Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Παραμονή Χριστουγέννων και η χειρότερη χιονοθύελλα όλων των εποχών μεταμορφώνει μια μικρή πόλη σε ρομαντικό καταφύγιο, σαν αυτά που βλέπεις στις ταινίες. Ή περίπου. Στο κάτω κάτω κανείς δε θα περίμενε ότι μια περιπλάνηση μέσα στο κρύο, στη μέση του πουθενά, θα κατέληγε σ’ ένα μεθυστικό φιλί από έναν γοητευτικό ξένο. Και κανένας δε θα σκεφτόταν ότι μια βόλτα μέχρι ένα μαγαζί με βάφλες, θαμμένο στο χιόνι, θα οδηγούσε στον έρωτα με έναν παλιό φίλο. Ή ότι η ανακάλυψη της αληθινής αγάπης θα άρχιζε με μια βασανιστική πρωινή βάρδια σ’ ένα καφέ.
Χάρη σε τρεις από τους καλύτερους και πλέον ευπώλητους συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως –τον Τζον Γκριν, τη Μορίν Τζόνσον και τη Λόρεν Μάιρακλ–, η μαγεία των γιορτών αναδεικνύεται μέσα από τρεις διασκεδαστικές και τρυφερές αλληλένδετες ιστορίες αγάπης, ρομαντισμού και φιλιών που κόβουν την ανάσα. 

Προσωπική άποψη:
Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν, και αυτό το review ν' άργησε ν' ανέβει -τι να κάνω που ο σκληρός μου δίσκος αποφάσισε να μας αφήσει χρόνους μέσα στις γιορτές και πήγαν όλα πίσω-, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να παρουσιάσεις ένα όμορφο και τρυφερό βιβλίο, ειδικά όταν αυτό φέρει την υπογραφή τριών εκ των διασημότερων συγγραφέων νεανικών βιβλίων της αγοράς. Έστω κι αν όταν έβαλαν την υπογραφή τους αυτή, πίσω στο 2008, δεν είχαν τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα του σήμερα. Κι έστω κι αν δεν έχει αρκετό κρύο για να δημιουργήσεις το ιδανικό Χολιγουντιανό σκηνικό. Κατά βάθος, η πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων ζει μέσα στην καρδιά μας και δεν χάνεται ποτέ, οπότε βιβλία σαν κι αυτό είναι παντός καιρού.

Οι John Green, Maureen Johnson και Lauren Myracle, λοιπόν, υπογράφουν από μία ιστορία ο καθένας τους, που αν και αρχικά δεν μοιάζουν να έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, όχι πέραν του ότι τα γεγονότα τους διαδραματίζονται την ίδια νύχτα, στην ίδια πόλη, στο τέλος συνδέονται μ' έναν τρόπο μαγικό, όπως μ' έναν τρόπο μαγικό βρίσκει, καμιά φορά, το δρόμο της προς την πραγμάτωσή της, η ίδια η αγάπη. Γιατί, ο έρωτας μπορεί να έρθει εκεί που δεν το περιμένεις, μπορεί να κρύβεται εκεί που δεν φαντάζεσαι, ή μπορεί ακόμα και να βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου κι εσύ να μην μπορείς να τον δεις, όχι απαραίτητα γιατί εθελοτυφλείς, αλλά γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα ο σωστός καιρός για να το κάνεις.

Ανάμεσα στις ιστορίες αυτές, εκείνη που ξεχώρισα λίγο περισσότερο είναι -φυσικά- του John Green, έστω κι αν δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενική, δεδομένης της αγάπης που του έχω. Όμως, πέραν από κάθε υποκειμενικότητα, αυτό που δεν μπορεί κανείς να μην του αναγνωρίσει είναι η ικανότητά του να διεισδύει στην εφηβική ψυχολογία, να την αναλύσει πηγαία και ουσιαστικά και, εν τέλει, να την αποτυπώνει στο χαρτί μ' ένα μείγμα ρομαντισμού, τρυφερότητας, ρεαλισμού και κυνικού χιούμορ, ακροβατώντας πάνω στο τεντωμένο σκηνή της ευαίσθητης, και γεμάτης σκαμπανεβάσματα, ψυχολογία τους. Η ευθραυστότητα της ψυχολογίας αυτής είναι κάτι που πρέπει ν' αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και σύνεση, χωρίς αυτό να σημαίνει την παραμέριση του συναισθήματος, και ο Green το πετυχαίνει καλύτερα από τον καθένα.

Η ιστορία που με άγγιξε λίγο λιγότερο είναι αυτή της Lauren Myracle, όμως, στο τέλος, όταν αυτή συνδέεται με τις άλλες δύο, το επίπεδό της ανεβαίνει και καταφέρνει να φέρει στα χείλη μας ένα τρυφερό χαμόγελο ικανοποίησης. Όπως και να 'χει, και άσχετα από την ηλικία σας, αν αγαπάτε τις τρυφερές, ρομαντικές ιστορίες, αυτές που έχουν μια πινελιά μαγείας και που παντρεύουν το συναίσθημα με το χιούμορ, αποτυπώνοντας τα δεκάδες πρόσωπα που έχει ο έρωτας -ή αν είστε fans ταινιών όπως το "Love actually", μια, επίσης, must επιλογή για τις γιορτές... ή και για όλο το χρόνο-, τότε το βιβλίο αυτό είναι για εσάς. Θα σας φέρει δάκρυα συγκίνησης, εκ βαθέων στιγμές γέλιου, πολλαπλά χαμόγελα και, στο τέλος, όταν πια θα έχετε γυρίσει και την τελευταία του σελίδα, θα φέρει ζεστασιά στην καρδιά και στο μυαλό σας, αφού μόνο τρυφερά συναισθήματα και σκέψεις θα τα έχουν κατακλύσει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-2071-4