ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ!
Μια βραδιά αφιερωμένη στο σκάκι και στη λογοτεχνία
με αφορμή την Άμυνα του Λούζιν του Vladimir Nabokov

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016, στις 20:30μ.μ.,
στην ταράτσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα, 6ος όροφος)

Το σκάκι είναι μάλλον το δημοφιλέστερο και αδιαμφισβήτητα το αρχαιότερο επιτραπέζιο παιχνίδι, με ιστορία που μετρά πολλούς αιώνες και φτάνει έως και 5.000 χρόνια πριν. Ήδη από τον Μεσαίωνα, οπότε και διαδόθηκε από τον αραβικό κόσμο στην Ευρώπη, δεν θεωρείται μόνο το πιο σύνθετο και απαιτητικό παιχνίδι, αλλά και τέλεια αλληγορία για την ίδια τη ζωή. Έχει εύστοχα παραλληλιστεί με την πολιτική -σε αμφότερα απαιτούνται διπλωματικές κινήσεις, αναγκαίες θυσίες και ένας προσεκτικός συνδυασμός αμυντικών και επιθετικών κινήσεων-, με την κοινωνία -ένα άνισο παιχνίδι ισχύος, όπου το κάθε πιόνι θα θυσιαστεί για το σύνολο- και τέλος με τον έρωτα -μια μάχη μεταξύ δύο αντιπάλων, μια ιεροτελεστία με συγκεκριμένους κανόνες και αβέβαιο αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το σκάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της τέχνης και μπορεί κανείς να το βρει σε παλιά και νεότερα εικαστικά έργα, σε στίχους δημοφιλών τραγουδιών ή στην έβδομη τέχνη.

Το σκάκι εμφανίζεται στη λογοτεχνία ήδη στους στίχους ενός λατινικού ποιήματος που χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ. Έκτοτε, από την ενότητα «Μια παρτίδα σκάκι» στην Έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, μέχρι το αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, το σκάκι ως φόντο, ως το μεγάλο πάθος του ήρωα, ακόμα και ως ο ίδιος ο πρωταγωνιστής εμφανίζεται συνεχώς στις σελίδες αξέχαστων λογοτεχνικών έργων. Ένα από αυτά είναι και Η άμυνα του Λούζιν του Vladimir Nabokov, ένα κλασικό μυθιστόρημα που, αν και είναι γραμμένο το 1930, διατηρεί τη φρεσκάδα του μέχρι τις μέρες μας. Το βιβλίο διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο το 2000 σε σκηνοθεσία της Marleen Gorris.

Με θέα τον έναστρο ουρανό των Εξαρχείων, στην ταράτσα του Πολυχώρου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα, 6ος όροφος), οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στο σκάκι και στη λογοτεχνία. Ο μεταφραστής της Άμυνας του Λούζιν και συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Ηλίας Κουρκουνάκης, συγγραφέας-διεθνής μετρ και προπονητής σκακιού, η Μαριέττα Μουρούτη, διεθνής διαιτήτρια-προπονήτρια σκακιού, και η Μαρία Πετσετίδη, προπονήτρια της FIDE και πρωταθλήτρια Ελλάδας σε ομαδικά πρωταθλήματα, μιλούν για το μεγάλο πάθος τους.
Στην παρέα μας θα βρίσκεται και ο συγγραφέας Δημήτρης Πετσετίδης, ένας ακόμα λάτρης της σκακιέρας. Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μια δεκάλεπτη παρτίδα τυφλού σκακιού, καθώς και την ταινία μικρού μήκους Σκακιστικός πυρετός των Vsevolod Pudovkin και Nikolai Shpikovsky.

Μη χάσετε μια βραδιά αφιερωμένη στη σκακιέρα και σε σελίδες γεμάτες πιόνια, μια βραδιά που μας υπενθυμίζει ότι το σκάκι δεν συνδέεται με τη λογοτεχνία μόνο ως αγαπημένο θέμα, αλλά και γιατί ως διαδικασίες έχουν πολλά κοινά. Όπως γράφει και ο μεγάλος ρώσος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: «Στην ποιητική δουλειά υπάρχουν μόνο μερικοί κανόνες για να αρχίσεις. Μα και αυτοί οι κανόνες είναι καθαρή σύμβαση. Όπως στο σκάκι. Οι πρώτες κινήσεις είναι σχεδόν ομοιόμορφες. Μα από την επόμενη κιόλας κίνηση αρχίζετε να επινοείτε μια καινούργια επίθεση. Εκείνο που κάνει τον αντίπαλο να τα χάνει είναι μόνο το απρόοπτο της κίνησης. Το ίδιο ακριβώς όπως και οι απρόοπτες ρίμες στους στίχους».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι κυρίες της βραδιάς έχουν διακριθεί πολλές φορές στο σκάκι.
Η Μαριέττα Μουρούτη ήταν μέλος της προεθνικής ομάδας, ισοβάθμισε στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος Γυναικών, έχει κατακτήσει με την ομάδα της δύο φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδας, ενώ έφερε ισοπαλία με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανατόλυ Καρπόβ σε αγώνα επίδειξης στην Κέρκυρα.

Η Μαρία Πετσετίδη είναι σκακίστρια Α’ Εθνικής Κατηγορίας με διακρίσεις σε πολλά διεθνή και ελληνικά τουρνουά, τρεις φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδας με την ομάδα του Ο.Α.Α «Ηράκλειο», ενώ έφερε ισοπαλία με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γκάρυ Κασπάροβ σε αγώνα επίδειξης στην Κέρκυρα.