Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έκλεψε μια ζωή. Τώρα πρέπει να πληρώσει με την καρδιά της.
Όταν η νεαρή κυνηγός Φέιρα σκοτώνει έναν λύκο στο δάσος, ένα θηριώδες πλάσμα κάνει την εμφάνισή του και απαιτεί την τιμωρία της. Η Φέιρα μεταφέρεται σε έναν επικίνδυνο, μαγικό τόπο, τον οποίο γνωρίζει μονάχα από τους θρύλους, κι εκεί ανακαλύπτει πως το πλάσμα που την αιχμαλώτισε δεν είναι ζώο, αλλά ο Τάμλιν, ένα από τα θανάσιμα, αθάνατα ξωτικά που κάποτε κυριαρχούσαν στον κόσμο τους.
Κι ενώ η Φέιρα παραμένει κρατούμενη στα κτήματά του, τα αισθήματά της για τον Τάμλιν αλλάζουν και η παγερή εχθρότητα παραχωρεί τη θέση της σε ένα φλογερό πάθος που σαρώνει κάθε ψέμα που της είχαν πει σχετικά με τον υπέροχο, αλλά συνάμα επικίνδυνο κόσμο των ξωτικών. Όμως, μια αρχέγονη, μοχθηρή σκιά απλώνεται και πυκνώνει πάνω από τη χώρα των ξωτικών, και η Φέιρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να την εμποδίσει… ή να καταδικάσει τον Τάμλιν –και τον κόσμο του– για πάντα. 

Προσωπική άποψη:
Πριν 3-4 χρόνια ξέσπασε ένα κύμα φανταστικής λογοτεχνίας, με βιβλία που ουσιαστικά παράφραζαν ορισμένα από τα πλέον αγαπημένα και κλασσικά παραμύθια όλων των εποχών. Κάποιες από τις λογοτεχνικές απόπειρες ήταν επιεικώς απαράδεκτες, κάποιες άλλες απλά ανεκτές, ενώ υπήρξαν κι εκείνες που έθεσαν τον πήχη αρκετά ψηλά, επιτυγχάνοντας να σεβαστούν τον πυρήνα της πρωτότυπης ιστορίας και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν, στηριζόμενοι σε αυτήν, τη δική του μυθολογία. Το "αγκάθια και τριαντάφυλλα" είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, και παρά που έχω εντάσεις ως προς τον συνολικό όγκο της σειράς, δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω την επιτυχία του η οποία δεν είναι και διόλου πλασματική.

Έχουμε, λοιπόν, τη Φέιρα, μια νεαρή και δυναμική κυνηγό, που σκοτώνει ένα λύκο σε ένα δάσος, με απρόβλεπτες συνέπειες για εκείνη. Ο θάνατος του ζώου θα την φέρει αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο και άγριο πλάσμα, την ύπαρξη του οποίου γνώριζε μόνο μέσω των θρύλων που άκουγε από παιδί ακόμα, το οποίο απαιτεί να τιμωρηθεί για τη ζωή που στέρησε και έτσι, την αιχμαλωτίζει και τη μεταφέρει σε έναν κόσμο μαγικό. Εκεί, η Φέιρα, θα ανακαλύψει πως το πλάσμα δεν είναι αυτό που νόμιζε, αλλά ανήκει στο γένος των ξωτικών που κάποτε κυριαρχούσε στον κόσμο των θνητών. Ο Τάμλιν, λοιπόν, την οδηγεί στα κτήματά του και την κρατά υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, με τη σχέση μεταξύ τους να είναι κάτι περισσότερο από εχθρική. Όσο, όμως, συναναστρέφεται ο ένας με τον άλλον, τόσο πιο κοντά έρχονται, και το αρχικό μίσος δίνει τη θέση του στο πάθος, την ίδια ώρα που ο κόσμος των ξωτικών απειλείται από έναν θανάσιμο κίνδυνο που η Φέιρα πρέπει να βρει τρόπο να εμποδίσει.

