Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα βιβλίο χωρίς εικόνες;
Δεν ακούγεται και τόσο διασκεδαστικό!
Άλλωστε αν ένα βιβλίο δεν έχει καθόλου εικόνες, το μόνο που μπορείς να κοιτάζεις είναι οι λέξεις πάνω στο χαρτί.
Λέξεις που μπορεί να σε βάζουν να κάνεις αστείους ήχους… γελοίες φωνές…
Έι! Μα τι είδους βιβλίο είναι αυτό τέλος πάντων;
Αφοπλιστικά απλό και ταυτόχρονα ευφυές και πρωτότυπο, Το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες προκαλεί το γέλιο κάθε φορά που το ανοίγεις, δημιουργώντας μια ζεστή και διασκεδαστική εμπειρία για να τη μοιραστείς και αποκαλύπτοντας στους μικρούς αναγνώστες κάτι πολύ σημαντικό: πώς η γραπτή λέξη μπορεί να είναι από μόνη της μια ατέλειωτη πηγή σκανταλιάς και ευχαρίστησης!

Προσωπική άποψη:
Είναι ευρέως γνωστό πως τα παιδικά βιβλία που απευθύνονται σε ηλικίες 3 έως 6 ετών, εκτός από κείμενα, περιλαμβάνουν και εικόνες. Μάλιστα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων, με τους εκάστοτε δημιουργούς να ρίχνουν το βάρος στα έντονα χρώματα και σε συνδυασμούς σχημάτων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Επιπλέον, υπάρχει η θεωρία πως οι εικόνες βοηθούν το παιδί να κατανοήσει καλύτερα το νόημα του κειμένου, αλλά και ότι συμβάλλουν στο να έχει κάποιο πρότυπο από το οποίο μπορεί να πιαστεί. Μήπως, όμως, αυτή η τεχνική στερεί ένα κομμάτι της φαντασίας και της δημιουργικότητας που το ίδιο το παιδί μπορεί ν' αναπτύξει από μόνο του;

Δεν θα πω ψέματα... Παίρνοντας "Το βιβλίο χωρίς εικόνες" στα χέρια μου δεν ενθουσιάστηκα στην ιδέα να το διαβάσω στο γιο μου. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε κι εκείνος, αφού θεώρησε πως θα ήταν βαρετό. Κι όμως, αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο! Γιατί το εν λόγω βιβλίο μπορεί να μην έχει εικόνες, αλλά σε προκαλεί να τις δημιουργήσεις εσύ, να τις ντύσεις με χρώματα και να τις στολίσεις με μουσική και ήχους. Το βέβαιο είναι πως αν όχι εσείς -γιατί μεγαλώνουμε και παραξενεύουμε-, τα παιδιά σας θα απολαύσουν το "παιχνίδι" που έχει να τους προσφέρει, και θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους κάνοντας ήχους, αναπαραστώντας ζώα, αντικείμενα και πολλά άλλα, επιτρέποντας στον εαυτό τους μέσα από την σάχλα να δημιουργήσει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: B. J. Novak
Μεταφραστής: Παπαθεοδούλου Αντώνης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Παιδικά
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 48
ISBN: 978-960-364-903-8