Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τον Ιανουάριο του 1988 ο Μάρτιν Πιστόριους, δώδεκα χρόνων, αρρώστησε. Πρώτα σταµάτησε να µιλά και στη συνέχεια έπαψε να τρώει. Έπειτα άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και την επαφή του µε το περιβάλλον. Οι γιατροί δεν γνώριζαν τι συνέβαινε. Μέσα σε δεκαοχτώ µήνες είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αδυνατώντας να µιλήσει.
Οι γονείς του Μάρτιν πληροφορήθηκαν πως, εξαιτίας µιας άγνωστης ασθένειας, ο γιος τους είχε πια το µυαλό ενός βρέφους και λιγότερο από δύο χρόνια ζωής. Ο Μάρτιν άρχισε να µένει σε ιδρύµατα για παιδιά µε αναπηρίες βαριάς µορφής. Το άγχος και ο πόνος συντάραξαν τον γάµο των γονιών του, καθώς και την οικογένειά του. Το αγόρι τους είχε χαθεί. Έτσι νόµιζαν, τουλάχιστον.
Μέσα σε αυτές τις σελίδες, οι αναγνώστες βλέπουν την αντοχή του γονιού, τις συνέπειες µιας λανθασµένης διάγνωσης, τη βία στα χέρια άκαρδων νοσοκόµων και την αντοχή του προδοµένου από το ίδιο του το σώµα Μάρτιν. Παρακολουθούµε επίσης µια ζωή που δηµιουργήθηκε ξανά, την αρχή µιας νέας επιχείρησης και µιας νέας αγάπης – και όλα αυτά, από µια αναπηρική καρέκλα. Η ανάδυση του Μάρτιν από το σκοτάδι του µας προκαλεί να δούµε µε άλλο µάτι τη ζωή µας και να παλέψουµε για ένα καλύτερο αύριο για εµάς αλλά και για τους άλλους.
Το Αγόρι που δεν ήταν εκεί είναι η συγκινητική ιστορία της επιστροφής ενός αγοριού στη ζωή µέσα από τη δύναµη της αγάπης και την πίστη.

Προσωπική άποψη:
Η ιστορία του Μάρτιν Πιστόριους θα μπορούσε να είναι φανταστική, ν' αποτελεί τον πυρήνα ενός μυθιστορήματος, όμως δεν είναι. Είναι η δική του, προσωπική πραγματικότητα, έτσι όπως αυτός την έζησε και τη βίωσε. Είναι οι δικές του εμπειρίες συγκεντρωμένες σ' ένα βιβλίο που αποτελεί μια προσωπική εξομολόγηση, έναν τρόπο να εξημερώσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε έξω από το χορό, που λέει και ο λαός μας, πως είναι να έχεις χάσει δεκατέσσερα χρόνια από τη ζωή σου, πως είναι να ξυπνάς σ' ένα σώμα ξένο και να πρέπει ν' αρχίσεις και πάλι από το μηδέν διεκδικώντας όλα όσα άδικα στερήθηκες, φτάνοντας στο σημείο εκείνο που θα έπρεπε εξαρχής να είσαι. 

Αναμφίβολα, μια ιστορία σαν κι αυτή του Μάρτιν είναι εντυπωσιακή. Μπορεί η λέξη αυτή ν' ακούγεται κάπως παράταιρη για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία ο ίδιος βρέθηκε, όμως δεν βρίσκω ιδανικότερη. Σε δεύτερο επίπεδο, είναι μια ιστορία άκρως θλιβερή και συγκινητική, με τις σκληρές της αλήθειες ν' αποτυπώνονται στο χαρτί πολλές φορές με τον πλέον ωμό τρόπο, όπως και έπρεπε να γίνει ώστε να δοθεί η πραγματική διάσταση κάποιων γεγονότων. Κάποια απ' αυτά, ίσως να μην τ' αντέξετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να τα γνωρίζετε. Σε ένα τρίτο επίπεδο, η ιστορία αυτή είναι τρομακτική, γιατί βάζοντας θέλοντας και μη, τον εαυτό μας στη θέση του Μάρτιν, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε πανικό σκεπτόμενοι πως θα ήταν ν' αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας, αλλά να μην μπορούμε να μιλήσουμε, να εκφραστούμε, να κάνουμε κάτι για ν' αλλάξουν αυτά. Η σιωπή κρύβει μέσα της χίλιους φόβους και χίλιες αγωνίες, πράγμα που ο Μάρτιν μάς μεταφέρει ξεκάθαρα.

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα για το βιβλίο αυτό, όμως δεν θα το κάνω. Νομίζω πως ο ίδιος ο Μάρτιν λέει μέσα από την αφήγησή του πολλά περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε να πει ο καθένας από εμάς καθώς, όσο και να θέλουμε να μπούμε στα παπούτσια του, όσο κι αν μας συγκινεί το προσωπικό του δράμα και όσοι περήφανους κι αν μας κάνει να αισθανόμαστε ο μετέπειτα αγώνας του για να ξανακερδίσει τη ζωή που έχασε, δεν μπορούμε να φτάσουμε την απολυτότητα με την οποία το βίωσε ο ίδιος. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε, είναι να γίνουμε μάρτυρες μια μεγάλης, δύσκολης κι επίπονης πορείας, που αποδεικνύει πως ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να πάψει να πιστεύει στο θαύμα, πως δεν πρέπει να χάνει την πίστη του και την ελπίδα του, και πως η αγάπη για την ίδια τη ζωή ίσως να ξεπερνά μερικές φορές ακόμα και την πιο τρελή φαντασία, ακόμα και τις μεγαλύτερες αντιξοότητες, μετατρέποντάς μας σε νικητές, αλλά και δίνοντάς μας ένα μάθημα που θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα που, τελικά, είναι και αυτά με τη μεγαλύτερη σημασία.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Martin Pistorius
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ψυχολογία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-960-605-011-4