Όπως ίσως να καταλάβατε, όσοι δεν το γνωρίζετε ήδη, το βιβλίο -και κατ' επέκτασιν, ολόκληρη η σειρά- βασίζεται στη μυθολογία του "Η Πεντάμορφη και το Τέρας", που ειδικά την περίοδο αυτή είναι ξανά πολύ επίκαιρο, λόγω της επικείμενης real action ταινίας της Disney, πράγμα που σε μαρκετινίστικο επίπεδο λειτουργεί πολύ καλά, με τις εκδόσεις Ψυχογιός να πετυχαίνουν το ιδανικό timing. Όμως, όπως ήδη ανέφερα και στον πρόλογο, η Sarah J. Maas έχει καταφέρει να διατηρήσει τους βασικούς πυλώνες της ιστορίας και γύρω από αυτούς να χτίσει το δικό της μύθο, χωρίς ν' αντιγράφει βήμα προς βήμα την πρωτότυπη ιστορία. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ούτε θα υπήρχε λόγος να εκτιμηθεί από τους αναγνώστες, ούτε, όμως, θα ήταν αρκετό για να τους κινήσει το ενδιαφέρον. Βέβαια, το να βασίζεσαι σε μια ήδη πολύ γνωστή ιστορία για να πλάσεις τη δική σου, έχει το μειονέκτημα πως η δεύτερη καθίσταται αρκετά προβλέψιμη στα σημεία, αλλά επειδή πρόκειται για παραμύθι, αυτό είναι κάτι που δεν μας επηρεάζει, τελικά, και τόσο πολύ.

Σε ότι έχει να κάνει με τους χαρακτήρες, πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολύ καλή δουλειά της συγγραφέως σε όλα τα επίπεδα. Πολυεπίπεδοι, με δυναμική και προσωπικότητα, είναι είναι οι ήρωες που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις, και που είναι ουσιαστικά αδύνατον να μην γοητευτείς απ' αυτούς. Μπορεί η Φέιρα στα σημεία θα θυμίζει αρκετά την Κάτνις των "Αγώνων Πείνας" -υιοθετώντας ωστόσο και στοιχεία της Μπελ, όπως η ευφυΐα και η μεγάλη καρδιά της-, αλλά ούτε αυτό μας ενοχλεί, καθότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετος ο πυρήνας των δύο ιστοριών μέσα στις οποίες, αυτές οι δύο κοπέλες, καλούνται να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όσο για την χημεία ανάμεσα τους δυο τους, είναι απλά εκρηκτική. Και το σημαντικότερο όλων; Η πορεία της σχέσης τους, καθώς και η εξέλιξη αυτής, είναι άκρως ρεαλιστική. Τα αισθήματα ανάμεσά τους δεν γεννούνται και φουντώνουν μέσα σε μια μόλις στιγμή, αλλά καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, πράγμα που δεν τα καθιστά μόνο πιο αληθινά, αλλά και πιο εύκολο για εμάς να τα βιώσουμε.

Βέβαια, και παρά τα τελευταία μου σχόλια σε ότι έχει να κάνει με την ρομαντική πλευρά της ιστορίας, οι εξελίξεις του βιβλίου καθόλου αργές δεν είναι, με τον ρυθμό της αφήγησης να διατηρείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που το ρομαντικό με το περιπετειώδες στοιχείο και τη δράση, διεκδικούν το ίδιο ακριβώς μερίδιο. Μπορεί οι ισορροπίες να μην διατηρούνται πάντα και απόλυτα, αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για παραμύθι, άρα το να υπάρχει ολοκληρωτικός ρεαλισμός και όχι μόνο στα σημεία, δεν εξυπηρετεί απόλυτα. Άλλωστε, η Maas έχει δημιουργήσει έναν τόσο όμορφο, μαγικό και γοητευτικό κόσμο, τον οποίο αποτυπώνει με εξαιρετική γλαφυρότητα πάνω στο χαρτί, ζωντανεύοντάς τον μέσα στη φαντασία μας, που το να χαθούμε στο όνειρο που αυτός που αυτός προσφέρει, είναι ευλογία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-01-1592-5