"Η κουκουβάγια" του Samuel Bjork

Είναι Οκτώβριος. Ο χειμώνας έχει ήδη απλωθεί σαν γκρίζο παγωμένο πέπλο πάνω από την πόλη, πάνω από την ειδυλλιακή εξοχή – και πάνω από το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου.
Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί. Άμεσα. Γιατί αλλιώς… θα το ξανακάνει.
Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον Χόλγκερ Μουνκ και τη Μία Κρούγκερ, μετά τον ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΓΓΕΛΟ.

"Λευκή Γαρδένια" της Belinda Alexandra

Στο είδωλο του καθρέφτη έβλεπα το μπουντουάρ με τις κούκλες ματριόσκα στημένες στη σειρά. Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα μια χρυσή γραμμή να εκτείνεται από τη Σαγκάη ως τη Μόσχα. «Μαμά, μαμά», είπα από μέσα μου, «να προσέχεις. Κοίτα να επιζήσεις και θα επιζήσω κι εγώ, μέχρι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε».
Η Λευκή Γαρδένια, ξεκινώντας από μια περιοχή κοντά στα σινο-ρωσικά σύνορα κατά τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που τις χωρίζει ο πόλεμος. Σε μια συνοικία της πόλης Χαρμπίν, καταφύγιο για τις ρωσικές οικογένειες από την εποχή της ρωσικής κομμουνιστικής επανάστασης, η Αλίνα Κόζλοβα πρέπει να πάρει μια οδυνηρή απόφαση αν επιθυμεί να ζήσει η μοναχοκόρη της, η Άνια.
Η Λευκή Γαρδένια διατρέχει κουλτούρες και ηπείρους, από τα μαγευτικά νυχτερινά κέντρα της Σαγκάης ως τη σκληρή ψυχροπολεμική σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1960, από ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό σε μια νέα ζωή στη μεταπολεμική Αυστραλία. Και η μητέρα και η κόρη πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μήπως το τίμημα της επιβίωσης είναι πολύ υψηλό; Και, το σημαντικότερο, θα ξαναβρούν η μία την άλλη;

"Η σιωπή του φάρου" της Kimberley Freeman

Το 1901, ένα πλοίο βυθίζεται κοντά στις ακτές του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Η μοναδική που επιζεί είναι η Ιζαμπέλα Γουίντερμπουρν, η οποία κρατά μαζί της σφιχτά ένα ανεκτίμητο δώρο που αρχικά προοριζόταν για το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Το δώρο αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ιζαμπέλα ένα εισιτήριο για μια καινούρια ζωή, χωρίς τα δεσμά που την έδεναν με τον σύζυγό της και την αυταρχική του οικογένεια. Αλλά ποιον θα μπορούσε να εμπιστευτεί στον Όρμο του Φάρου; Έναν αιώνα και δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, η Λίμπι Σλάτερ χάνει από καρδιακή προσβολή τον εραστή της και εγκαταλείπει τη ζωή της στο Παρίσι για να επιστρέψει στη γενέτειρά της, τον Όρμο του Φάρου, προκειμένου να πενθήσει για την πρόσφατη απώλειά της, αλλά και ελπίζοντας να βρει μια καινούρια προοπτική στη ζωή της. Εκεί θα προσπαθήσει ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την επαφή με την αδελφή της Τζούλιετ, με την οποία έχουν να μιλήσουν είκοσι χρόνια. Μια βαριά σκιά καλύπτει το παρελθόν της Λίμπι εξαιτίας μιας ασυγχώρητης πράξης που έκανε, γι’ αυτό η Τζούλιετ δεν είναι καθόλου σίγουρη αν θα μπορέσει ποτέ ξανά να την εμπιστευτεί...

"Η νύφη της Μασσαλίας" της Γιώτας Γουβέλη

Η αυγή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Σταύρο, έναν ομογενή έμπορο της Μασσαλίας, κοντά στα σαράντα του και με αξιοζήλευτη για την εποχή περιουσία σε Αθήνα και Μασσαλία.
Σ’ ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, παντρεύεται με προξενιό μια κοπέλα από ξεπεσμένη αστική οικογένεια και τη φέρνει νύφη στο γαλλικό λιμάνι, ένα από τα κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου. Η νέα τους ζωή ξεκινά στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες, σ’ έναν κήπο όπου ανθίζει η ομορφιά, η ευτυχία αλλά και μια ένοχη σχέση, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές όλων τους.
Η ενοχή, υπόγεια αλλά μοιραία, ακολουθεί και τις επόμενες γενιές στο πέρασμα των χρόνων. Κάποιος από τους γεννήτορες έχει φέρει την κατάρα στην οικογένεια και αλίμονο σε όποιον πέσει. Όλοι τους είναι ίσοι απέναντι στα καπρίτσια της μοίρας. Ή μήπως όχι;