"Δύο μόνο δάκρυα" του Μίμη Ανδρουλάκη

Δύο δάκρυα, δύο στήθη από τα βάθη της Ιστορίας δίνουν τις λέξεις και τις εικόνες για να παραστήσουμε το δράμα του καιρού μας. Η Φένια βλέπει τη ζωή της να γίνεται κομμάτια, εξεγείρεται και αφηγείται. Ο καθηγητής Κωστής εξαφανίζεται. Είναι ένας Πολύβιος της εποχής μας – άνθρωπος Ιστορία. Ζούσε μέσα από τις ζωές των άλλων, πρώτες, δεύτερες, υπόγειες ή φανερές. Η εξαφάνισή του τις αποσταθεροποιεί και φέρνει στο φως τα μυστικά ξεχωριστών ανθρώπων που μετέχουν στους Κύκλους «Μελίβοια» και «Αΐντα», καθώς και σε εκείνον της Λιβίας και του SuperBoss. Οι στιγμές και τα πρόσωπα που αφήνει πίσω ο Κωστής ανακεφαλαιώνουν την εποχή τους και τη γενικότερη μοίρα του ανθρώπου· σημαδεύονται από τις μεταστροφές της Τύχης· βρίσκονται στο μεταίχμιο – λίγο πριν, λίγο μετά τις μεγάλες καταστροφές.
Στιγμές άγνωστες: η ολονύκτια συνάντηση του Άρη Βελουχιώτη, λίγο πριν από το τραγικό του τέλος, με τον συντοπίτη του Ηλία Τσιριμώκο, συναγωνιστή στην ηγεσία του ΕΑΜ. Αποκαλύπτονται νέες απόκρυφες πλευρές των εμφυλίων διχασμών. Η ρήξη Ε. Βενιζέλου και Αριστεράς. Ιστορίες απροσδόκητες: πρώτη φορά όλη η αλήθεια για την απίθανη εμπλοκή επιφανών Ελλήνων στην περιπέτεια του Βέρντι με την «Αΐντα» εν μέσω μιας μεγάλης χρεοκοπίας. Η Αΐσα, ο Σπύρος και η Ντίμη του «Café de Flore», η Αλέξια, η Ρομπέρτα, ο εκπαιδευτής των περιστεριών, ο «σύμβουλος Ιωάννης»... ο «Κύκλος των Σκιπιώνων», η γυμνόστηθη της Νουμαντίας, οι σατανικές δίδυμες του Αμπερντίν – ιστορίες, ιστορίες που στο τέλος τους ανταμώνουν την αφετηρία· τα δάκρυα επί των ερειπίων στην αέναη επιστροφή των ηττημένων της Ιστορίας.

"Θεωρία σημειωτικής: Η παράδοση του Ferdinad de Saussure" των Αλέξανδρου Φ. Λαγόπουλου και Kapin Boklund-Λαγοπούλου

Η σημειωτική εξετάζει τη δομή και τη λειτουργία των συστημάτων νοήματος, από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στο ρούχο, στα αντικείμενα και την καθημερινή συμπεριφορά, στην αρχιτεκτονική και τον αστικό χώρο. Με άλλα λόγια, είναι μία θεωρία του πολιτισμού και αποτελεί πάντοτε ιδιαίτερο κεφάλαιο στις σύγχρονες ανθολογίες των πολιτισμικών σπουδών. Συγχρόνως, επειδή οι ατομικές και συλλογικές ταυτότητες σχηματίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτισμικής επικοινωνίας, η σημειωτική είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας.
Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου επέλεξαν να παρουσιάσουν, μεταξύ των διαφόρων σημειωτικών κατευθύνσεων, την «κλασική» ευρωπαϊκή σημειωτική, ευέλικτο προϊόν της πάντοτε επίκαιρης και ριζοσπαστικής δομικής γλωσσολογίας του Ferdinand de Saussure. Μετά από μία σύντομη επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης του πεδίου και των διαφόρων σχολών της σημειωτικής, αναλύεται εκτενώς η θεωρία της γλώσσας ως συστήματος, η οποία είναι μία θεωρία του σημείου. Ακολουθεί η επέκτασή της στη θεωρία της αφηγηματολογίας, με βάση τις εργασίες της Σχολής του Παρισιού και του κεντρικού προσώπου της Algirdas-Julien Greimas, η οποία είναι πλέον μία θεωρία του κειμένου. Οι συγγραφείς εμπλουτίζουν την παρουσίαση με τις προσωπικές έρευνές τους, με βάση τις οποίες οργανώνουν και το τελευταίο μέρος του βιβλίου, στο οποίο αναπτύσσουν μία πρωτότυπη θεωρία επικοινωνίας. 

"Ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής" του Marc Van de Mieroop

Η Ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής είναι µία από τις πιο προσιτές εισαγωγές στο σύνθετο θέµα της ιστορίας των πολιτισµών της αρχαίας Εγγύς Ανατολής που διαθέτουμε σήμερα. Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη µία ευσύνοπτη επισκόπηση της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, όπου ήκµασε µία πληθώρα πολιτισµών. Ξεκινά µε την εµφάνιση της γραφής γύρω στο 3000 π.Χ., συνεχίζει µε την εµφάνιση των πρώτων πόλεων στη Μεσοποταµία, την ανάπτυξη του βαβυλωνιακού και του χεττιτικού βασιλείου και καταλήγει στην περίοδο ακµής της ασσυριακής και της περσικής αυτοκρατορίας. Τα καταληκτήρια κεφάλαια πραγµατεύονται τις αλλαγές που επέφεραν στην αρχαία Εγγύς Ανατολή οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ σε ειδικό κεφάλαιο παρουσιάζονται το διοικητικό σύστηµα και η συνέχεια στις κρατικές δοµές κατά την περσική περίοδο. Γίνεται εκτενής αναφορά στα πολυάριθµα πολιτικά γεγονότα, τις στρατιωτικές εκστρατείες, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτισµικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή για πάνω από τρεις χιλιετίες. Η παρούσα µετάφραση βασίζεται στην τρίτη έκδοση του βιβλίου, στην οποία ο συγγραφέας ενσωµάτωσε τα νεότερα πορίσµατα της έρευνας και πρόσθεσε ένα χρονολόγιο γεγονότων καθώς και πλαίσια µε τα Κύρια Θέµατα Συζήτησης στο τέλος κάθε κεφαλαίου, όπου παρουσιάζονται οι διάφορες επιστηµονικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για µία σειρά από κρίσιµα ζητήµατα.