Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σύρος 1841
Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας.
«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο.
Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα.
Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια.
Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι; 

Προσωπική άποψη:
Η Δήμητρα Ιωάννου είναι ένα από τα πιο δυνατά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από την ατμοσφαιρική τους διάθεση, από την χαρακτηριστική τους ικανότητα να μας ταξιδεύουν στο χώρο και στο χρόνο, μα και από την αγάπη της ίδιας της συγγραφέως απέναντι στον άνθρωπο. Στα προηγούμενα τρία βιβλία της, το κέντρο της προσοχής και των εξελίξεων, αποτελούσαν γυναίκες δυναμικές και ξεχωριστές, γυναίκες άξιες αγάπης και θαυμασμού, με δύναμη ψυχής και πάθος, γυναίκες που δημιουργήθηκαν μέσα από την αγάπη της κυρίας Ιωάννου απέναντι σε αυτό το φύλο που έχει αποδείξει, αιώνες τώρα, πως μόνο αδύναμο δεν είναι. Σε αυτό, όμως, το νέο της βιβλίο, "Οι γιοι της γαλανής κυράς", όπως μαρτυρά και ο ίδιος του ο τίτλος, τολμά να κάνει κάτι ολότελα διαφορετικό, ν' ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση απ' αυτήν που έχει ακολουθήσει έως σήμερα, κι αν θέλετε τη γνώμη μου, τα καταφέρνει περίφημα, κλέβοντας για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις. 

Αφηγούμενη την ιστορία τριών γενεών, η Δήμητρα Ιωάννου μάς ξεκινάει την αφήγησή της με αφετηρία τη Σύρο του 1841, τη νύχτα εκείνη του Νοεμβρίου που στην Αρχόντισσα του Αιγαίου καταφτάνουν δύο αδέρφια, ο Ρήγας και ο Δαμιανός, δύο άντρες απόλυτα αντίθετοι μεταξύ τους, τόσο εμφανισιακά όσο και στον χαρακτήρας του. Στο πρόσωπο του ενός μπορεί να δει κανείς έναν φωτισμένο άγγελο, ενώ σ' εκείνο του άλλου, έναν σκοτεινό διάβολο. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από το παρελθόν τους, θα κάνουν μία νέα αρχή, όμως μια σειρά δραματικών γεγονότων θα φέρει εξελίξεις που κανείς τους δεν μπορούσε να περιμένει ή να φανταστεί. Στο δρόμο τους, θα βρεθούν η Αργυρώ, η Ζαμπία και η Βέρα. Πέντε άνθρωποι διαφορετικοί που όμως έμελλε να τους δέσει το πεπρωμένο, και να τους θέσει οδηγούς σε μια μάχη ανάμεσα στο Φως και στο Σκότος, μια μάχη από την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα βγει νικητής ή που θα βρεθεί μετά το τέλος της. Άραγε, το Καλό θα νικήσει το Κακό; Υπάρχει ελπίδα ακόμα κι όταν ο θάνατος και η δυστυχία έχουν σημαδέψει με τρόπο ανεξίτηλο τη ζωή σου;

Όπως σε όλα τα βιβλία, έτσι και σε αυτό, η συγγραφέας χρησιμοποιεί πλούσια στοιχεία της τοπικής διαλέκτου της Σύρου, ντοπιολαλιές που μπορεί ως ιδέα να φαντάζουν κουραστικές σε κάποιους, προσδίδουν, όμως, ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό, ζωντάνια και αληθοφάνεια στο κείμενο, ενώ παράλληλα βοηθούν τους διαλόγους ώστε να αποδίδονται με μεγαλύτερη πιστότητα ως προς το ύφος της εποχής. Με μια αισθητική που σαν να είναι βγαλμένη από μιαν άλλη εποχή, παρασυρόμαστε στα σοκάκια ενός νησιού που προσωπικά αγαπώ πολύ, ενός τόπου με έντονη ιστορία, μύθους και δοξασίες, αλλά και με έντονες αντιφάσεις. Η Σύρος είναι ένα νησί με δύο ταυτότητα, με δύο πολιτιστικά και κοινωνικά πρόσωπα, άνθρωποι διαφορετικών καταβολών και ιδεών που, όμως, συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα κράμα που δεν συναντάς πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κι αυτό έχει μια ομορφιά και μια γοητεία, στοιχεία που αναπαριστά και μας μεταφέρει η συγγραφέας με πολύ μεγάλη επιτυχία.  

Η γενικότερη αίσθηση που αφήνει η συγγραφική τέχνη της συγγραφέως, είναι πως όσο πάει εξελίσσεται ακόμα περισσότερο, χωρίς, ωστόσο, να χάνει αυτή την ιδιαίτερη προσωπική της ταυτότητα. Το κείμενό της, στο σύνολό του, είναι πλημμυρισμένο από μεταφορές και παρομοιώσεις, από συμβολισμούς, μα κι από μια λυρικότητα που σε παρασύρει και σε ταξιδεύει σε μονοπάτια γεμάτα αντικρουόμενα συναισθήματα, τα οποία πρωταγωνιστούν ακόμα πιο δυνατά κι έντονα και από τους ίδιους τους χαρακτήρες της. Χαρακτήρες έντονοι, ισχυροί, επιβλητικοί, με πάθη, επιθυμίες, ανάγκες, με προβληματισμούς που διχάζουν τους ίδιους αλλά και εμάς. Χαρακτήρες με φωτεινές πτυχές μα και σκοτεινές σκέψεις που σκιάζουν την ψυχή και την καρδιά τους, και που ενάντιά τους καλούνται να παλέψουν για να βγουν νικητές στη μάχη της ζωής, στον έρωτα, στην αγάπη, στην πραγμάτωσή τους ως άνθρωποι αυτού του κόσμου.

"Οι γιοι της γαλανής κυράς" είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την ίδια τη ζωή, μα και για τις αιώνες μάχες ανάμεσα σε αντικρουόμενα στρατόπεδα, που είναι καταδικασμένα σε μια αέναη μάχη δίχως τελειωμό, και που την σημαδεύουν αλύπητα, αφήνοντας σε μας τους ίδιους την επιλογή για το πως θα ζήσουμε κι αν θα πορευτούμε έτσι όπως ορίζει η μοίρα μας ή η θέλησή μας. Καλό και κακό, αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατος, ελπίδα και παράδοση, όλα αυτά συγκρούονται οδηγώντας σε αλλεπάλληλες εκρήξεις που δημιουργούν και διαπλάθουν συνειδήσεις μα και προσωπικές ταυτότητες. Παραδοθείτε, λοιπόν, σε αυτό το υπέροχα μοναδικό ταξίδι που σας προσκαλεί η συγγραφέας, βρεθείτε στη Σύρο του 19ου αιώνα και γνωρίστε τις άγνωστες μα και γοητευτικές πτυχές της, διασχίστε την Κόλαση και τον Παράδεισο και γίνετε μάρτυρες της μάχης ανάμεσα στο Θεό και στο Διάβολο, που ζουν στην καρδιά μας ακόμα κι αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε, και αναζητήστε τη λύτρωση που μας προσφέρει με τον συγκινητικό και γενναιόδωρο τρόπο που το κάνει πάντοτε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-1933-6