Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δε γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ’ ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Η φιλία του Μπρούνο με τον Σμούελ θα τον οδηγήσει από την αθωότητα σε μια σκληρή αποκάλυψη και θα τον αναγκάσει να γίνει άθελά του μέρος μιας αποτρόπαιας κατάστασης.

Προσωπική άποψη:
Ένα από τα πλέον συγκινητικά, αληθινά, σκληρά, ανθρώπινα, τρυφερά και διδακτικά βιβλία που διάβασα τις φετινές γιορτές είναι, το δίχως άλλο, "Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα", το πρώτο νεανικό-παιδικό βιβλίο του αναγνωρισμένου και πολυγραφότατου συγγραφέα John Boyne, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2006 και έκτοτε μεταφράστηκε και σε 45 γλώσσες, και κυκλοφόρησε σε ακόμα περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Στη δύση του 2017, οι εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν μια εξαιρετική, σκληρόδετη έκδοση του εν λόγω βιβλίου, μια ιδανική επιλογή για μικρούς και μεγάλους, ένα μάθημα ζωής, ανθρωπιάς και αγάπης που ξεδιπλώνεται μέσα από τις 320 σελίδες του.

Ο εννιάχρονος Μπρούνο και η οικογένειά του μετακομίζουν στο Βερολίνο, χωρίς εκείνος να γνωρίζει τον λόγο, και χωρίς να έχει κάποια συντροφιά. Το οίκημα που μένει, τεράστιο, όπως και η έκταση γύρω απ' αυτό, και στο βάθος του ένα συρματόπλεγμα, με χιλιάδες κόσμου να κυκλοφορούν πίσω απ' αυτό. Η περιέργειά του τον σπρώχνει να πλησιάσει στο συρματόπλεγμα προκειμένου ν' ανακαλύψει τι πραγματικά βρίσκεται πίσω του. Εκεί θα γνωρίσει τον Σμούελ, ένα συνομήλικό του αγόρι με φοβισμένο βλέμμα που φοράει μια στολή που μοιάζει με ριγέ πιτζάμα. Οι δυο τους θ' αρχίσουν να συνομιλούν και, σταδιακά, όλο αυτό θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Σύντομα, ο Μπρούνο ανακαλύπτει πως δεν βρίσκεται πια στη Γερμανία, αλλά στην Πολωνία, και πως αυτό που βρίσκεται πίσω από το συρματόπλεγμα είναι ένα στρατόπεδο με Εβραίους του οποίου διοικητής είναι ο πατέρας του. Και θέλοντας να μάθει ακόμα περισσότερα, δανείζεται μια στολή του Σμούελ και εισέρχεται κρυφά στο στρατόπεδο. Όμως, τότε είναι που αρχίζουν να ηχούν οι σειρήνες, και όλα όσα ακολούθησαν δεν μπορούσε να τα περιμένει κανείς τους.

Η ιστορία απλή, ίσως και πολυειπωμένη, κατά μία έννοια τουλάχιστον, όμως αυτό δεν της στερεί τίποτα από την αλήθεια της και τα πηγαία συναισθήματα που καταφέρνει, με περισσή ευκολία και άνεση, να γεννήσει μέσα στις καρδιές των αναγνωστών της. Ειλικρινά, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο το να καταφέρει κανείς να φτάσει στο τέλος του βιβλίου αυτού και να μην είναι τα μάτια του πλημμυρισμένα με δάκρυα. Αυτό, ωστόσο, που θεωρητικά είναι δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση είναι, όχι το να καταπιαστεί κάποιος με το θέμα του Ολοκαυτώματος και να προκαλέσει συγκίνηση στο αναγνωστικό κοινό του, αλλά το να προσαρμόσει έτσι ώστε να μπορέσει να το παρουσιάσει μέσα από το έργο του για να είναι κατάλληλο για πιο μικρές ηλικίες.

Τα παιδιά, εκτός από αυστηροί κριτές, είναι μία κατηγορία η οποία δεν μπορεί να διαβάσει τα πάντα, όχι τουλάχιστον αν αυτά δεν προβάλλονται μέσα από ένα πρίσμα ευαισθησίας και απλότητας που τους επιτρέπει να τα κατανοήσουν και τα νιώσουν, χωρίς, όμως, να τους δημιουργηθούν τραύματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που διαφωνούν κατά πόσο μπορούμε, και πρέπει, να μιλάμε στα παιδιά για ορισμένες αλήθειες της ζωής, μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία ωρίμανσης, λεκτικής και συναισθηματικής. Και όμως, ο Boyne, αυτό ακριβώς πετυχαίνει. Χωρίς να ωραιοποιεί γεγονότα και καταστάσεις, αλλά με σεβασμό στη ευαίσθητη ψυχολογία των παιδιών, με γλώσσα απλή που ακολουθεί τα δικά τους πρότυπα, μα και με αφηγηματικές τεχνικές πολύ λεπτοδουλεμένες και απόλυτα ταιριαστές στο όλο εγχείρημα, εξιστορεί τα γεγονότα μιας φρικτής σελίδας στης σύγχρονης Ιστορίας, δοσμένη μέσα από ένα βλέμμα παιδικής καθαρότητας και αλήθειας.

Ουσιαστικά, όμως, πέραν μια ιστορικής απεικόνισης σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ιστορία, "Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα" είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου, για τον τρόπο με τον οποίο δέχεται, επεξεργάζεται και κρίνει τις πληροφορίες που λαμβάνει, προκειμένου να οδηγηθεί σταδιακά στο σημείο εκείνο που θ' αποτελέσει την προσωπική του καμπή και που θα πρέπει ν' αποφασίσει ποιος πραγματικά είναι, τι θέλει, τι πρεσβεύει, ποιες είναι οι αξίες του. Και ο Μπρούνο με τον Σμούελ είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον αντίποδα της αναπαράστασης της εξέλιξης της ζωής και του ανθρώπου, με τους δυο τους να προέρχονται από δύο ολότελα διαφορετικούς κόσμους που τους εκπροσωπούν όπως όφειλαν, μα που, στο τέλος, επέλεξαν εκείνοι το δικό τους μονοπάτι. Μια ιστορία που οφείλει να διαβαστεί απ' όλους μας. Μια ιστορία διδακτική που θα σας κάνει ν΄αναλογιστείτε κάποια πράγματα διαφορετικά και που θα μπει στην καρδιά σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: John Boyne
Μεταφραστής: Μοσχονά Αριάδνη Αδαμαντία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-2220-6