τους τούς ωθεί στο να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις μεταξύ τους. Σχέσεις καρδιάς, αγάπης, ανάγκης να προστατέψουν τον διπλανό τους. Σχέσεις αλληλοϋποστήριξης και αλληλοσπαραγμού για όλα όσα έχασαν και όλα όσα πρέπει να προστατέψουν για να μην μετρήσουν και άλλες απώλειες.

Ταξιδεύοντάς μας στον τόπο και στον χρόνο, συστήνοντάς μας παράλληλα και την Κωνσταντινούπολη -με τα ήθη και τα έθιμα- μιας άλλης εποχής, η Fiona McIntosh καταφέρνει να μας προσφέρει ένα βαθιά αντιπολεμικό μυθιστόρημα, που εξυμνεί την ειρήνη αλλά και την ανθρωπιά, που τρέφει την ελπίδα που μονάχα αυτή μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση, την πίστη που φωτίζει τις πιο σκοτεινές και απελπισμένες μας ώρες. Μα πάνω απ' όλα, μας προσφέρει μια βαθιά τρυφερή, ειλικρινή ιστορία που εξυμνεί όχι τόσο τον έρωτα, αλλά την αγάπη. Την ουσιαστική εκείνη αγάπη που δεν γνωρίζει συμβάσεις και που δεν χωράει σε καλούπια, που μας αλλάζει, που μας κάνει καλύτερους και που αποτελεί το στήριγμά μας όταν όλα μοιάζουν να οδεύουν προς το τέλος τους ενώ στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια νέα αρχή.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Fiona McIntosh
Μεταφραστής: Καλλιφατίδη Έφη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-410-754-4